Basic Chemical Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Energy Balances Terminology”.
1. What separates the system and surroundings?
a) Boundary
b) Temperature
c) Pressure
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Boundary separates system and surroundings.
2. Which of the following is true for an open system?
a) Flow system
b) Non flow system
c) Cannot say
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Since matter can come in or out in an open system, it is a flow system.
3. Which of the following is true about the closed system?
a) Flow system
b) Non flow system
c) Cannot say
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Since matter cannot come in or out in a closed system, it is a non-flow system.
4. Which of the following does not change in the steady state system?
a) Flow in rate
b) Flow out rate
c) Accumulation
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: In a steady state system accumulation is zero.
5. Which of the following is correct about an isothermal process?
a) ∆T = 0
b) dT = 0
c) ∆T /= 0
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: In an isothermal process, temperature does not changes throughout the process, => dT = 0.
6. Which of the following is a state function?
a) Work
b) Entropy
c) Heat
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Entropy is a state function as it does not depend on the path of the process.
7. Which of the following is a path function?
a) Work
b) Internal Energy
c) Entropy
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Since work depends on the path of a process, it is a path function.
8. Internal energy is which of the following function?
a) Path function
b) State function
c) Cannot say
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: Since internal energy does not depend on path, it is a state function.
9. Which of the following has a steepest P-V curve?
a) Adiabatic
b) Isothermal
c) Isobaric
d) None of the mentioned
Answer: a
Clarification: Slope of an adiabatic curve is greater than that of isothermal and isobaric, so it has the steepest P-V curve.
10. What do we call a process having constant volume throughout?
a) Isobaric
b) Isochoric
c) Isothermal
d) Adiabatic
Answer: b
Clarification: Isochoric process has constant volume throughout.
11. Which of the following is an extensive variable?
a) Pressure
b) Temperature
c) Volume
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Volume is dependent on mass, it is an extensive variable.
12. Which of the following is an extensive variable?
a) Energy
b) Volume
c) Moles
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Energy, Volume and Moles all are dependent on mass, all are extensive variable.
13. Which of the following is an intensive variable?
a) Moles
b) Enthalpy per mole
c) Enthalpy
d) All of the mentioned
Answer: b
Clarification: Enthalpy and mole both are extensive properties since the ratio of two extensive properties is an intensive property, Enthalpy per mole is an extensive property.
14. Which of the following is an intensive property?
a) Mole
b) Gibbs Free energy
c) Enthalpy
d) None of the mentioned
Answer: d
Clarification: Since all depends on mass, all are extensive properties.
15. Which of the following is an intensive property?
a) Refractive index
b) Hardness
c) Density
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Since none of the properties depends on mass, all are intensive properties.
