Aircraft Maintenance Questions and Answers for Experienced people on “Boeing 737 Family of Aircraft’s”.
1. What is the range of the 737 MAX 7?
a) 6,000 nmi
b) 3,000 nmi
c) 6,850 nmi
d) 3,850 nmi
Answer: d
Clarification: The 737 MAX 7 offers a range of 3,850 nmi, which is approximately 7,130km. The aircraft offers a maximum range in comparison to other 737 MAX variants.
2. When was the 737-100 rolled out?
a) 17 December 1997
b) 17 December 1967
c) 17 January 1967
d) 17 January 1997
Answer: c
Clarification: The 737-100 was rolled out on 17 January 1967. The aircraft first flew on 9 April 1967. It entered service with Lufthansa in February 1968.
3. Which of the following was the launch operator of the 737 MAX 9?
a) Lufthansa
b) Emirates
c) Air India
d) Lion Air
Answer: d
Clarification: Lion Air was the launch operator of the 737 MAX 9. The aircraft first flew on 13 April 2017. The aircraft was presented at the 2017 Paris Show.
4. What is the full form of MCAS?
a) Maneuvering Characteristics Augmenting System
b) Maneuvering Characteristics Augmentation System
c) Maneuvering Characteristics and Augmentation System
d) Maneuver Characteristics Augmentation System
Answer: b
Clarification: MCAS refers to Maneuvering Characteristics Augmentation System. It is a flight control software system developed for the Boeing 737 MAX.
5. The first MAX 8 was delivered to __________
a) Thai Airways
b) Air India
c) British Airways
d) Malindo Air
Answer: d
Clarification: The first MAX 8 was delivered to Malindo Air. The aircraft was delivered on 16 May 2017. The 737 MAX 8 was the first variant developed in the 737 MAX series.
6. The BBJ MAX 9 is a proposed business jet variants of the Boeing 737 MAX 9.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, The BBJ MAX 9 is a proposed business jet variants of the Boeing 737 MAX 9. Similarly, the BBJ MAX 8 is a proposed business jet variants of the Boeing 737 MAX 8.
7. The MAX 8 aircraft has been grounded by regulatory authorities around the world.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True. The MAX 8 aircraft has been grounded, until further notice, by regulatory authorities around the world, due to two fatal crashes of MAX 8 aircraft in October 2018 and March 2019.
8. What is the typical economy class layout in a Boeing 737?
a) 3-3
b) 4-4
c) 2-2
d) 1-1
Answer: a
Clarification: The typical economy class layout in a Boeing 737 is 3-3. The typical first class layout is 2-2. The Boeing 737 is a narrow body aircraft.
9. How long is the wing span of a 737 MAX?
a) 107 ft 10 in
b) 97 ft 10 in
c) 117 ft 10 in
d) 97 ft 5 in
Answer: c
Clarification: The wing span of a 737 MAX is 117 ft 10 in, which is approximately 35.92m. Wing span of a 737-100/-200 is 93 ft, approximately 28m.
10. 737s are equipped with fuel dump systems.
a) True
b) False
