Pavement Design Multiple Choice Questions on “Pavement Types”.
1. A road pavement should have which of the following features?
a) Yielding
b) Non-yielding
c) Undulation
d) Deflection
Answer: b
Clarification: The road pavement must be non-yielding in order to withstand the heavy wheel load and allow the movement of traffic with the least resistance possible. There must be no undulations in the pavement to allow smooth riding and comfort to passengers.
2. ______ pavement has a concrete slab as the topmost layer.
a) Fixed
b) Flexible
c) Portable
d) Rigid
Answer: d
Clarification: Rigid pavement is the one that has a concrete slab as the topmost layer. It possesses flexural strength and hence it is named so. Flexible pavement is the one that has bituminous material as the topmost layer and it has negligible flexural strength.
3. In what shape is the compressive strength distributed in a flexible pavement?
a) Truncated cone
b) Rectangle
c) Circle
d) Cone
Answer: a
Clarification: The compressive strength is distributed to a wider area in a truncated cone shape. The stress is highest at top layers and it keeps decreasing as it proceeds to the bottom layers. This helps in preserving the bottom layer from the stresses as well as weathering effects for a longer period of time.
4. Which of the below is not an example of rigid pavement?
a) Lean cement concrete
b) Jointed plain concrete
c) Continuous reinforced concrete
d) Pre-stressed concrete
Answer: a
Clarification: Lean cement concrete is a type of semi-rigid pavement. A semi-rigid pavement makes use of bonded materials like pozzolanic concrete, lean cement concrete, soil-cement. All other options are types of rigid pavement.
5. In the below figure, what is the name of the layer marked as XYZ?
a) Granular
b) Weathering
c) Binder
d) Drainage
Answer: c
Clarification: The layer is termed as binder course as it forms a connection between the base and the surface course. The binder course usually consists of dense graded bitumen. The sub-base and base course are granular. The surface course is also termed as weathering course and the sub-base serves as the drainage layer.
6. After how long can the flexible pavement be opened to the public after its construction?
a) 24 hours
b) 24 days
c) 28 hours
d) 28 days
Answer: a
Clarification: Flexible pavements consist of bituminous topping and the curing period is just 25 hours. Whereas, a rigid pavement consists of concrete topping and thus it requires a curing period of 28 days for attaining its full strength.
7. ______ pavement consists of both flexible and rigid layers.
a) Combined
b) Semi-flexible
c) Composite
d) Semi-rigid
Answer: c
Clarification: Composite pavement is named because it consists of layers of both pavement types – flexible and rigid. It is generally designed as a flexible pavement and modifications for thickness are made based on rigid pavement requirements.
8. Interlocking cement concrete block pavement can be used in areas of heavy traffic.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Interlocking cement concrete block pavement has a wide range of applications. It can be used in areas of non-traffic like footpaths, light traffic like car parks, medium traffic like small market roads and heavy traffic areas like heavy-duty roads on expansive soils and airport pavement.
9. Which of the below is not a primary function of a pavement?
a) Waterproofing
b) Smooth surface
c) Skid resistance
d) Reduce traffic
