Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “ECM-Advantages and Disadvantages”.
1. What fraction of tool will always be in contact with the work piece?
a) Half
b) Full
c) No contact
d) Quarter
Answer: c
Clarification: Tool does not have any contact with the work piece in Electro chemical machining.
2. How much amount of wear is present in the tool used in Electrochemical machining?
a) No wear
b) Low
c) Medium
d) High
Answer: a
Clarification: The tool wear is absent in the tool used in ECM, since tool has no contact with the work piece.
3. Compared to other processes, machining is done at __________ voltages for high rates of material removal.
a) Low
b) Medium
c) High
d) very low
Answer: c
Clarification: In ECM, machining is done at low voltages, when compared to other processes.
4. Very small dimensions, up to which value can be controlled using ECM?
a) 0.01 mm
b) 0.05 mm
c) 0.07 mm
d) 0.12 mm
Answer: b
Clarification: Due to less electrode gap very small dimensions up to 0.05 mm can be controlled.
5. Complicated profiles can be machined in how many operations in Electrochemical machining?
a) Single
b) Double
c) Triple
d) Multiple
Answer: a
Clarification: One of the main advantage of ECM is, complicated profiles can be machined in a single operation itself.
6. How much amount of thermal damage occurs to the work piece?
a) Small
b) Large
c) No thermal damage
d) Negligible amount
Answer: c
Clarification: As the temperatures are very low, no thermal damage occurs to the work piece material.
7. Which of the following materials can be machined using ECM?
a) Hard nonconductive materials
b) Hard conductive materials
c) All nonconductive materials
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Hard conductive materials can be machined and nonconductive materials cannot be machined using ECM.
8. What are the requirements of labour for machining purpose in Electrochemical machining?
a) Low
b) Medium
c) High
d) Very high
Answer: a
Clarification: In electrochemical machining, labour requirements are low compared to conventional or traditional machining practices.
9. How much amount of energy is consumed in Electro chemical machining?
a) Very small
b) Small
c) Medium
d) Large
Answer: d
Clarification: Very huge amount of energy is required for ECM, which is nearly 100 times required for turning or drilling of steel.
10. How are material removal rates of ECM, when compared to that of conventional methods?
a) Slower
b) Faster
c) Same
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: In ECM, rates of material removal are slow compared to conventional methods.
11. State whether the following statement is true or false regarding the limitations of ECM.
“In ECM, cleaning and oiling of work piece need not be done after machining.”
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: Work piece needs to be cleaned and oiled just after the machining is done.
12. Which of the following are the limitations of electro chemical machining?
a) Removal of hydrogen
b) Handling the electrolyte
c) Energy consumption
d) All of the mentioned
