250+ TOP MCQs on Symbols of Geomertical and Thermo Physical Properties and Answers

Advanced Heat Transfer Questions & Answers on “Symbols Of Geomertical And Thermo Physical Properties”.

1. What is the symbol used for mass?
a) M
b) L
c) A
d) V
Answer: a
Clarification: Unit of mass is kg.

2. What is the symbol used for length?
a) W
b) M
c) L
d) K
Answer: c
Clarification: Unit of length is meter.

3. What is the symbol used for time?
a) M
b) H
c) K
d) T
Answer: d
Clarification: Unit of time is second.

4. What is the symbol used for gravity?
a) g
b) h
c) k
d) v
Answer: a
Clarification: Unit of gravity is m/s2.

5. What is the symbol used for dynamic viscosity?
a) σ
b) µ
c) λ
d) δ
Answer: b
Clarification: Unit of dynamic viscosity is kg/m s.

6. What is the symbol used for thermal conductivity?
a) v
b) g
c) h
d) k
Answer: d
Clarification: Unit of thermal conductivity is W/m Degree.

7. What is the symbol used for specific heat?
a) C S
b) C R
c) C P
d) C M
Answer: c
Clarification: Unit of specific heat is k J/kg degree.

8. What is the symbol used for the convective film coefficient?
a) v
b) h
c) σ
d) µ
Answer: b
Clarification: Unit of convective film coefficient is W/m2 degree.

9. What is the symbol used for kinematic viscosity?
a) v
b) λ
c) µ
d) σ
Answer: a
Clarification: Unit of kinematic viscosity is m2/s.

10. What is the symbol used for the coefficient of volumetric expansion?
a) λ
b) µ
c) δ
d) β

Answer: d
Clarification: Unit of a coefficient of volumetric expansion is per degree.

To practice advanced questions on all areas of Heat Transfer,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top