250+ TOP MCQs on Liquids and Gases in Equilibrium with Solids and Answers

Chemical Engineering online test on “Liquids and Gases in Equilibrium with Solids”.

1. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 1 mm Hg, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 2 mm Hg and 0.3 fraction at partial pressure 3 mm Hg (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4

Answer: a
Clarification: y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.3 = (2/3)n => n = 1, => 0.2 = k*21 = k = 0.1, => y = 0.1*11 = 0.1.

2. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 2 mm Hg, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 8 mm Hg and 0.3 fraction at partial pressure 18 mm Hg (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.0125
b) 0.0250
c) 0.0375
d) 0.0450

Answer: a
Clarification: y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.3 = (8/18)n => n = 2, => 0.2 = k*82 = k = 0.2/64, => y = 0.2/64*22 = 0.0125.

3. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 1 atm, if the 0.1 fraction of the same gas is at partial pressure 2 atm and 0.2 fraction at partial pressure 4 atm (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.01
b) 0.03
c) 0.05
d) 0.08

Answer: c
Clarification: y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.1/0.2 = (2/4)n => n = 1, => 0.1 = k*21 = k = 0.1/2, => y = 0.1/2 = 0.05.

4. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 1 atm, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 4 atm and 0.4 fraction at partial pressure 8 atm (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.4
d) 0.5

Answer: d
Clarification: y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.4 = (4/8)n => n = 1, => 0.2 = k*41 = k = 0.2/4, => y = 0.2/4*1 = 0.05.

  250+ TOP MCQs on Modeling and Predicting Vapor Pressure and Answers

5. What is the fraction of a gas in a system at partial pressure 3 atm, if the 0.2 fraction of the same gas is at partial pressure 4 atm and 0.3 fraction at partial pressure 6 atm (Use Freundlich Isotherm)?
a) 0.1
b) 0.15
c) 0.2
d) 0.25

Answer: b
Clarification: y1/y2 = (p1/p2)n, => 0.2/0.3 = (4/6)n => n = 1, => 0.2 = k*41 = k = 0.2/4, => y = 0.2/4*31 = 0.15.

6. Which of the following is called for the adsorbing the molecules?
a) Adsorbate
b) Adsorbent
c) Absobate
d) None of the mentioned

Answer: b
Clarification: The one which adsorbs the molecules is called the adsorbent.

7. Which of the following adsorbs on the adsorbing surface?
a) Adsorbate
b) Adsorbent
c) Absobate
d) None of the mentioned

Answer: a
Clarification: Adsorbate adsorbs on the adsorbent.

8. Which of the following is called for the curves following isothermal adsorbtion?
a) Adsorbtion isotherm
b) Adsorbate isotherm
c) Adsorbent isotherm
d) Absorbent isotherm

Answer: a
Clarification: The curves for isothermal adsorbtion are called adsorbtion isotherms.

9. Which of the following is the property of adsorbtion isotherm?
a) Linear
b) Decreasing
c) Monotonous
d) None of the mentioned

Answer: c
Clarification: Since the adsorbtion isotherms are always increasing they are monotonous.

10. Which of the following satisfies the first derivative of adsorbtion isotherms?
a) Greater than 1
b) Less than 1
c) Equal to 1
d) Cannot say

Answer: a
Clarification: Since adsorbtion isotherms are always increasing, so their first derivative are always increasing.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top