300+ TOP Class 7 GK Questions and Answers Quiz Exam

GK Questions for Class 7 Mcqs

1. Golf Player Vijay Singh Belongs To Which Country?

Answer: Fiji

2. Which Statement About Pfd’S Is True?

Answer: Pfds Are Difficult To Put On In The Water

3. The Bird Which Lays More Than 100 Eggs In One Nest Is

Answer: Ostrich

4. Which Bird Can Turn Head Around To Look Backward?

Answer: Owl

5. Spermology Is The Study Of

Answer: Seed

6. Name The Blood Cells In Which Nucleus Is Absent

Answer: Blood Platelets

7. Tissue In Which Cells Have Lost The Capacity Of Cell Division

Answer: Permanent Tissue

8. The Celebrated Novel ‘The Godfather’ Was Authored By

Answer: Mario Puzo

9. Who Is The Author Of “Koonalamma Padalu” ?

Answer: Arudra

10. Who Amongst The Following Is The Author Of The Book ‘ Colours Of The Rainbow ‘

Answer: Ranjit Biswas

11. Who Composed The National Anthem ‘ Jana Gana Mana ‘

Answer: Rabindranath Tagore

12. Name The First Indian Businessman Who Found Place In The Cover Story Of Forbes Magazine

Answer: Azim Hasham Premji

13. Mike Mcnamara Is The Founder Of

Answer: Citibank

14. Which Newspaper Has Acquired 67 Per Cent Stake In Kolkata-Based Daily The Asian Age?

Answer: Deccan Chronicle

15. Brass Gets Discoloured In Air Because Of The Presence Of Which Of The Following Gases In Air ?

Answer: Hydrogen Sulphide

16. The Maximum Number Of Electrons That Can Be Accommodated In A Shell Depends On The Formula

Answer: 2N2

17. What Is The Third Most Common Gas Found In The Air We Breathe ?

Answer: Argon

18. Where Is Ram Located?

Answer: Mother Board

19. A …….. Is Approximately One Billion Bytes

Answer: Gigabyte

20. One Gigabyte = ? (In Decimal Value)

Answer: 10003 Bytes

21. Every Html File Is A ___________ File.

Answer: Text

22. The Capital Of Tanzania Is

Answer: Dar- Es- Salaam

23. Beijing Is The Capital City Of _______.

Answer: China

24. Egbindinatl Correct Spelling

Answer: Dining Table

25. Select The Antonym Of Vile

Answer: Virtuous

26. Which Value Is Reflected In Heracles?

Answer: Taking Responsibility For One’S Actions.

27. Who Is Known As ‘ Little Corporal ‘?

Answer: Napolean Bonaparte

28. Bachendri Pal Became Famous For Her Grand Success In The Field Of

Answer: Journalism

29. Who Was The First Posthumous Recipient Of Bharat Ratna ?

Answer: Lal Bahadur Shastri

30. Who Is The Indian Classical Dancer Credited With The First Female Dancer To Learn Chhau Form ?

Answer: Sonal Mansingh

31. Which Places Is Said To Be The Cathedral City Of India?

Answer: Bhubaneswar

32. The World Famous ‘Khajuraho’ Sculptures Are Located In

Answer: Madhya Pradesh

33. Asia’S Largest Tulip Garden Is ?

Answer: Indira Gandhi Memorial Tulip Garden

34. Sistine Chapel Is Located In Which Country?

Answer: Vatican City

35. Which Of The Following Valleys Is Known As “Paradise Of Earth” ?

Answer: Kashmir Valley

36. The World’S Tallest Twisted Tower Is ?

Answer: Infinity Tower

37. Taj Mahal Was Built In _______.

Answer: 17Th Century

38. The Famous Tallest Building In New York State Is _____ ?

Answer: Empire State Building

39. Victoria Falls Is Located Between Which Two Countries?

Answer: Zambia & Zimbabwe

40. Valley Of The Kings Is Located In Which Country?

Answer: Egypt

41. Bhakra Nangal Project Is Constructed Across Which River?

Answer: Sutlej

42. Who Among The Following Sikh Gurus Had Laid The Foundation Of Amritsar?

Answer: Guru Ram Das

43. As You Go Down Into A Well, Your Weight

Answer: Decreases Slightly

44. Which Of The Following Foods Does Not Support Bacterial Growth?

Answer: Raw Carrots

45. What About Earth Allows It To Maintain Bodies Of Water?

Answer: Moderate Tempatures

46. Lichens Are The Best Indicator Of

Answer: Air Pollution

47. The Mudumalai National Park Is Located In Which State ?

Answer: Tamil Nadu

48. Who Among The Following Is Not A Recipient Of Bharat Ratna

Answer: Sardar Vallabhbhai Patel

49. Tansen Samman Has Been Instituted By The Government Of

Answer: Madhya Pradesh

50. Sikkim Was Made An Integral Part Of India Under The

Answer: 36Th Amendment

51. First Tuesday Of May Is Observed As

Answer: World Asthma Day

52. ” World Press Freedom Day ” Is Observed On ?

Answer: May-03

53. World Tobacco Day Is Celebrated On _____ ?

Answer: 31-May

54. When Is National Girl Child Day Of India Day?

Answer: Jan-24

55. World Youth Skills Day Is Observed On _____ ?

Answer: 15-Jul

56. What Is The Theme Of 2017 World Environment Day (Wed) ?

Answer: Connecting People To Nature

57. Pungi Is A Dance Form Related To The State

Answer: Himachal Pradesh

58. The Court Language Of The Mughals Was

Answer: Persian

59. The Mohiniyattam Dance Form Was Developed In Which State

Answer: Kerala

60. What Is The Full Form Of Gdp?

Answer: Gross Domestic Product

61. The Base Year For Computation Of National Income In India Is

Answer: 1993 – 94

62. Which Foreign Country Is Closest To Andaman Islands

Answer: Myanmar

63. What Color Does Yellow And Green Make?

Answer: Lime

64. Which State Is Called The ‘ Cradle Of Buddhism ‘?

Answer: Bihar

65. Who Was The Author Of The Buddha Charita

Answer: Ashvaghosha

66. Who Was The Chairman Of The Union Power Committee Of Constituent Assembly Of India?

Answer: Pt. Jawaharlal Nehru

67. Helicopter Was Invented By

Answer: Broquet

68. What Drink Was Invented By Charles Leiper Grigg In 1929?

Answer: 7-Up

69. What Henry Bessemer Invented?

Answer: Steel Converter

70. Where Is The Longest Corridor In India ?

Answer: Rameshwaram Temple Corridor

71. Which country has won the 18th Men’s Asian Junior Team Squash championship 2017?

Answer: India

72. Which state government of India has launched the PEHAL programme for raising education standards?

Answer: Himachal Pradesh

73. Name the Currency used in Singapore?

Answer: Singapore Dollar

74. Who has the authority to issue currency in India?

Answer: Reserve Bank of India (RBI)

75. What is the name of India’s longest Highway having a length of 4,112 km?

Answer: NH44

76. In which year World War II (WW2) started?

Answer: 1939

77. What is the capital city of Australia?

Answer: Vienna

78. Who is the fastest man in the world?

Answer: Usain Bolt

79. How deep is the ocean in Antarctica?

Answer: 7,236 m (23,740 ft)

80. What is the capital city of France?

Answer: Paris

81. Char Minar is located in which city?

Answer: Hyderabad

82. The grasslands of North America are known as?

Answer: Prairies

83. Who was the first Indian woman who wins the Nobel Prize?

Answer: Mother Teresa

84. What are animals, which eat both plants and animals, called?

Answer: Omnivores

85. Yeast is a type of what?

Answer: Fungus

86. What type of energy eventually depletes?

Answer: Non-renewable energy

87. Which is the strongest sense in a dog?

Answer: Smell

88. What disease is caused by vitamin B deficiency?

Answer: Beriberi

89. What is a healthy blood pressure limit?

Answer: 120/80 mmHg

90. What is the main source of energy made through photosynthesis for plants?

Answer: Glucose

91. Cataract is the disease of What?

Answer: Eye

92. What does the 26 atomic number denote?

Answer: Iron (Fe)

93. What is the square root of 1296?

Answer: 36

94. 3:50 times of 8 is equal to?

Answer: 400

95. The polygons whose all the sides are equal are called

Answer: Equilateral Polygons

96. What are the types of polygons?

Answer: Regular Polygon, Irregular Polygon, Convex Polygon, and Concave polygon

97. Pollination By Wind Is Called

Answer: Anemophily

98. The Journalist Who Refused To Accept Padma Bhushan Was

Answer: Khushwant Singh

99. Orange Prize Is Given In The Field Of :

Answer: Literature

100. As Per Indian Protocol, Who Among The Following Ranks Highest In The Order Of Precedence?

Answer: Governor Of A State Within His State

Class 7 GK objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top