250+ TOP MCQs on Types of Pesticides and Answers

Environmental Biotechnology Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Types of Pesticides”.

1. Which of the following is not a pesticide?
a) Insecticide
b) Acaricides
c) Nematicides
d) Fungi

Answer: d
Clarification: Pesticides, articulated with other chemical reagents, include Insecticide, Acaricides, Nematicides, bactericides etc. So, Insecticide usually helps to kill and control the population of insects, Acaricides is used to control the population of mites, Nematicides are generally used to kill and control the population of nematodes in various places like houses, buildings and agricultural lands. But Fungi is not a pesticide, fungicide is used to control the growth of fungus.

2. Which of the following can eradicate the pathogenic bacteria?
a) Acaricides
b) Nematicides
c) Fungicide
d) Bactericide

Answer: d
Clarification: Bactericide is used to control the growth of bacteria which are pathogenic in nature and they also help to eradicate the storage rots and diseases in plants, whereas, acaricides, nematicides, fungicide are the pesticides that helps to control mites, nematodes and fungus respectively.

3. Plant growth regulators can be used as pesticides.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Plant growth regulators can be used as pesticides, that means it can be used to control plant growth, both the amount and type of plant growth. However, they are not exactly pesticides, also, they do not kill the organisms. They are important agricultural tools.

4. Which of the following is categorized as pesticide used in India?
a) Atrazine
b) Simazine
c) Benomyle
d) Cytotoxic drugs

Answer: d
Clarification: Atrazine, simazine, benomyle, all of these are basic insecticides used in the industry for production of insecticide in India. These are very commonly used in India, whereas, cytotoxic drugs are used and old expired medicines and hence, it’s not an insecticide. Insecticide usually helps to kill and control the population of insects.

  250+ TOP MCQs on Microbial Transformations of Pesticides – Beta – Oxidation

5. Which of the following is not a main purpose of using pesticide in agricultural lands?
a) Larger yield
b) Oily sludge
c) Reduce energy input
d) High quality

Answer: b
Clarification: Oily sludge is a waste that accumulates in motor, it is basically a solid blended waste produced in the petroleum industry and is not produced in the agricultural lands. Larger yield of the crops in the agricultural lands, Reduced energy input and labor, thereby producing higher quality crops are the basic objectives of using pesticide in agricultural lands.

6. Insecticide and fungicides are very important to protect the stored food.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Pesticides in general are used to protect the food stored in the storage tanks from insects, beetles, moths, larvae etc. which destroy the food completely. So, it is very important to use Insecticide and fungicides to protect the stored food. Also, for the disinfection of the mills and other sites of the storage areas.

7. Which of the following type pf pesticide is widely used in forestry?
a) Acaricides
b) Nematicides
c) Fungicide
d) Herbicides

Answer: d
Clarification: Herbicides are the type of pesticides which are used to kill or control unwanted plants. This helps in choking of young trees and plants by weed growth. Whereas, acaricides, nematicides, fungicide are the pesticides that helps to control mites, nematodes and fungus respectively, thereby killing the organism and decreasing their number.

8. Which of the following is an organochlorine insecticide?
a) Gamma BHC
b) Bethrin
c) Diuron
d) Mameb

  250+ TOP MCQs on Wastewater Treatment of Food Processing Industries – Distilleries

Answer: a
Clarification: Gamma BHC and DDT are the most common insecticide used in India. DDT are a group of organochlorine insecticide. Bethrin is a group of Pyrethroids, Diuron is a group of phenyl urea pesticide, Mameb are basically group of organometallic compounds. These all are group of pesticides but not categorized as organochlorine insecticide.

9. Which of the following system is affected by DDT pesticide?
a) Nervous system
b) Circulatory system
c) Heart
d) Digestive system

Answer: a
Clarification: Nervous system is most affected by the organochlorine insecticide i.e. the DDT. The group of insecticide produces its activity by affecting the functioning of the nervous system. The molecule interferes with the activity of the ionic permeability of nerve cell membranes, whereas, Circulatory system, heart, digestive system is not certainly affected by the organochlorine insecticide like DDT and Gamma BHC.

10. Which of the following is not present in carbamate insecticides?
a) Carbaryl
b) Plant toxin
c) Physostigmine
d) Diuron

Answer: d
Clarification: Carbamate insecticides comprises of carbaryl, plant toxin, physostigmine, pirimicarb etc. They have high toxicity in case of mammals in general. Diuron is a group of phenyl urea pesticide and not carbamate insecticides. They act by the process called as carbamylation of the enzyme.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top