Fluidization Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Heat Exchanger”.
1. Why are the fluidized bed extensively used for heat exchangers, in both physical and chemical processes?
a) Ability to rapidly transport heat
b) Maintain uniform temperature
c) Utilization of entire area for heat distribution
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Because all the above mentioned are achieved.
Questions (2-4) based on below fig;
2. What are the solids/liquid that is flowing from (1) ?
a) Hot alumina
b) Hot air
c) Steam
d) Sand particles
Answer: a
Clarification: Since it is fluidized cooler for hot alumina particles.
3. From above fig, what is the maximum number turns of pipes inside the fluidized cooler?
a) 5-10 turns
b) 10-15 turns
c) 15-20 turns
d) Depending on the area provided
Answer: d
Clarification: It depends on how much area has been provided irrespective of the number of turns.
4. From above fig, if the numbers represented as (1) and (2) are interchanged, i.e. the inlet components are reversed, will it have any effect on the process?
a) No effect
b) Slows down the productivity
c) Helps in increasing the cooling of hot alumina
d) Incomplete cooling
Answer: b
Clarification: Since the amount of flow of alumina is less.
5. In order to efficiently recover heat from exit gases from a rotary kiln for cement clinker, how should be the solids present?
a) Agglomerated and palletized
b) Made into fine dust of 200 mesh
c) Should be of 10-15 microns
d) It doesn’t matter
Answer: a
Clarification: Otherwise it will lead to clogging of distributor.
6. How useful is the fluidized bed for quenching or freezing hot reacting mixtures?
a) Intermediates
b) Fast cooling
C) Crystallization
d) Slow heat transfer
Answer: a
Clarification: To obtain useful reaction intermediates.
7. Fig.8, Counter current heat exchanger developed by Russian engineers, mention the height of the bed?
a) 8m
b) 18m
c) 25m
d) 5m
Answer: a
Clarification: Optimum height found by research.
8. What is the maximum pallets size required before it is to be used in fig.8?
a) 3-4mm
b) 1-2mm
c) 8-10mm
d) 5-8mm
Answer: a
Clarification: Found during research, it is optimum range.
9. In counter current heat exchanger, the intermediate temperature is 800-900 degrees, true or false?
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: That temperature should be maintained for better heat exchanger.
10. Is it possible for fluidized heat exchangers to transfer heat for heat sensitive processes?
a) Yes, its possible
b) No, its difficult
c) Yes, its difficult
d) No, its possible
Answer: a
Clarification: By controlling the gas flow rate its possible.
