250+ TOP MCQs on Humans Viruses – Herpesviridae and Poxviridae

Virology Multiple Choice Questions on “Humans Viruses – Herpesviridae and Poxviridae”.

1. The herpesvirus virion’s inner core is surrounded by ____________
a) amorphous legument
b) icosahedral capsid
c) envelope
d) spikes

Answer: b
Clarification: The virion of herpes virus comprises of four concentric layers: an inner core that is surrounded by an icosahedral capsid, then an amorphous legument and finally an envelope.

2. The herpes virus contains __________ genome.
a) linear dsDNA
b) circular dsDNA
c) linear ssDNA
d) circular ssDNA

Answer: a
Clarification: The herpes virus possesses linear double-stranded DNA as its genome. The DNA genome is wound like a ball of wool and is associated with a protein core with the shape of the torus which appears to be suspended by fibrils anchored to the inner side of the surrounding capsid.

3. Which of the following subfamily contains the Epstein-Barr virus?
a) Alphaherpesviridae
b) Betaherpesviridae
c) Gammaherpesviridae
d) Thetaherpesviridae

Answer: c
Clarification: The subfamily Gammaherpesviridae contains the Epstein-Barr virus. It replicates in the lymphoid cells and may also be cytocidal for epithelial cells and the viral latency is observed in lymphoid tissue.

4. Which of the following glycoprotein prevents the primary infection from the HSV?
a) gA
b) gB
c) gC
d) gE

Answer: b
Clarification: The glycoprotein mainly gB and gD prevents the primary infection from the herpes simplex virus. The glycoproteins limit the spread of herpes simplex virus from epithelial cells to nerve endings.

5. Which of the following glycoprotein forms the receptor for the Fc domain of IgG antibody?
a) gD
b) gB
c) gA
d) gE

  250+ TOP MCQs on Interaction between Animal Viruses and Hosts

Answer: d
Clarification: The glycoprotein gE and gI form the receptor for the Fc domain of IgG antibody. This is found on the surface of both virions and infected cells. It can also protect from immunological attack or the bipolar bridging of the HSV antibody.

6. The Epstein-Barr virus replicates in the epithelial cells of the _______________
a) pancreatic glands
b) salivary glands
c) skin
d) kidney

Answer: b
Clarification: The Epstein-Barr virus replicates in the epithelial cells of the salivary glands. It especially occurs in the parotid, lysing them and releasing the infectious virions into saliva. The replication also occurs in the epithelial cells of the nasopharynx.

7. Which of the following poxvirus causes Milker’s nodes?
a) Orthopoxvirus
b) Yatapoxvirus
c) Molluscpoxvirus
d) Parapoxvirus

Answer: d
Clarification: The Parapoxvirus causes Milker’s nodes. It is a trivial localized nodular infection of hands that is acquired from cows. Sometimes it is also called cowpox although it is a different condition from cowpox.

8. Which of the following disease is caused by Orthopoxvirus?
a) Yabapox
b) Tanapox
c) Monkeypox
d) Orf

Answer: c
Clarification: The Orthopoxvirus causes diseases such as monkeypox, cowpox, smallpox, etc. It is a zoonotic disease and can spread to humans from a bite of an infected animal or direct contact with the animal. It can also spread from person to person.

9. Which of the following virus is ether-sensitive?
a) Orthopoxvirus
b) Yatapoxvirus
c) Molluscpoxvirus
d) Parapoxvirus

Answer: d
Clarification: Parapoxviruses are ether-sensitive viruses whereas Orthopoxviruses are ether-resistant viruses. Poxviruses are resistant to ambient temperature. It may survive in dried scales for many years.

  250+ TOP MCQs on Structure of Viruses and Answers

10. Tanapox is a skin infection of humans.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Tanapox is a skin infection of humans. It spreads mechanically by insect bites from a reservoir in wild animals of unknown species. Sometimes, multiple lesions also occur with severe headache, backache, and prostration.

11. The poxvirus possesses dsRNA as its genome.
a) True
b) False

Answer: b
Clarification: The poxvirus possesses double-stranded DNA as its genome. The size of the genome varies from species to species of poxvirus from 130 kb for Parapoxvirus to 220 kb for cowpox virus.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top