250+ TOP MCQs on Azeotropic Distillation and Answers

Distillation Design Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Azeotropic Distillation “.

1. An azeotrope occurs, when there is same _______
a) Bubble Point
b) Boiling Point
c) VLE Composition
d) Pressure Equilibrium
Answer: c
Clarification: An azeotrope occurs when the composition of a vapor in equilibrium with a liquid mixture has the same composition as the liquid.

2. A minimum-boiling azeotrope can be formed by?
a) Azeotrope entrainer
b) Any chemical
c) Water
d) Benzene
Answer: a
Clarification: A minimum-boiling azeotrope can be formed by an azeotrope-forming entrainer to an existing azeotropic mixture or close-boiling mixture for which separation by conventional distillation is not feasible.

3. An example of Minimum azeotrope is?
a) Benzene and Water
b) Ethanol and Water
c) Water and Ethyl Alcohol
d) Benzene and Alcohol
Answer: b
Clarification: Ethanol and water form a minimum-boiling azeotrope with ethanol as the major component and therefore ethanol cannot be completely dehydrated by conventional distillation.

4. Homogeneous azeotropes exist when the vapor is in equilibrium with?
a) Single liquid phase
b) Single Solid phase
c) Dual Phase
d) Triple Phase
Answer: a
Clarification: Homogeneous azeotropes exist when the vapor is in equilibrium with a single liquid phase. In a homogeneous system, entrainer must be recovered by extraction.

5. Heterogeneous azeotropes exist when the vapor is in equilibrium with?
a) Dual liquid phase
b) Dual Solid phase
c) Dual Phase
d) Triple Phase
Answer: c
Clarification: Heterogeneous azeotropes exist when the vapor is in equilibrium with two liquid phases. Heterogeneous azeotropic distillation is widely used for the separation of azeotropes.

  250+ TOP MCQs on Vapour Liquid Equilibrium and Answers

6. Esters are produced by reacting alcohols with?
a) Organic acids
b) Pure base
c) P-Xylene
d) PTA
Answer: a
Clarification: Esters are produced by reacting alcohols with organic acids. The reaction is reversible and therefore unless one of the products is removed.

7. Young performed his azeotropic dehydration of alcohol by?
a) Continuous Method
b) Batch Method
c) Stage Method
d) Full Method
Answer: b
Clarification: Young, who demonstrated the first industrial application, azeotropic distillation is still used today in the production and dehydration of alcohol.

8. Ethanol is dehydrogenated oxidatively to acetaldehyde using a _____ Catalyst.
a) Ag
b) Pt
c) Pb
d) Hg
Answer: a
Clarification: In acetaldehyde oxidation, ethanol is dehydrogenated oxidatively to acetaldehyde using a silver, brass or bronze catalyst.

9. A relative volatility close to unity could indicate the presence of?
a) Separation Point
b) Pinch Point
c) Deep Point
d) Extraction Point
Answer: b
Clarification: A relative volatility close to unity could indicate the presence of a pinch point. It is technically feasible to separate components that form a pinch point.

10. The esterification of alcohols involves?
a) Elimination reaction
b) Substitution reaction
c) Irreversible reaction
d) Reversible reaction
Answer: d
Clarification: The esterification of alcohols involves a reversible reaction. Being equilibrium limited, the reaction will not go to completion in the presence of the product.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top