250+ TOP MCQs on Wastewater Treatment of Food Processing Industries – Distilleries

Environmental Biotechnology Objective Questions on “Wastewater Treatment of Food Processing Industries – Distilleries”.

1. Sugar containing agricultural products produce alcohol with the help of ___________
a) spring source
b) distilleries
c) ocean
d) rivers

Answer: b
Clarification: Distilleries basically produce alcohol for human consumption undergoing fermentation followed by distillation of agricultural products containing sugar, Natural mineral water is found near a location where pure water source is found like spring sources, Ocean and River water does not produce alcohol.

2. Spirits are diluted alcohol.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Spirits contains less concentration of alcohol in comparison to the concentrated alcohol produced by companies and hence, because of their flammability are hence, are diluted form of alcohol in order to make it potable also.

3. Which of the following industries doesn’t use alcohol in their respective industries?
a) Sugar Industry
b) Vinegar production
c) Pharmaceutical
d) Cosmetic Industry

Answer: a
Clarification: Sugar industry makes a byproduct which after fermentation produces alcohol, Vinegar production, Pharmaceutical and Cosmetic Industry doesn’t produce any alcohol by product instead they use it in their industry for various applications.

4. _____________ is added to the spirits to enhance it.
a) flavor additives
b) acid
c) alcohol
d) water

Answer: a
Clarification: Flavor additives is added to the diluted alcohol to make it more potable and to enhance the spirits, Acid is not added which might degrade the spirit quality, alcohol is diluted to make the spirits potable, water doesn’t enhance the spirits.

5. Which of the following steps in not followed during the production process?
a) Starch turned into sugar
b) Exhaust vapor condensate
c) Fermentation
d) Distillation

  250+ TOP MCQs on Biological Removal, Biotransformation and Biosorption of Metal Ions from Contaminated Wastewater

Answer: b
Clarification: Starch turned into sugar by enzyme activity, Fermentation into ethanol and Distillation are the major steps followed during the production process in a distillery, Exhaust vapor condensate is not a step followed during the production process.

6. The first step in a production process usually involves disintegration of fruit and ___________
a) mashing with water
b) mashing with Adhesives
c) mashing with Fibers
d) mashing with Alkali and acids

Answer: a
Clarification: The first step in production process usually involves disintegration of fruit and Mashing with water, mashing with Adhesives, Fibers, Alkali and acids is usually avoided in order to make the product consumable.

7. Pre-treatment of waste washing water should be done.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Pre-treatment of waste water from the washing area is done by neutralizing it to make the waste water treatment method more efficient.

8. After fermentation the raw spirit is cleaned by _________
a) organic pollutants
b) scarification
c) first distillation
d) cow dung

Answer: c
Clarification: After fermentation is completed, the raw spirit is cleaned up from its distillation residues by First distillation, Scarification is usually done before fermentation, industry generated waste contains organic pollutants which is harmful to the environment, Cow dung is used for making biogas in biogas plants.

9. High COD ratios is observed in slops from molasses distilleries after the __________
a) biological treatment
b) physical treatment
c) purification
d) chemical treatment

Answer: a
Clarification: In slops from molasses distilleries usually have high COD ratios after the biological treatment, Physical treatment and Chemical treatment doesn’t contain high COD, Purification is a method to purify some solids from a whole.

  250+ TOP MCQs on Management of Other Problem Soils and Answers

10. Condensed exhaust vapors go for secondary anaerobic purification.
a) True
b) False

Answer: a
Clarification: Condensed exhaust vapors from evaporation unit are subjected to a secondary anaerobic purification for proper utilization and safe disposal of evaporated slops.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top