250+ TOP MCQs on Fundamentals – Avionics and Answers

Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Fundamentals – Avionics”.

1. What is the full form of ARINC?
a) Aeronautical Radio, Incorporated
b) Aircraft Radio, Incorporated
c) Aviation Radio, Incorporated
d) Air Radio, Incorporated

Answer: a
Clarification: ARINC refers to Aeronautical Radio, Incorporated. It is owned by Collins Aerospace and was founded in 1929. It provides transport communication systems for various industries like aviation, defense and healthcare.

2. Aircraft AC systems operate on which of the following frequency?
a) 4Hz
b) 40Hz
c) 400Hz
d) 4000Hz

Answer: c
Clarification: All aircraft equipment’s using AC power supply, operates at a frequency of 400Hz. Such relatively high frequency helps in reducing the core size of equipment’s used.

3. The international standards for avionics equipment are prepared by ___________
a) Aircraft Electronic Engineering Committee
b) Airlines Electronic Engineering Committee
c) Aeronautical Electronic Engineering Committee
d) Aerospace Electronic Engineering Committee

Answer: b
Clarification: The Airlines Electronic Engineering Committee (AECC) is the organization responsible for stating the international standards for avionics equipment’s. The equipment also satisfies ARINC standards.

4. Which of the following is not a manufacturer of aircraft avionics?
a) Thales Group
b) Rockwell Collins
c) GE Aviation systems
d) Mercedes-Benz

Answer: c
Clarification: Mercedes-Benz is not a manufacturer of aircraft avionics. However, Thales Group, Rockwell Collins and GE Aviation systems all manufacture aircraft avionics. Some other avionic equipment manufacturers are BAE systems and Panasonic Avionics Corporation.

5. Which of the following is not a part of avionic systems?
a) Flight Recorder
b) Weather Radars
c) Communication systems
d) Empennage

Answer: d
Clarification: The empennage acts as a stabilizer and is located on the tail of the aircraft. It is not a part of the avionic systems. However, flight recorders, weather radars and communication systems are all part of the avionic system.

  250+ TOP MCQs on Aviation Communication Systems – ILS-1 and Answers

6. How many channels are present in the Cockpit Voice Recorder (CVR)?
a) 4
b) 2
c) 5
d) 3

Answer: a
Clarification: There are 4 channels in a commercial type recorder. They are Pilot, Co-pilot, Crew, and Centre-Area. The CVR is helpful in probing details of an aircraft crash, in case it happens.

7. What is the frequency range of VHF (Very high frequency)?
a) 30 MHz to 300 MHz
b) 30 Hz to 300 Hz
c) 30 KHz to 300 KHz
d) 30 mHz to 300 mHz

Answer: a
Clarification: The radio frequency range from 30 MHz to 300 MHz is referred as Very high frequency (VHF). The frequencies above VHF are known as Ultra high frequency (UHF) and the frequencies below VHF are called High frequency (HF).

8. Radio altimeters are used up to _________
a) 2,500 feet
b) 3,000 feet
c) 250 feet
d) 300 feet

Answer: a
Clarification: Radio altimeters provide data to the Flight computers, which is then displayed on the Flight displays, for the pilots. These altimeters only provide readings up to 2,500 feet, above which pressure systems are used to determine the flight altitude.

9. Autopilot was first invented by ___________
a) Lawrence Sperry
b) William Boeing
c) Nikola Tesla
d) Wright Brothers

Answer: a
Clarification: The autopilot feature was invented by Lawrence Sperry. It was introduced during the Second World War to ensue bomber planes fly steady enough to hit precision targets from thousands of feet in the sky.

10. Onboard communications on an aircraft are done through public address systems and aircraft intercoms.
a) False
b) True

  250+ TOP MCQs on Boeing 777 Family of Aircraft’s and Answers

Answer: b
Clarification: The onboard communications between the pilots and crew, crew and passengers and pilots and passengers are all made using aircraft intercoms and onboard communication systems installed on the aircraft.

11. The VHF communication system works up to the maximum airband of ___________
a) 106.975 kHz
b) 136.975 kHz
c) 106.975 MHz
d) 136.975 MHz

Answer: d
Clarification: Aviation systems using VHF work between the airband from 118.000 MHz to 136.975 MHz. In Europe, adjacent channels are spaced by 8.33 kHz and 25 kHz elsewhere.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top