200+ [UPDATED] Web Design MCQs and Answers

Web Design Objective Questions

1) Intrepret this statement: <strong>Michelle</strong>
a) It makes Michelle strong
b) It highlights Michelle as being strong
c) It will print out Michelle in bold font –
Ans: C

2) Tables can be nested (table inside of another table).
a) True –
b) False
Ans: a

3) Which is correct?
a) <b>Click Here<b>
b) <strong>Click Here<strong>
c) <b>Click Here</b> –
d) </strong>Click Here</strong>
Ans: c</b></b>

4) Which of the following is a two sided tag?
a) DT
b) LI
c) DD
d) DL –
Ans: d

5) The Browser applies the feature of a tag until it encounters_____tag.
a) Quit
b) Closing –
c) Exit
d) Anti
e) Deactivate
Ans: b

6) _______are the HTML codes that control the apearance of the document contents
a) Tags –
b) Codas
c) Slashes
d) Properties
e) Code
Ans: a

7) What are the genral syntax for inline image?
a) src=img
b) src=image
c) img=file
d) img src=file –
e) image src=file
Ans: d

8) An HTML_____takes text in one format and changes it to HTML code.
a) Browser
b) Editor
c) Converter –
d) Processor
e) Parser
Ans: c

9) To create a link to an anchor, you use the______property in A tag.
a) Name
b) Tag
c) Link
d) Href –
Ans: d

10) HTML Tags are case sensitive.
a) True
b) False –
Ans: b

11) Relative path make your hypertext links______.
a) Portable –
b) Discrete
c) Uniform
Ans: a

12) A_____structure starts with a general topic that includes link to more specific topics.
a) Hierarchical –
b) Linear
c) Mixed
Ans: a

13) Which of the following path is supported by HTML?
a) Ralative
b) Defererenced
c) Absolute and Relative –
Ans: c

14) You cannot designate an inline image as a hypertext link.
a) True
b) False –
Ans: b

15) Because each computer differs in terms of what fonts it can display, each individual browser determines how text is to be displayed.
a) True –
b) False
Ans: a

16) You do not have to connect to the internet to verify changes to a Web page on your computer.
a) True –
b) False
Ans: a

17) You can combine structures e.g, linear and hierarchical.
a) True –
b) False
Ans: a

18) What is HTML stands for?
a) Hypertext Mailing List
b) Hypertext Mark Language
c) Hypertext Markup Language
Ans: c

19) What is the tag for an inline frmae?
a) Iframe
b) Inframe
c) frame
d) inlineframe
Ans: a

20) Within the MAP tag, you use the AREA tag to specify the areas of the image that will act as a hotspot.
a) True
b) False
Ans: a

21) Can you create an e-mail form with auto responder using form action method=mailto:youdomainname.com?
a) Yes
b) No
Ans: b

22) What is the most widely use e-mail form script?
a) ASP
b) PHP
c) Perl CGI
d) JSP
Ans: c

23) There are_____color names recognized by all version of HTML.
a) 6
b) 8
c) 256
d) 16
Ans: d

24) Software programs, like your Web browser, use a mathemathical approach to define color.
a) True
b) False
Ans: a

25) If you want to increase the font size by 2 relative to the sorounding text, you enter +2 in the tag.
a) True
b) False
Ans: a

26) What operator makes converts 00110011 into 11001100?
a) ~
b) !
c) &amp;
d) |
Ans: a

27) The default statement of a switch is always executed.
a) True
b) False
Ans: b

28) H1 is the smallest header tag.
a) True
b) False
Ans: b

29) The page title is inside the____tag.
a) Body
b) Head
c) Division
d) Table
Ans: b

30) _____refers to the way the GIF file is saved by the graphics software.
a) Dithering
b) Interlacing
c) Balancing
Ans: b

31. With regards to e-mail addresses:
A. they must always contain an @ symbol
B. they can never contain spaces
C. they are case-insensitive
D. all of the above
Ans: D

32. A homepage is __________
A. an index of encyclopedia articles
B. where all Internet data is stored
C. required for access to the Internet
D. the first page of a website
Ans: D

33. Which of the following is used to explore the Internet?
A. Browser
B. Spreadsheet
C. Clipboard
D. Draw
Ans: A

34. What is Internet Explorer?
A. An Icon
B. A File Manager
C. A Browser
D. The Internet
Ans: C

35. What do I need to get onto the Internet?
A. Computer
B. Modem
C. Browser
D. All of the above
Ans: D

36. What is an ISP?
A. Internet System Protocol
B. Internal System Program
C. Internet Service Provider
D. None of the above
Ans: C

37. Which of the following is valid IP address?
A. 984.12.787.76
B. 192.168.321.10
C. 1.888.234.3456
D. 192.168.56.115
Ans: D

38. Which is not a domain name extension
A. .mil
B. .org
C. .int
D. .com
Ans: C

39. What is a FTP program used for?
A. Transfer files to and from an Internet Server
B. Designing a website
C. Connecting to the internet
D. None of the above
Ans: A

40. Which of the following are commonly found on web pages?
A. internet
B. hyperlinks
C. intranet
D. all of the above
Ans: B

41.tag must be within ________
A. Title
B. Form
C. Header
D. Body
Ans: C

42. Text within <em> … </em> tag is displayed as ________
A. bold
B. italic
C. list
D. indented
Ans: B

43. Text within <strong> … </strong> tag is displayed as ________
A. bold
B. italic
C. list
D. indented
Ans: A

44.
<ul>…</ul>
tag is used to ________
A. display the numbered list
B. underline the text
C. display the bulleted list
D. bold the text
Ans: C

45. Which tag is used to display the numbered list?
A.

B.
<dl></dl>
C.

D.
<ul>
<li></li>
</ul>
Ans: A

46. Which tag is used to display the large font size?
A.
B. <big></big>
C. &lt; SIZE &gt;
D.
Ans: B

47.<script> … </script>tag can be placed within ________
A. Header
B. Body
C. both A and B
D. none of the above
Ans: C

48. using

tag will
A. start a new paragraph
B. break the line
C. end the current paragraph
D. none of the above
Ans: A

49. …tag is used for ________
A. Table heading
B. Table Records
C. Table row
D. none of the above
Ans: B

50. Which is true to change the text color to red?
A.
B.
C.
D. none of the above
Ans: B

51. What is the full form of HTML?
A. Hyper text markup language
B. Hyphenation text markup language
C. hyphenation test marking language
D. hyper text marking language
Ans: A

52. What is the full form of HTTP?
A. Hyper text transfer protocol
B. Hyper text transfer package
C. Hyphenation text test program
D. none of the above
Ans: A

53. What is a search engine?
A. a program that searches engines
B. a web site that searches anything
C. a hardware component
D. an machinery engine that search data
Ans: B

54. What is the full form of TCP/IP?
A. transmission control protocol / internet protocol
B. telephone call protocol / international protocol
C. transport control protocol / internet protocol
D. none of the above
Ans: A

Scroll to Top