Fluidization Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Reduction of Iron Oxides”.
1. Researchers have been trying to replace Blast furnace with fluidized bed, true or false?
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: In order to develop iron and steel from fines, fluidized bed was considered.
2. In order to prevent the sticking of ore, what conditions were developed in the reactor bed?
a) High pressure
b) Low temperature
c) Moderate reaction rate
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: High temperature leads to sticking of ore, hence reducing temperature, thereby increasing pressure leading to moderate reaction rates were incorporated.
3. Which gas is used to develop pressure in the reactor bed?
a) Hydrogen
b) Nitrogen
c) Oxygen
d) Steam
Answer: a
Clarification: Hydrogen provides sufficient high pressure conditions.
4. What are the percentage of reduced ore taken out starting from bottom?
a) 98, 87, 47%
b) 47, 78, 98%
c) 74, 87, 89%
d) 74, 87, 98%
Answer: a
Clarification: At the bottom of bed, the conversion is the most, as we go above the conversion percentage decreases.
5. How much hydrogen is being converted on reaction with iron?
a) 1%
b) 5%
c) 10%
d) 15%
Answer: b
Clarification: On evaluation, 5% of hydrogen was reacting with iron to liberate water vapour.
6. What is the main reason for usage of blast furnace over hydrogen reduction process?
a) Unavailability
b) High cost of production
c) Costlier than Blast furnace
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Because of low availability and high cost of production, it is blast furnace is prefered.
7. Process developed by Cronan, consists of two-stage continuous reactor, true or false?
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: This process contains two-stage continuous reactor at 3.5 atm.
8. What is the conversion rate in two-stage continuous reactor?
a) 80-85%
b) 90-95%
c) 70-75%
d) 75-80%
Answer: b
Clarification: Process conditions selected such that the conversion was found to be 90-95%.
9. What is the diameter of reactor developed by Bethlehem steel company?
a) 1.7m ID
b) 2.1m ID
c) 1.5m ID
d) 1.2m ID
Answer: a
Clarification: From the literature, it was found that reactor diameter is 1.7m ID.
10. What is the height of reactor developed by Bethlehem steel company?
a) 29m
b) 30m
c) 31m
d) 32m
Answer: a
Clarification: From the literature, it was found that reactor height is 29m.
