250+ TOP MCQs on ECM-Environmental Impact and Answers

Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “ECM-Environmental Impact”.

1. If electro chemical machining is applied under appropriate conditions, how much amount of health dangers can occur?
a) Small amount
b) Limited amount
c) Large amount
d) Very large amount
Answer: b
Clarification: Occupational health dangers are limited if ECM is done at appropriate conditions.

2. Which of the following are some of the bad impacts on environment while using ECM?
a) Electrolyte splashing
b) Toxic gases release
c) Precipitation of solid matters
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Electrolyte splashing, precipitation of solid matter, and toxic gas release is very harmful to the environment.

3. Which of the following parts of the body can be contaminated while using ECM?
a) Skin
b) Eyes
c) Skin & Eyes
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Contamination of skin and eyes may occur due to electrolyte splashing and toxic gas release.

4. During deburring and die sinking which of the following electrolyte gives high surface quality and accuracy?
a) NaNO3
b) HNO3
c) NaCl
d) All of the mentioned
Answer: a
Clarification: By using NaNO3, deburring and die sinking can be done with more accuracy and high qualities are obtained.

5. Dissolution of metal containing chrome results in which of the toxic compounds?
a) Toxic chromate
b) Ammonia
c) Toxic chromate & Ammonia
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Dissolution of metal containing chromate results nitrate reduction at cathode tool, which in turn produces toxic chromate and ammonia.

  250+ TOP MCQs on Electro Chemical Drilling and Answers

6. Slurries mixing with toxic compounds produce, which of the following?
a) Solid precipitates
b) Liquid solutions
c) All of the mentioned
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Slurries which mix with toxic compounds such as chromate and ammonia precipitates solid matter in the electrolyte solution.

7. What should be done to the electrolyte with solid matter?
a) Can be reused
b) Disposed off
c) No disposing is necessary
d) All of the mentioned
Answer: b
Clarification: The electrolyte which contain the solid precipitates needs to be disposed immediately, in order to avoid any damage to the environment.

8. State whether the following statement is true or false regarding the environmental impacts of ECM.
“In ECM, accumulation of toxic compounds is due to nitrate reduction at tool cathode.”
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: When chromate containing metals dissolute, nitrate accumulate at cathode tool, which results in toxic chromate and ammonia compounds.

Processes.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top