250+ TOP MCQs on Classification of PDE – 1 and Answers

Computational Fluid Dynamics Multiple Choice Questions on “Classification of PDE – 1”.

1. Which of these is not a type of flows based on their mathematical behaviour?
a) Circular
b) Elliptic
c) Parabolic
d) Hyperbolic
Answer: a
Clarification: The three types of flows based on the mathematical behaviour are Elliptic, Parabolic and Hyperbolic. These behaviours decide the method used to solve the mathematical model of the flows.

2. Which type of flow does the Laplace’s equation ((frac{partial^2 Phi}{partial x^2}+frac{partial^2Phi}{partial y^2}=0)) belong to?
a) Hyperbolic/ Parabolic
b) Hyperbolic
c) Parabolic
d) Elliptic
Answer: d
Clarification: The general equation is in this form.
(Afrac{partial ^2 Phi}{partial x^2}+Bfrac{partial ^2 Phi}{partial xpartial y}+Cfrac{partial^2Phi}{partial y^2}+Dfrac{partialPhi}{partial x}+Efrac{partial Phi}{partial y}+FPhi +G=0)
Comparing (frac{partial^2 Phi}{partial x^2}+frac{partial ^2 Phi}{partial y^2}=0) with the above equation,
A=1
B=0
C=1
To find the type,
d=B2-4AC
d=-4
As d is negative, Laplace’s equation is elliptical.

3. The lines along which the derivatives of the dependent variables are indeterminate are called ___________
a) parabolic lines
b) characteristic lines
c) hyperbolic lines
d) transition lines
Answer: b
Clarification: The characteristic lines determine the type of the equation. These are defined as the lines along which the derivatives of the dependent variables do not exist.

4. Find the nature of the second-order wave equation.
a) Hyperbolic/elliptic
b) Parabolic
c) Hyperbolic
d) Elliptic
Answer: c
Clarification: The second-order wave equation is
(frac{partial^2 u}{partial t^2}=c^2frac{partial ^2 u}{partial x^2})
The general equation is in this form.
A (frac{partial^2 Phi}{partial x^2}+Bfrac{partial ^2 Phi}{partial xpartial y}+Cfrac{partial^2 Phi}{partial y^2}+Dfrac{partial Phi}{partial x}+Efrac{partialPhi}{partial y}+FPhi +G=0)
Comparing (frac{partial ^2 u}{partial t^2}-c^2frac{partial ^2 u}{partial x^2}=0) with the above equation, (let ‘y’ be ‘t’).
A=-c2
B=0
C=1
To find the type,
d=B2-4AC
d=4c2
As d is positive, the second order wave equation is hyperbolic.

  250+ TOP MCQs on Mathematical Behaviour of PDE – Parabolic Equations and Answers

5. The classification of PDEs are governed by ________
a) Their highest order derivatives
b) Their least order derivatives
c) The number of terms
d) The constants
Answer: a
Clarification: The highest order derivatives of a PDE determines its type. Only the coefficients A, B and C are used to find the type of A(frac{partial^2 Phi}{partial x^2}+Bfrac{partial ^2 Phi}{partial xpartial y}+Cfrac{partial^2 Phi}{partial y^2}+Dfrac{partial Phi}{partial x}+Efrac{partialPhi}{partial y}+FPhi +G=0).

6. Which of these equations are used to classify PDEs?
a) (b(frac{dy}{dx})-c=0)
b) (a(frac{dy}{dx})^2-b(frac{dy}{dx})=0)
c) ((frac{dy}{dx})^2-(frac{dy}{dx})+1=0)
d) (a(frac{dy}{dx})^2-b(frac{dy}{dx})+c=0)
Answer: d
Clarification: (a(frac{dy}{dx})^2-b(frac{dy}{dx})+c=0) is the characteristic equation for searching simple wave solutions. This is used to find the type of PDEs by substituting a, b and c by the coefficients of the second order derivatives of the given PDE.

7. Find the nature of the one-dimensional heat equation.
a) Circular
b) Elliptic
c) Hyperbolic
d) Parabolic
Answer: d
Clarification: The one-dimensional heat equation is
(frac{partial T}{partial t}=αfrac{partial^2 T}{partial x^2})
The general equation is in this form.
A(frac{partial^2 Phi}{partial x^2}+Bfrac{partial ^2 Phi}{partial xpartial y}+Cfrac{partial^2 Phi}{partial y^2}+Dfrac{partial Phi}{partial x}+Efrac{partialPhi}{partial y}+FPhi +G=0)
Comparing (αfrac{partial^2 T}{partial x^2}-frac{partial T}{partial t}=0) with the above equation, (let ‘y’ be ‘t’).
A=α
B=0
C=0
To find the type,
d=B2-4AC
d=0
As d is zero, the one-dimensional heat equation is parabolic.

8. The mathematical classification of inviscid flow equations are different from that of the viscous flow equations because of __________
a) absence of viscosity coefficients
b) absence of higher order terms
c) absence of convective terms
d) absence of diffusive terms

Answer: b
Clarification: The type of PDE is determined by the higher order terms. In the inviscid flow equations, the higher order terms are not present. So, the mathematical classification of inviscid and viscous flows is not the same.

9. Type of compressible flows depend upon _________
a) free stream pressure
b) free stream density
c) free stream velocity
d) free stream temperature
Answer: c
Clarification: Classification of compressible flows depend on M (the free stream Mach number). This, in turn, depends on the free stream velocity. So, the type is determined by free stream velocity.

10. Find the nature of this system.
((1-M_infty^2)frac{partial u}{partial x}+frac{partial v}{partial y}=0, frac{partial u}{partial y}-frac{partial v}{partial x}=0. )
a) Hyperbolic/elliptic
b) Elliptic
c) Hyperbolic
d) Parabolic
Answer: a
Clarification: For a system of equations, the general form is
(a_1frac{partial u}{partial x}+b_1frac{partial u}{partial y}+c_1frac{partial v}{partial x}+d_1frac{partial v}{partial y}=0)
(a_2frac{partial u}{partial x}+b_2frac{partial u}{partial y}+c_2frac{partial v}{partial x}+d_2frac{partial v}{partial y}=0)
Comparing the given equations with these two equations,
a1=1-M2, b1=0, c1=0, d1=1
a2=0, b2=1, c2=-1, d2=0
Here,
A=a1 c2-a2 c1=M2-1
B=-a1 d2+a2 d1-b1 c2+b2 c1=0
C=b1 d2-b2 d1=-1
Now,
d=B2-4AC = 4(M2-1)
Here,
When the flow is subsonic (M<1), d<1 and the equations are elliptic.
When the flow is supersonic (M>1), d>1 and the equations are hyperbolic.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top