Russia Quiz Multiple Choice Questions
1. Which one is the largest republic in Russia by area wise
A. Bashkortostan
B. Crimea
C. Chechnya
D. Mordovia
Answer: A. Bashkortostan
2. Russia is the world’s _______ most populous country
A. 3rd
B. 5th
C. 9th
D. 11th
Answer: C. 9th
3. Who was the first ruler of Russia who assumed the title of Tsar
A. Ivan III
B. Ivan IV
C. Peter the Great
D. Vasily I
Answer: B. Ivan IV
4. The Empire of Russia was declared by Peter the Great in the year
A. 1718
B. 1721
C. 1725
D. 1730
Answer: B. 1721
5. Total number of republics in Russia is
A. 22
B. 25
C. 29
D. 34
Answer: A. 22
6. Which one is not a Federal city of Russia
A. Moscow
B. Saint Petersburg
C. Sevastopol
D. Kazan
Answer: D. Kazan
7. Who was the first directly elected President in Russian history
A. Mikhail Gorbachev
B. Boris Yeltsin
C. Yegor Gaidar
D. Vladimir Putin
Answer: B. Boris Yeltsin
8. Which one is the highest point in Russia
A. Gora Dykhtau
B. Gora Uilpata
C. Mount Elbrus
D. Gora Dzhimara
Answer: C. Mount Elbrus
9. Which one is the longest river in Russia
A. Ob
B. Volga
C. Don
D. Kama
Answer: B. Volga
10. The Saint Petersburg city is located on the river of
A. Oka
B. Volga
C. Neva
D. Amur
Answer: C. Neva
11. Which Tsar established the Saint Petersburg city in 1703
A. Catherine II the Great
B. Peter the Great
C. Paul I
D. Ivan the Great
Answer: B. Peter the Great
12. In which year, Saint Petersburg city became the capital of Russian Empire for first time
A. 1708
B. 1710
C. 1713
D. 1720
Answer: C. 1713
13. Who composed the National Anthem of Russia
A. Sergey Mikhalkov
B. Dmitry Pokrass
C. Vasily Lebedev
D. Alexander Alexandrov
Answer: D. Alexander Alexandrov
14. Which one is the National Animal of Russia
A. Bear
B. Lion
C. Leopard
D. Tiger
Answer: A. Bear
15.Which one is the world’s first nuclear power plant established in Russia
A. Novovoronezh Nuclear Power Plant
B. Sibirskaya Nuclear Power Plant
C. Obninsk Nuclear Power Plant
D. Leningradskaya Nuclear Power Plant
Answer: C. Obninsk Nuclear Power Plant
16. Which one is the oldest university in Russia
A. Moscow State University
B. Saint Petersburg State University
C. National Research University Higher School of Economics
D. Kazan Federal University
Answer: B. Saint Petersburg State University
17. Which Tsar constructed the Saint Basil’s Cathedral in Moscow
A. Ivan the Terrible
B. Ivan the Great
C. Peter the Great
D. Catherine the Great
Answer: A. Ivan the Terrible
18. Who is regarded as the founder of the modern Russian literary language
A. Vasily Zhukovsky
B. Alexander Pushkin
C. Evgeny Baratynsky
D. Mikhail Lermontov
Answer: B. Alexander Pushkin
19. Which day is celebrated as the Defender of the Fatherland Day in Russia
A. 2nd January
B. 25th January
C. 23rd February
D. 7th May
Answer: C. 23rd February
20. In which year the First Duma was called
A. 1905
B. 1906
C. 1907
D. 1908
Answer: B. 1906
21. The Russian space station Mir operated from
A. 1986 to 2001
B. 19888 to 2003
C. 1990 to 1999
D. 1992 to 2003
Answer: A. 1986 to 2001
22. The Trans-Siberian Railway project was started by which Tsar
A. Nicholas II
B. Alexander III
C. Alexander II
D. Nicholas I
Answer: B. Alexander III
23. The Russian Revolution of 1917 was started from which city
A. Moscow
B. Leningrad
C. Petrograd
D. Warsaw
Answer: C. Petrograd
24. When did Russia first participate in the Summer Olympics
A. London, 1948
B. Helsinki, 1952
C. Rome, 1960
D. Berlin, 1936
Answer: B. Helsinki, 1952
25. When did Russia first host the Summer Olympics
A. 1964
B. 1968
C. 1972
D. 1980
Answer: D. 1980
26. Total number of seats in State Duma is
A. 370
B. 395
C. 450
D. 475
Answer: C. 450
27. Who was the first Chairman of the State Duma
A. Ivan Rybkin
B. Gennadiy Seleznyov
C. Boris Gryzlov
D. Sergey Naryshkin
Answer: A. Ivan Rybkin
28. Which one is the largest natural park in Russia
A. Great Arctic State Nature Reserve
B. Pechora-Ilych Nature Reserve
C. Yugyd Va National Park
D. Chikoy Natural Park
Answer: A. Great Arctic State Nature Reserve
29. In which year, Peter I the Great became the Tsar of Russia
A. 1682
B. 1695
C. 1705
D. 1721
Answer: A. 1682
30. Joseph Stalin died in the year
A. 1949
B. 1951
C. 1953
D. 1955
Answer: C. 1953
31. During its existence until dissolution in 1991, how many republics constituted the Soviet Union ?
A. Fifteen
B. Sixteen
C. Seventeen
D. Eighteen
Answer: A. Fifteen
32. Which city is considered Third Rome?
A. St. Petersburg
B. Moscow
C. Kiev
D. Yekatinburg
Answer: B. Moscow
33. Who is the first man in space?
A. Neil Armstrong
B. Edwin Aldrin
C. John Warner
D. Yuri Gagarin
Answer: D. Yuri Gagarin
