300+ TOP Class 5 GK Questions and Answers Quiz Exam

GK Questions for Class 5 Mcqs

1. Name the folk dance of Assam?

Answer: Bihu

2. Name one heavy metal?

Answer: Gold

3. What is Mahatma Gandhi called?

Answer: Father of Nation

4. Name the 4th planet of our solar system?

Answer: Mars

5. 30th January is celebrated as?

Answer: Martyrs’ day

6. Where is Gir National Park located?

Answer: Gujarat

7. Name the largest river in the world?

Answer: Amazon

8. Which animal can live without drinking water for many days?

Answer: Camel

9. Name one plant which grows in the Desert?

Answer: Cactus

10. Delhi is situated on the bank of which river?

Answer: Yamuna

11. National fruit of India?

Answer: Mango

12. How many UT’s are there in India?

Answer: 8

13. Which city is called Pearl City?

Answer:Hyderabad

14. Victoria Memorial is located in which city?

Answer: Kolkata

15. Name one famous crop of Assam?

Answer: Tea

16. Name some cash crops?

Answer: Tea, Jute, Sugarcane, Cotton, and Tobacco, etc

17. Name the brightest planet in the Solar system?

Answer: Venus

18. Where does a lion live?

Answer:
Den

19. How many players are there on the football team?

Answer: 11

20. In Which sea Ganga river falls?

Answer: Bay of Bengal

21. Who Was Margaret Thatcher?

Answer: Margaret Thatcher was a former Prime Minister of the United Kingdom

22. We Should Cross The Road When The Traffic Light Is?

Answer: Green

23. Which Jungle Is The Densest In The World?

Answer: The Amazon is the densest jungle in the world.

24. National Education Day?

Answer: 11 Nov.

25. Which Is The Smallest Bird?

Answer: Humming Bird

26. Who Was The First President Of India?

Answer: Dr Rajendra Prasad

27. Who Was The First Prime Minister Of India?

Answer: Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India.

28. Brain Of Computer Is?

Answer: CPU

29. How Many Cricket World Cups Does India Have?

Answer: India has two cricket world cups.

30. Gir National Park In Gujarat Is Famous For?

Answer: Lion

31. The Smallest State Of India Is?

Answer: Goa

32. Highest Dam Of India Is?

Answer: Tehri Dam

33. National Tree Of India Is?

Answer: Banyan tree

34. National Animal Of India

Answer: Tiger

35. Who Wrote Romeo And Juliet?

Answer: William Shakespeare wrote Romeo and Juliet.

36. Which Organ Purify Our Blood?

Answer: Kidney

37. Who Was Albert Einstein?

Answer: Albert Einstein was a famous scientist.

38. Sun Is A?

Answer: Star

39. Where Does A Dog Live?

Answer: Kennel

40. Longest River In The World Is?

Answer: Nile

41. Lbw Is Related To Which Sports?

Answer: Cricket

42. How Many Days Are There In A Leap Year?

Answer: 366

43. A Place Where Bees Are Kept Is Called?

Answer: Aviary

44. Who Was Popularly Known As Netaji?

Answer: Subhash Chandra Bose

45. Largest Desert In The World Is?

Answer: Sahara desert

46. United Nations (Un) Day Is Celebrated On?

Answer: 24th October

47. Place Where Animals And Birds Are Kept?

Answer: Zoo

48. The National Song of India is?

Answer: Vande Mataram

49. When is Children’S Day?

Answer: 14 Nov.

50. Which Is The Largest Ocean In The World?

Answer: Pacific Ocean

51. Who Is Known As The Father Of The Indian Constitution?

Answer: Dr. B. R. Ambedkar

52. Which Is The Heavier Metal Of These Two? Gold Or Silver?

Answer: Gold

53. India Lies In Which Continent?

Answer: Asia

54. Martyrs’ Day Is Celebrated Every Year?

Answer: 30th January

55. Which Animal Has A Hump On Its Back?

Answer: Camel

56. Fastest Animal On Earth Is?

Answer: Cheetah

57. The Total Distance Around A Figure Is Called Its?

Answer: Perimeter

58. Which Flower Is White In Colour?

Answer: Jasmine

59. What Shape Of Egg Is?

Answer: Oval

60. Cry Of The Lion Is Called?

Answer: Roar

61. Who Wrote The National Anthem – Jana Gana Mana?

Answer: Rabindra Nath Tagore

62. What Crop Is Famously Grown In The Region Of Darjeeling?

Answer: The region of Darjeeling is known to grow Tea leaves.

63. Which Planet Is Nearest To Earth?

Answer: Venus

64. Which Animal Is Called The Ship Of The Desert?

Answer: Camel

65. How Many Players Are There In A Cricket Team?

Answer: 11

66. Young One Of A Cat Is Called?

Answer: Kitten

67. Olympics Games Are Held After Every?

Answer: 4 years

68. Which Is The Biggest Sea Animal?

Answer: Dolphin

69. Which Country Does The Company Sony Come From?

Answer: Sony comes from the nation of Japan.

70. In Which Direction Does The Sunrise?

Answer: The sun rises from the east.

71. In Which Season Do We Wear Warm Clothes?

Answer: Winter

72. At Which Festival Do We Play With Colours?

Answer: Holi

73. The National Bird Is?

Answer: Peacock

74. Teacher’S Day?

Answer: 5 September

75. Which Is India’S Largest Freshwater Lake?

Answer: Wular Lake

76. Which Is The Most Sensitive Organ In Our Body?

Answer: Skin

77. Who Invented The Computer?

Answer: Charles Babbage

78. Which Country Are The Giza Pyramids In?

Answer: The Giza Pyramids are in Egypt.

79. Name The First 3 Planets In Our Solar System?

Answer: The first 3 planets in our solar system are mercury, venus, and earth.

80. Name 3 Root Vegetables?

Answer: Beets, carrots, and radish are root vegetables.

81. Which Is The Animal Referred To As The Ship Of The Desert?

Answer: Camel

82. A Figure With 8 Sides Is Called?

Answer: Octagon

83. Agra Is Situated On The Bank Of The River?

Answer: Yamuna

84. Most Widely Spoken Language In The World Is?

Answer: Mandarin (Chinese)

85. Name Any Reptile?

Answer: A lizard is a reptile.

86. How Many Colours Are There In India’S National Flag?

Answer: Three

87. Capital Of Uttarakhand Is?

Answer: Dehradun

88. We Get Solar Energy From?

Answer: Sun

89. Goitre Is Caused Due To The Deficiency Of?

Answer: Iodine

90. Largest Island In The World Is?

Answer: Green Land

91. Which The African Nation Is Famous For Chocolate?

Answer: The nation of Ghana is world-famous for chocolate.

92. How Many Sides Are There In A Pentagon?

Answer: 5

93. Who Is The Founder Of Microsoft?

Answer: Bill Gates is the founder of Microsoft.

94. Scientific Study Of Birds Is Called?

Answer: Ornithology

95. Kuchipudi Is The Dance Form Of Which State?

Answer: Andhra Pradesh

96. Which Bird Can Not Fly?

Answer: Ostrich

97. Which Fruit Gives Us Oil?

Answer: Coconut

98. The National Fruit Is?

Answer: Mango

99. Which Place Is Known As The Tea Garden Of India?

Answer: Assam

100. Which Is The Tallest Waterfall In The World?

Answer: Angel Falls

Class 5 GK objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top