250+ TOP MCQs on Photo Chemical Millling-Introduction and Answers

Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “Photo Chemical Millling-Introduction”.

1. In advanced machining process, what is the full form of PCM?
a) Photochemical manufacturing
b) Photochemical machining
c) Photo crystalline manufacturing
d) Photo crystalline machining
Answer: b
Clarification: Full form of PCM in advanced machining processes is Photochemical milling.

2. In this method, which of the following techniques are used to apply the maskant on the machining surface?
a) Photographic techniques
b) Cut and peel masking
c) Silkscreen resist technique
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Maskant is applied on the machining surface using photographic techniques in PCM.

3. What is the similarity between normal Chemical milling process and Photo chemical milling?
a) Both use chemicals
b) Maskant application method
c) None of the mentioned
d) All of the mentioned
Answer: a
Clarification: Both method are similar in one property i.e.., they both use chemicals.

4. In some cases, Photochemical milling can also be called as ______________
a) Photo chemical blasting
b) Photo chemical blanking
c) Photo chemical drilling
d) Photo chemical erosion
Answer: b
Clarification: In some cases flat, thin gauge complex parts can be machined, this process is known as Photochemical Blanking (PCB).

5. Photo chemical blanking can be used to machine the parts to high precision, up to which of the following thickness values?
a) 0.001 – 0.007 mm
b) 0.007 – 0.012 mm
c) 0.013 – 1.503 mm
d) 1.612 – 2.125 mm

Answer: c
Clarification: PCB can be used to machine parts of thickness 0.013 – 1.50 mm to high precision.

6. State whether the following statement is true or false regarding Photochemical milling.
“Unlike that of CHM, PCM can also be used to create parts.”
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: In CHM original parts manufactured in other processes are machined. Unlike that case, in PCM parts can be created from thin sheets using maskants.

7. In case of photochemical milling that use using lettering and graphics for surface etching, what will be the depth of surface etched?
a) Very deep
b) Up to certain depth
c) Half-way
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Sometimes photochemical machining is used to surface-etch components with lettering or graphics, in which etchant works to only a certain depth.

8. When was the process, Photochemical milling is introduced to the machining environment?
a) 1920s
b) 1930s
c) 1950s
d) 1960s
Answer: d
Clarification: PCM was introduced to the machining industry in 1960s, as an offshoot of PCBs.

9. State whether the following statement is true or false regarding PCM.
“In PCM, etching depth does not depend on the time, a component is immersed in the chemical solution.”
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: As in case of CHM, depth of etch in PCM depend upon the time of part immersed in chemical solution.

10. Which of the following processes does not come under Chemical machining processes?
a) Chemical milling
b) Photo forming
c) Photo chemical filling
d) Photo chemical blanking

Answer: b
Clarification: Photo forming is a process of electro plating metals over the mandrels which does not use chemical for material removal.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top