300+ TOP Class 6 GK Questions and Answers Quiz Exam

GK Questions for Class 6 Mcqs

1. Fathometer Is Used To Measure

Answer: Ocean Depth

2. G-15 Is An Economic Grouping Of

Answer: Third World Nations

3. Which Animal Do Not Make Any Sound?

Answer: Giraffe

4. A Bird Which Lays Only One Egg In Two Years Is The

Answer: Albatross

5. The Human Heart Is

Answer: Myogenic Heart

6. Vessels Are The Major Water Conducting Cells In:

Answer: Angiosperms

7. What Is The Study Of Cells Called

Answer: Cell Biology Or Cytology

8. Who Is The Author Of The Book New India?

Answer: Annie Besant

9. Who Wrote The Book ‘Rama Charita Manas ‘

Answer: Tulsi Das

10. Prime Minister Narendramodi Released A Book Authored By Loksabha Speaker Sumitramahajan In New Delhi, Recently. The Book Is Titled As __________.

Answer: Matoshree

11. The Religious Text Of The Jews Is Named As

Answer: Torah

12. Famous Book ‘ The Return Of The Native ‘ Is Written By

Answer: Thomos Hardy

13. Grand Vitara Xv-7 Is A Vehicle Launched By

Answer: Maruti Suzuki

14. China’S Tcl Communication Has A Joint Venture Agreement With European Company For Manufacturing Mobile Handsets?

Answer: Alcatel

15. A ‘Breath Test’ Used By Traffic Police To Check Drunken Driving Uses ____?

Answer: Potassium Dichromatic-Sulphuric Acid

16. Which Of The Following Is An Amorphous Solid?

Answer: Quartz Glass(Sio2)

17. A Mixture Of Sand And Naphthalene Can Be Separated By

Answer: Sublimation

18. A Computer Cannot “Boot” If It Does Not Have The _____

Answer: Operating System

19. C, Basic, Cobol, And Java Are Examples Of …………Language

Answer: High-Level

20. An Excel Workbook Is A Collection Of

Answer: Worksheets And Charts.

21. In Html, _______________ Attribute Is Used For Merging Of Two Or More Adjacent Columns.

Answer: Colspan

22. Reykjavik Is The Capital Of Which Country?

Answer: Iceland

23. Which Is The Largest City Of Nepal?

Answer: Kathmandu

24. Lover Of Nature Is Called

Answer: Green Panther

25. Select The Synonym Of Nifty

Answer: Dandy

26. Select The Antonym Of Diligence

Answer: Lethargy

27. A.Nageswara Rao Is Associated With Which Of The Following Fields

Answer: Motion Picture

28. Dr. V.Kurien Has Distinguished Himself In Which Of The Following Areas

Answer: Dairy Development

29. Who Amongst The Following Is A Famous Sarod Player

Answer: Amjad Ali Khan

30. Which Indian Actor Has Most Followers On Twitter?

Answer: Shah Rukh Khan

31. Bagh’, A Village In Gwalior Is Famous For

Answer: Cave Painting

32. Which City Is Known As “City Of Blood” In India ?

Answer: Tezpur

33. The World Famous Ajanta Caves Are Situated In

Answer: Maharashtra

34. Largest Mint In India Is At

Answer: Kolkata

35. National Institute Of Nutrition Is Located At Which Of The Following Places?

Answer: Hyderabad

36. Niagara Falls Are In

Answer: U.S.A

37. Where Is The Devils Tower Located?

Answer: Black Hills Of Crook County

38. Great Mosque Of Cordoba Is Located In Which Country?

Answer: Spain

39. Waterloo Is Located In

Answer: Belgium

40. The Folk Dance Of Which State Is Kargam?

Answer: Tamil Nadu

41. The Wheeler Island Has Been Renamed As

Answer: Abdul Kalam Island

42. The World’S Largest And Deepest Rail Tunnel Gotthard Base Tunnel Is Located In Which Country?

Answer: Switzerland

43. What Color Does Yellow And Green Make?

Answer: Lime

44. Which Of The Following Has Got More Heat Capacity?

Answer: Water

45. When A Gas Is Turned Into A Liquid, The Process Is Called

Answer: Condensation

46. How Many Layers Of Skin Does A Human Have?

Answer: 3

47. The Uranium Fuel Used Worldwide Is Mainly In The Form Of

Answer: Uo2

48. The Layer Of Air Around The Earth Is Known As

Answer: Atmosphere

49. Sharad Joshi Samman Is Awarded For

Answer: Satire And Essay

50. Dronacharya Award Is Given To

Answer: Coaches

51. Who Won The Sahitya Akademi Award 2019 In Hindi?

Answer: Nand Kishore Acharya

52. When Is The ‘ World Environment Day ‘ Celebrated

Answer: Jun-05

53. The United Nation Declared 2006 As The International Year Of

Answer: Rice

54. When Is The Anti-Terrorism Day Observed?

Answer: May 21

55. When Is International Day Of Families Observed ?

Answer: May-15

56. The United Nations Public Service Day Is Observed On

Answer: Jun-23

57. Which Of The Following Places Is Famous For Chikankari Work, Which Is A Traditional Art Of Embroidery?

Answer: Lucknow

58. ‘Panchatantra’ Is Originally Written By _____________.

Answer: Vishnu Sharma

59. Bhangra Is The Folk Dance Of Which Indian State

Answer: Punjab

60. The Main Source Of National Income In India Is

Answer: Service Sector

61. When Was The First National Forest Policy Issued By The Government Of India?

Answer: 1952

62. Which Latitude Passes Through The Middle Of India?

Answer: Tropic Of Cancer

63. Eastern Ghats And Western Ghats Meet At The

Answer: Nilgiri Hills

64. Patanjali Is Well Known For The Compilation Of

Answer: Yoga Sutra

65. Gandhara School Of Art Came Into Existence In

Answer: Mahayana Sect

66. Who Have The Power To Decide An Election Petition?

Answer: High Courts

67. What J. B. Dunlop Invented?

Answer: Pneumatic Rubber Tire

68. Who Invented The Ballpoint Pen?

Answer: Biro Brothers

69. Analytical Engine Was Invented By

Answer: Charles Babbage

70. Which Scientist Discovered The Radioactive Element Radium?

Answer: Marie Curie

71. What is the weight of a cricket ball?

Answer: 5.75 ounces

72. Which is the largest lake in Japan?

Answer: Biwa

73. Who was at the helm of the Philadelphia Phillies in the 2011 season?

Answer: Charlie Manuel

74. Which is the mineral found in teeth and limestones?

Answer: Calcium

75. Which Vitamin helps to heal the wound ?

Answer: Vitamin C

76. Opium is obtained from the dry latex from which part of the Papaver somniferum Plant?

Answer: Poppy

77. Who was the inventor of the light bulb?

Answer:Thomas Alwa Edison

78. Who is the fastest man in the world?

Answer: Usain Bolt

79. At which age Gautham Buddha got Nirvana?

Answer: 35

80. Who is known as the father of history?

Answer: Herodotus

81. What was the ancient name of Patna?

Answer: Pataliputra

82. What is the square root of 144?

Answer: 12

83. Who gave the slogan “Do or Die”?

Answer: Mahatma Gandhi

84. Why are the leaves green in color?

Answer: Due to the presence of Chlorophyll

85. Name the acid that is secreted in the stomach?

Answer: Hydrochloric acid

86. Which is the highest civilian award of the Republic of India?

Answer:The Bharat Ratna Award

87. WWW stands for?

Answer: World Wide Web

88. World Environment Day is celebrated on _?

Answer:June 5

89. Plants that develop in dry conditions are?

Answer: Xerophytes

90. Where is ‘Great Bear Lake’ found in the world?

Answer: Canada

91. The Capital Of Tanzania Is

Answer: Dar- Es- Salaam

92. Beijing Is The Capital City Of _______.

Answer: China

93. Egbindinatl Correct Spelling

Answer: Dining Table

94. Select The Antonym Of Vile

Answer: Virtuous

95. Which Value Is Reflected In Heracles?

Answer: Taking Responsibility For One’S Actions.

96. Who Is Known As ‘ Little Corporal ‘?

Answer: Napolean Bonaparte

97. Bachendri Pal Became Famous For Her Grand Success In The Field Of

Answer: Journalism

98. Who Was The First Posthumous Recipient Of Bharat Ratna ?

Answer: Lal Bahadur Shastri

99. Who Is The Indian Classical Dancer Credited With The First Female Dancer To Learn Chhau Form ?

Answer: Sonal Mansingh

100. Which Places Is Said To Be The Cathedral City Of India?

Answer: Bhubaneswar

Class 6 GK objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top