250+ TOP MCQs on RF Mixing and Answers

Analog Communications Multiple Choice Questions focuses on “RF Mixing”.

1. For a periodic function, the spectral density and auto-correlation functions are ________
a) Laplace transform pair
b) Fourier transform pair
c) Gauss transform pair
d) Z-transform pair
Answer: b
Clarification: Fourier transform breaks a function into an alternate representation, characterized by sine and cosines. If a function is periodic, the spectral density and auto-correlation functions are Fourier transform pair.

2. Spectral density express ________
a) Average voltage
b) Average power in a waveform as a function of frequency
c) Average noise voltage
d) Average channel capacity
Answer: b
Clarification: Power Spectral Density (PSD) of any signal describes the power present in signal as a function of frequency.

3. For a Gaussian process, auto correction also implies _________
a) Statistical dependance
b) Statistical independence
c) Statistical distribution
d) Ergodic process
Answer: b
Clarification: For a Gaussian process, auto correction implies statistical independence. It is basically a stochastic process.

4. What will be the value of modulation if we want maximum undistorted transmitted power?
a) 0
b) 1
c) 0.2
d) 0.5
Answer: b
Clarification: For getting maximum undistorted power in any modulated system, then the modulation index of that system should be 1. Thus, the signal should be 100% modulated.

5. For providing two or more voice circuits on the same carrier, we can use _________
a) SSB
b) ISB systems
c) DSB-SC
d) VSB
Answer: b
Clarification: ISB systems refers to Independent Sideband Mode and is used to provide the same carrier to two or more voice circuits.

  250+ TOP MCQs on Baseband Channel and Answers

6. The output stage of television transmitters is most likely to be a __________
a) Grid modulated class C amplifier
b) Grid modulated class A amplifier
c) Plate modulated class C amplifier
d) Plate modulated class A amplifier
Answer: a
Clarification: The output stage of television transmitters are basically class C amplifiers. It is grid modulated.

7. Modulation is used to separate differing transmission.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: Modulation is the property of varying one or more properties, like amplitude, frequency or phase of a periodic waveform, known as a carrier wave, with respect to the amplitude of the wave to be transmitted. It is used for separating different transmission.

8. A function f(x) is odd, when?
a) f(x) = -f(x)
b) f(x) = f(-x)
c) f(x) = -f(x)f(-x)
d) f(x) = f(x)f(-x)
Answer: a
Clarification: Geometrically a function f(x) is even, if plot of the function is symmetric over y-axis. Algebraically, for any function f(x) to be even, f(x) = f(-x).
While for a function f(x) to be odd, f(x) = -f(-x).

>

Scroll to Top