300+ TOP Russia Quiz Questions with Answers GK MCQs [IMP]

Russia Quiz Multiple Choice Questions

1. Which one is the largest republic in Russia by area wise
A. Bashkortostan
B. Crimea
C. Chechnya
D. Mordovia

Answer: A. Bashkortostan

2. Russia is the world’s _______ most populous country
A. 3rd
B. 5th
C. 9th
D. 11th

Answer: C. 9th

3. Who was the first ruler of Russia who assumed the title of Tsar
A. Ivan III
B. Ivan IV
C. Peter the Great
D. Vasily I

Answer: B. Ivan IV

4. The Empire of Russia was declared by Peter the Great in the year
A. 1718
B. 1721
C. 1725
D. 1730

Answer: B. 1721

5. Total number of republics in Russia is
A. 22
B. 25
C. 29
D. 34

Answer: A. 22

6. Which one is not a Federal city of Russia
A. Moscow
B. Saint Petersburg
C. Sevastopol
D. Kazan

Answer: D. Kazan

7. Who was the first directly elected President in Russian history
A. Mikhail Gorbachev
B. Boris Yeltsin
C. Yegor Gaidar
D. Vladimir Putin

Answer: B. Boris Yeltsin

8. Which one is the highest point in Russia
A. Gora Dykhtau
B. Gora Uilpata
C. Mount Elbrus
D. Gora Dzhimara

Answer: C. Mount Elbrus

9. Which one is the longest river in Russia
A. Ob
B. Volga
C. Don
D. Kama

Answer: B. Volga

10. The Saint Petersburg city is located on the river of
A. Oka
B. Volga
C. Neva
D. Amur

Answer: C. Neva

11. Which Tsar established the Saint Petersburg city in 1703
A. Catherine II the Great
B. Peter the Great
C. Paul I
D. Ivan the Great

Answer: B. Peter the Great

12. In which year, Saint Petersburg city became the capital of Russian Empire for first time
A. 1708
B. 1710
C. 1713
D. 1720

Answer: C. 1713

13. Who composed the National Anthem of Russia
A. Sergey Mikhalkov
B. Dmitry Pokrass
C. Vasily Lebedev
D. Alexander Alexandrov

Answer: D. Alexander Alexandrov

14. Which one is the National Animal of Russia
A. Bear
B. Lion
C. Leopard
D. Tiger

Answer: A. Bear

15.Which one is the world’s first nuclear power plant established in Russia
A. Novovoronezh Nuclear Power Plant
B. Sibirskaya Nuclear Power Plant
C. Obninsk Nuclear Power Plant
D. Leningradskaya Nuclear Power Plant

Answer: C. Obninsk Nuclear Power Plant

16. Which one is the oldest university in Russia
A. Moscow State University
B. Saint Petersburg State University
C. National Research University Higher School of Economics
D. Kazan Federal University

Answer: B. Saint Petersburg State University

17. Which Tsar constructed the Saint Basil’s Cathedral in Moscow
A. Ivan the Terrible
B. Ivan the Great
C. Peter the Great
D. Catherine the Great

Answer: A. Ivan the Terrible

18. Who is regarded as the founder of the modern Russian literary language
A. Vasily Zhukovsky
B. Alexander Pushkin
C. Evgeny Baratynsky
D. Mikhail Lermontov

Answer: B. Alexander Pushkin

19. Which day is celebrated as the Defender of the Fatherland Day in Russia
A. 2nd January
B. 25th January
C. 23rd February
D. 7th May

Answer: C. 23rd February

20. In which year the First Duma was called
A. 1905
B. 1906
C. 1907
D. 1908

Answer: B. 1906

21. The Russian space station Mir operated from
A. 1986 to 2001
B. 19888 to 2003
C. 1990 to 1999
D. 1992 to 2003

Answer: A. 1986 to 2001

22. The Trans-Siberian Railway project was started by which Tsar
A. Nicholas II
B. Alexander III
C. Alexander II
D. Nicholas I

Answer: B. Alexander III

23. The Russian Revolution of 1917 was started from which city
A. Moscow
B. Leningrad
C. Petrograd
D. Warsaw

Answer: C. Petrograd

24. When did Russia first participate in the Summer Olympics
A. London, 1948
B. Helsinki, 1952
C. Rome, 1960
D. Berlin, 1936

Answer: B. Helsinki, 1952

25. When did Russia first host the Summer Olympics
A. 1964
B. 1968
C. 1972
D. 1980

Answer: D. 1980

26. Total number of seats in State Duma is
A. 370
B. 395
C. 450
D. 475

Answer: C. 450

27. Who was the first Chairman of the State Duma
A. Ivan Rybkin
B. Gennadiy Seleznyov
C. Boris Gryzlov
D. Sergey Naryshkin

Answer: A. Ivan Rybkin

28. Which one is the largest natural park in Russia
A. Great Arctic State Nature Reserve
B. Pechora-Ilych Nature Reserve
C. Yugyd Va National Park
D. Chikoy Natural Park

Answer: A. Great Arctic State Nature Reserve

29. In which year, Peter I the Great became the Tsar of Russia
A. 1682
B. 1695
C. 1705
D. 1721

Answer: A. 1682

30. Joseph Stalin died in the year
A. 1949
B. 1951
C. 1953
D. 1955

Answer: C. 1953

31. During its existence until dissolution in 1991, how many republics constituted the Soviet Union ?
A. Fifteen
B. Sixteen
C. Seventeen
D. Eighteen

Answer: A. Fifteen

32. Which city is considered Third Rome?
A. St. Petersburg
B. Moscow
C. Kiev
D. Yekatinburg

Answer: B. Moscow

33. Who is the first man in space?
A. Neil Armstrong
B. Edwin Aldrin
C. John Warner
D. Yuri Gagarin

Answer: D. Yuri Gagarin

Russia Quiz objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top