250+ TOP MCQs on Types of Flow and Answers

Heat Transfer Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on ” Types Of Flow”.

1. How many types of fluid flow are characterized in the realms of fluid mechanics?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: b
Clarification: There are two types of flow i.e. laminar and turbulent flow.

2. In which fluid flow, the motion of fluid particles is irregular?
a) Turbulent
b) Laminar
c) One dimensional
d) Two dimensional
Answer: a
Clarification: It proceeds along erratic and unpredictable paths.

3. Following are the characteristics of turbulent flow
(i) Eddying
(ii) Sinuous
(iii) Rectilinear
Identify the correct option
a) ii and iii
b) i and iii
c) i, ii and iii
d) i and ii
Answer: d
Clarification: Obviously a turbulent flow is eddying and sinuous rather than rectilinear in character.

4. The nature of the fluid flow is governed by the following parameters
(i) Mean flow velocity
(ii) Density of fluid
(iii) Dynamic viscosity of the fluid
Identify the correct statements
a) i and iii
b) i only
c) i, ii and iii
d) ii and iii
Answer: c
Clarification: Osborne Reynolds, an English scientist confirmed the existence of these two regimes experimentally.

5. The value of convective coefficient of air in case of free convection is
a) 3-7 W/m2 K
b) 3-4 W/m2 K
c) 8-9 W/m2 K
d) 9-9.5 W/m2 K
Answer: a
Clarification: In case of air, the value of convective coefficient is small i.e. 3 W/m2 K to 7 W/m2 K. This is due to presence of some moisture in air.

  250+ TOP MCQs on Reynolds Analogy and Answers

6. The fluid particles move in flat or curved un-mixing layers or streams and follow a smooth continuous path. This type of flow is known as
a) Steady flow
b) Stream flow
c) Turbulent flow
d) Laminar flow
Answer: d
Clarification: The paths of fluid movement are well defined so it is laminar flow.

7. The characteristic dimension d in the relation R E = V d p/δ is the equivalent diameter and is defined as how many times the cross-sectional flow area divided by the wetted perimeter
a) 7
b) 4
c) 1
d) 6
Answer: b
Clarification: It is defined as four times the equivalent diameter and is defined as how many times the cross-sectional flow area divided by wetted perimeter.

8. For a duct of rectangular cross-section with length l and breadth b, the value of d e is
a) l b / l + b
b) 2 l b
c) 2 l b / l + b
d) 4 l b / l + b
Answer: c
Clarification: d e = 4 (l) (b)/2 l + 2 b.

9. In many flow situations, the duct can be
(i) Circular
(ii) Rectangle
(iii) Trapezoidal
(iv) Annulus
Identify the correct option
a) i and ii
b) i, ii, iii and iv
c) i, ii and iii
d) iii and iv
Answer: b
Clarification: In many flow situations, the duct is not circular but is a rectangle, trapezoidal or even annulus formed by a tube within another tube.

10. If an annulus has an inner diameter of d 1 and an outer diameter of d 2 then the equivalent diameter is
a) 2 d 2 – d 1
b) d 2 – 2 d 1
c) d 1 – d 2
d) d 2 – d 1
Answer: d
Clarification: 4 (π/4) (d 22– d 12)/π (d 1 + d 2).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top