250+ TOP MCQs on Packing Material – Random Packing and Answers

Basic Distillation Design Questions and Answers on “Packing Material – Random Packing”.

1. A layer of packing above the liquid distributor is called?
a) Dry packing
b) Wet packing
c) Can packing
d) Trump packing
Answer: a
Clarification: A layer put above the liquid distributor is called dry packing, which acts as an entrainment eliminator, to remove the entrainment liquid droplets.

2. The Eckert chart contains a parameter FP which is called?
a) Pushing factor
b) Possibility factor
c) Praining factor
d) Packing factor
Answer: d
Clarification: A parameter P that characteristics the packing and is called as packing factor, originally introduced by Lobo in 1945, also represented as Cf.

3. The packing factor used to be taken as?
a) ap/e3
b) ap/e2
c) ap2/e2
d) ap3/e4
Answer: a
Clarification: The packing factor is taken as to be ap/e3, where ap= surface of the packing per unit volume and e = void fraction of the packed bed.

4. The difference between the total hold up and the static holdup is called?
a) Static holdup
b) Operating holdup
c) Dynamic holdup
d) Full holdup
Answer: b
Clarification: The difference between the total hold up and the static holdup is called Operating holdup and sometimes is also refereed as dynamic holdup.

5. The MWR stands for?
a) Maximum Working Rate
b) Mixed Working Rate
c) Minimum Wetting Rate
d) Mega Weeping Rate
Answer: a
Clarification: It is the liquid throughput below the film packing surface breaks up reducing the wetted area.

 

  250+ TOP MCQs on Sumrates Method and Answers

6. Liquid remaining in unit volume of bed after bed is drained is?
a) Final holdup
b) Total holdup
c) Static holdup
d) Full holdup
Answer: c
Clarification: It is the liquid remaining in unit volume of the bed after the bed is drained for a reasonable time, it is pretty small compared to total holdup.

7. Fs is denoted as?
a) Capacity parameter
b) Final storage
c) Full standup
d) Finishing Standup
Answer: a
Clarification: Plot of dP vs. Fs, it may be noted that quantity Fs is also taken as a measure when pg<

8. Minimum liquid rate for random packing is reported as?
a) 10-14 gpm/ft2
b) 8-10 gpm/ft2
c) 1-9 gpm/ft2
d) 0.5-2 gpm/ft2
Answer: d
Clarification: Minimum liquid rate for random packing is reported as 0.5-2 gpm/ft2 and for structured packing is 0.1-0.2 gpm/ft2.

9. The dry bed pressure drop can be calculated using?
a) Ergun’s Equation.
b) Fenske’s Equation
c) Bessel’s Equation
d) Barnaul’s Equation
Answer: a
Clarification: The Ergun’s equation can be used using the pressure drop calculation for all the packed towers and other equipment’s that use packings.

10. The quantity Cs is?
a) Capricorn Constant
b) Souder’s-Brown constant
c) Sider Tate equation
d) Chaperon Equation
Answer: b
Clarification: The quantity Cs is akin Souder’s-Brown constant, may be corrected for changes in interfacial tension and viscosity if necessary.

To practice basic questions and answers on all areas of Distillation Design,

  250+ TOP MCQs on Minimum Reflux and Answers

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top