Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “CHM – Process Parameters and Material removal”.
1. Which of the following come under process parameters of Chemical milling?
a) Reagent type
b) Concentration
c) Operating temperature
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: All the parameters mentioned above, are different process parameters required for Chemical milling.
2. State whether the following statement is true or false about Chemical milling.
“Maskants, applied on work pieces, are not responsible for CHM process.”
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Maskants are also responsible for process to take place in Chemical milling.
3. To machine high quality parts using CHM, which of the following need not be necessary?
a) Heat treatment of work piece
b) Grain size of work piece
c) Frequency of vibrations
d) Range of work pieces
Answer: c
Clarification: To machine high qualities products vibrational frequency is not necessary in CHM.
4. The process parameters will have direct impact on which of the following factors?
a) Etch factor
b) Machining rate
c) Production tolerance
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: All the factors mentioned above, will have direct impact due to above process parameters.
5. Thickness of the maskant coating ranges between which of the following values?
a) 0.0025 – 0.013 mm
b) 0.025 – 0.13 mm
c) 0.25 – 1.3 mm
d) 2.5 – 13 mm
Answer: b
Clarification: Maskant material coatings should have a thickness, which range between 0.025 – 0.13 mm.
6. Which of the following, are the general materials used for maskant application?
a) Neoprene
b) Poly vinyl chloride
c) Polyethylene
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: All the materials mentioned above, can be used as maskant materials.
7. State whether the following statement is true or false regarding MRR.
“The rate of material removal, does not depend on uniformity of the solution temperature.”
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Material removal rate also depends on uniformity of the solution temperature.
8. On which of the following factors, MRR will not be depend on?
a) Chemical uniformity
b) Metallurgical uniformity
c) Frequency uniformity
d) Temperature uniformity
Answer: c
Clarification: Chemical milling is independent of frequency distribution.
9. Castings having a larger grain size, will show how much surface roughness value?
a) Very low
b) Low
c) Medium
d) High
Answer: d
Clarification: In castings, as grain size increases, surface roughness increases.
10. Which of the following materials have the highest machining rate and best surface quality?
a) Rolled metal sheets
b) Thick metal plates
c) Polymeric plates
d) Plastic sheets
Answer: a
Clarification: Rolled metal sheets will have highest machining rate and surface quality in CHM.
11. For softer materials, which type of etching rates are obtained?
a) Very low
b) Low
c) Medium
d) High
Answer: b
Clarification: In Chemical milling, softer materials need low etching rates.
12. For harder materials, which of the following etching rates are obtained?
a) Very low
b) Low
c) Medium
d) High
Answer: d
Clarification: In Chemical milling, harder materials need higher etching rates.
13. State whether the following statement is true or false about etching rates.
“As the etching rate increases, low surface roughness values occur.”
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: High etching rates result in low surface roughness values.
