250+ TOP MCQs on Multiple Access Techniques for LAN and Access Algorithms & Answers

Digital Communications Multiple Choice Questions on “Multiple access techniques for LAN and access algorithms”.

1. A local area network can be used to interconnect
A. Computers
B. Terminals
C. Printers
D. All of the mentioned
Answer: D
Clarification: A local area network can be used to interconnect computers, terminals, printers and so on located within a building or a small set of buildings.

2. LAN uses _________ cables.
A. Low bandwidth
B. High bandwidth
C. Low & High bandwidth
D. None of the mentioned
Answer: B
Clarification: Local area network uses high bandwidth cables for designing.

3. The maximum packet size of Ethernet is
A. 1426 bytes
B. 1526 bytes
C. 1256 bytes
D. 1626 bytes
Answer: B
Clarification: The maximum packet size of Ethernet is 1526 bytes where a byte is 8 bits.

4. The minimum packet size of Ethernet is
A. 81 bytes
B. 75 bytes
C. 72 bytes
D. 64 bytes
Answer: C
Clarification: The minimum packet size is 72 bytes, consisting of 8 byte preamble, 14 byte header, 46 byte data, 4 byte parity.

5. The interface between the ring and the stations are passive.
A. True
B. False
Answer: B
Clarification: The interface between the rings and the stations are active rather than passive.

6. Bit stuffing is done by inserting _____, after ____ consecutive ones.
A. Zero, seven
B. Zero, five
C. One, seven
D. One, five
Answer: A
Clarification: Bit stuffing is done by inserting a zero in the data stream after seven consecutive ones.

  250+ TOP MCQs on Trellis Coded Modulation & Answers

7. As channel capacity increases, channel throughput
A. Increases
B. Decreases
C. Remains the same
D. None of the mentioned
Answer: A
Clarification: As channel capacity R increases, the channel throughput should also increase.

8. In Aloha technique, the re-transmission takes place immediately.
A. True
B. False
Answer: B
Clarification: In Aloha technique if the negative acknowledgment is received, the re-transmission is done after a random delay so that it doesn’t collide again.

9. In which technique, packet size are constant?
A. Pure Aloha
B. Slotted Aloha
C. Pure & Slotted Aloha
D. None of the mentioned
Answer: A
Clarification: The Pure Aloha technique has constant packet lengths.

10. For a throughput of value less than 0.20, which has less average delay?
A. S-ALOHA
B. Pure ALOHA
C. R-ALOHA
D. None of the mentioned
Answer: A
Clarification: For a throughput value of less than 0.20, S-ALOHA has less average delay than R-ALOHA.

11. For a throughput value of 0.20 to 0.67, which has less average delay?
A. S-ALOHA
B. Pure ALOHA
C. R-ALOHA
D. None of the mentioned
Answer: C
Clarification: For throughput value of 0.20 to 0.67, it is clear that R-ALOHA is superior and has less average delay than S-ALOHA.

12. Binary tree search is used for
A. Multiple users
B. Single users
C. Single & Multiple users
D. None of the mentioned
Answer: A
Clarification: Binary tree search is used for rapid polling of user population and it is used for multiple users.

  250+ TOP MCQs on Interpolation & Answers

13. Which method is better suited for large population?
A. Straight polling
B. Binary tree search
C. Straight polling & Binary tree search
D. None of the mentioned
Answer: B
Clarification: Binary tree search is more efficient method than straight polling in case of a large population.

14. For a higher throughput value which method works efficiently?
A. S-ALOHA
B. Pure ALOHA
C. R-ALOHA
D. None of the mentioned
Answer: C
Clarification: At lower throughput values, S-ALOHA works better and for higher throughput values R-ALOHA works better.

Scroll to Top