300+ TOP Trends & Cases in Finance MCQs and Answers Quiz

Trends and Cases in Finance Multiple Choice Questions

1. Which option blocks the poor to get bank loans?
A. Absence of collateral

B. High rates of interest

C. Complexity of procedure

D. None of the above

Answer: A. Absence of collateral

2. Which of the following takes the decisions regarding loans and savings in a self-help group (SHG)?
A. Government

B. Non-government organisation

C. Bank

D. Group members

Answer: D. Group members

3. The informal sector loans incorporate _______ .
A. State Bank of India

B. Moneylenders

C. NABARD

D. Both (A) and (B)

Answer: B. Moneylenders

4. A small loan amount given to low-income households or groups is known as________ .
A. Cash credit

B. Micro credit

C. Rural credit

D. Simple credit

Answer: B. Micro credit

5. What is NOT an innovation likely to explain the high repayment rates of microcredit programs?
A. Promising larger and larger loans for borrowers in good standing

B. Public repayments

C. Strong competition between numerous microcredit programs to reduce interest rates

D. Starting repayments before investments are likely to have borne fruit

Answer: C. Strong competition between numerous microcredit programs to reduce interest rates

6. What is NOT a potential limit of group lending?
A. Monitoring group members can be costly for borrowers

B. Group lending uses social sanctions instead of collateral foreclosure

C. Group lending brings added risks for borrowers, those of others members’ default.

D. Exclusion of all group members after one of them default is too harsh a punishment.

Answer: B. Group lending uses social sanctions instead of collateral foreclosure

7. What is TRUE of group lending clause?
A. Dealing with groups instead of individuals reduces transaction costs for the bank

B. Group arrangements teach the bank a great deal about who is safe and who is risky

C. Group lending reduces inequality between borrowers: all benefit from the same interest rate

D. Group loans are always cheaper than individual loans

Answer: D. Group loans are always cheaper than individual loans

8. What is NOT a source of difficulty in the estimation of the impact of microfinance projects?
A. we do not observe what would have happened in absence of the microfinance project

B. participants systematically differ from non participants in their propensity to benefit from micro-loans

C. microfinance programs are not located randomly, they are often located in disfavoured areas

D. microfinance programs are often targeted to women

Answer: D. microfinance programs are often targeted to women

9. What does the microfinance model Not predict:
A. A decrease interest rates when repayment is regular & in time

B. Homogeneous risk groups

C. Self-selection of best borrowers

D. None of the above

Answer: C. Self-selection of best borrowers

10. What is not a mechanism that contributes to the success of Micro- credits?
A. Dynamic incentives

B. Peer monitoring

C. Regular payment schedules

D. Collaterals

Answer: D. Collaterals

11. Microfinance programmes were first created by Nobel prize winning Economist Muhummad Yunus in what decade?
A. 1950’s

B. 1960’s

C. 1970’s

D. 1990’s

Answer: C. 1970’s

12. In the self-help group, the loan and saving decisions are taken by
A. Government

B. Non-government organisation

C. Bank

D. Group members

Answer: D. Group members

13. Micro credit or micro finance is a novel approach to bank with the poor. In this approach bank credit is extended to the poor through
A. .Self Help Groups

B. Co-operative Credit Societies

C. RBI

D. Anganwadees

Answer: A. .Self Help Groups

14. What does it mean for microfinance institution (MFI) to be financially sustainable?
A. It has earned a large enough to operate without interest & fees from loans

B. Its revenue from interest & fees exceeds its operating costs.

C. Donors have guaranteed the funds will remain available

D. It has earned the funds through commercialization.

Answer: B. Its revenue from interest & fees exceeds its operating costs.

15. Contemporary microfinance programs are incredibly diverse which of the following are the same for all MFIs.
A. Types & sizes of loans

B. Eligibility

C. Recruitment practices

D. Goal is to improve lives of poor people

Answer: D. Goal is to improve lives of poor people

16. Loans to poor people by banks have many limitations including lack of securityand high operating cost. So to help them which type of finance system developed ?
A. Ponzi schemes

B. Micro Finance System

C. Money Laundering Schemes

D. Money tampering finance

Answer: B. Micro Finance System

17. The following statements are related to Micro Finance System. Locate the wrongoption ?
A. It provides micro credit having scope for small savings and remittance of funds

B. It based on the principle of livelihood creation

C. The livelihood mission means engaging in activities in a routine fashion to generate cash or non-cash income

D. None

Answer: D. None

18. Who introduced the concept of Micro Finance in Bangladesh in the form of the”Grameen Bank”? He is the Nobel laureate known by many as the “father of micro finance systems”.
A. C. D. Deshmukh

B. Amartya Sen

C. Muhammad Yunus

D. Sheik Haseena

Answer: C. Muhammad Yunus

19. The beneficiaries of Micro finance business are _____________
A. Land Less labour

B. Marginal farmers

C. Vendors in the small markets

D. All the above

Answer: D. All the above

20. The Micro Finance Institutions (MFI) differ from one another in terms of –
A. Product offering

B. Loan repayment Structure

C. Product offerings

D. All of these

Answer: D. All of these

21. Indian Micro Finance Institutes (MFI) usually adopt the group-based lending models, which are of two types. SHG model and JLG model. SHG means Self Help Group and JLG means ?
A. Joint Liability Game

B. Josh Liability Group

C. Joint Loan Group

D. Joint Liability Group

Answer: D. Joint Liability Group

22. Who launched an ‘India Micro-finance Platform’, a portal on micro-finance activities across the country, with the assistance of World bank funds on 28th June 2013 ?
A. SBI

B. ICICI

C. SIDBI

D. Exim Bank

Answer: C. SIDBI

23. Self Help Group involves
A. Group of 5 to 20 people

B. Regular saving habits

C. Inter-lending within the group members

D. All of above

Answer: D. All of above

24. In microfinance the demand side constraints
A. Is lack of awareness

B. distance from bank branch

C. unsuitable product

D. communication

Answer: A. Is lack of awareness

25. In which year the Regional Rural Banks Act was passed?
A. 1986

B. 1976

C. 1992

D. 1988

Answer: B. 1976

26. Which microfinance institution is known as the Universal Bank?
A. Bandhan Financial Services Private Ltd

B. Arohan Financial Services Private Ltd

C. Disha Microfinance Private Ltd

D. SKS Microfinance Private Ltd

Answer: A. Bandhan Financial Services Private Ltd

27. Loans to poor people by banks have many limitations including lack of security and high operating cost. So to help them which type of finance system developed ?
A. Ponzi schemes

B. Micro Finance System

C. Money Laundering Schemes

D. Money tampering finance

Answer: B. Micro Finance System

28. The following statements are related to Micro Finance System. Locate the wrong option ?
A. It provides micro credit having scope for small savings and remittance of funds

B. It based on the principle of livelihood creation

C. The livelihood mission means engaging in activities in a routine fashion to generate cash or non-cash income

D. None

Answer: D. None

29. Who introduced the concept of Micro Finance in Bangladesh in the form of the “Grameen Bank”? He is the Nobel laureate known by many as the “father of micro finance systems”.
A. C. D. Deshmukh

B. Amartya Sen

C. Muhammad Yunus

D. Sheik Haseena

Answer: C. Muhammad Yunus

30. What is Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY) Life insurance
A. cover Accidental insurance

B. cover Life insurance cover

C. Overdraft up to Rs.5,000/-

D. None of above

Answer: A. cover Accidental insurance

31. Which of the following is not the part of organized sector of Indian MoneyMarket?
A. Chit Funds

B. Mutual Funds

C. Non-Banking Financial Companies

D. Reserve Bank of India

Answer: A. Chit Funds

32. An arrangement in which a person enters into an agreement with a specified number of persons that every one of them shall subscribe a certain sum of money by way of periodical installments over a definite period and that each such subscriber shall, in his turn be entitled to the prize amount is called?
A. Chit

B. Chitty

C. Kury

D. All of the above

Answer: D. All of the above

33. What is the minimum paid up capital requirement of small finance Banks?
A. 100 crore

B. 200 crore

C. 50 crore

D. 10 crore

Answer: A. 100 crore

34. Which of the following operations are undertaken by small finance banks?
A. Accepting deposits

B. Disbursing small loans

C. Sell insurance products

D. All of the above

Answer: D. All of the above

35. How much credit small finance banks has to give to priority sectors?
A. 50%

B. 75%

C. 40%

D. 80%

Answer: B. 75%

36. Who is eligible to be a promoter of small finance banks?
A. Individuals

B. Corporates

C. Trusts

D. All of the above

Answer: D. All of the above

37. What can be the minimum initial contribution to the paid –up equity capital ofsmall finance banks?
A. 40%

B. 25%

C. 75%

D. 50%

Answer: A. 40%

38. To be a promoter in Small Finance Bank, resident individuals/professionals shouldhave ____ years of experience in banking and finance
A. 5

B. 7

C. 10

D. 12

Answer: C. 10

39. What is the FDI Limit in Small Finance Bank?
A. 26%

B. 49%

C. 74%

D. 100%

Answer: C. 74%

40. The promoter’s minimum initial contribution to the paid-up equity capital of small finance bank shall at least be ____ per cent.
A. 10%

B. 25%

C. 26%

D. 40%

Answer: D. 40%

41. The promoter’s minimum initial contribution to the paid-up equity capital of such small finance bank shall at least be 40 per cent and gradually brought down to ____ per cent within 12 years.
A. 10%

B. 26%

C. 25%

D. 20%

Answer: B. 26%

42. For Small Finance Bank, ____ of its loan portfolio should constitute loans andadvances of upto Rs. 25 lakh.
A. 25 %

B. 50%

C. 75%

D. 95%

Answer: B. 50%

43. Small Finance Banks are registered under which Act?
A. Companies Act, 2013

B. Banking Regulation Act, 1949

C. Reserve Bank of India Act, 1934

D. Credit Information Companies (Regulation) Act, 2005

Answer: A. Companies Act, 2013

44. Small Finance Bank are licensed under which Act?
A. Banking Regulation Act, 1949

B. Reserve Bank of India Act, 1934

C. Payment and Settlement Systems Act, 2007

D. Companies Act, 2013

Answer: A. Banking Regulation Act, 1949

45. Which of the following statement is wrong about Small Finance Banks?
A. It can be Business Correspondent (BC) for another bank

B. Large public sector entities and industrial and business houses cannot open Small Finance Bank

C. SFBs are encouraged to lend to SHGs

D. SFBs will be covered by the Banking Ombudsman (BO) Scheme

Answer: A. It can be Business Correspondent (BC) for another bank

46. Small Finance Banks and Payments Bank are a type of?
A. Shadow Bank

B. Universal Bank

C. Differentiated Bank

D. Delivery Bank

Answer: C. Differentiated Bank

47. The decision to issue an in-principle approval for setting up of a Small Financebank will be taken by _____
A. Finance Ministry

B. CBDT

C. RBI

D. SEBI in consultation with RBI

Answer: C. RBI

48. Identify the true statement about Small Finance Bank(SFB).
A. SFBs are not required to maintain CRR

B. SFBs cannot carry out lending activity

C. SFBs will be covered by the Banking Ombudsman (BO) Scheme.

D. SFBs can carry out all para-banking activity.

Answer: C. SFBs will be covered by the Banking Ombudsman (BO) Scheme.

49. SFBs will be permitted to use IRF for the purpose of proprietary hedging. Whatdoes F stands for in IRF?
A. Forwards

B. Funding

C. Futures

D. Focus

Answer: C. Futures

50. Which of the following statements is/ are correct about small finance bank? 1. Small finance banks can provide Loans and advances of up to Rs 25 lakhs, primarily to micro enterprises. 2. As per the RBI rules, small finance bank have to manage a quarter of their branches in un-banked rural areas
A. Only 1

B. Only 2

C. Both

D. None

Answer: A. Only 1

51. How much percentage of its funds is required to be invested by payments banks ingovernment securities or T-bills with maturity up to 1 year?
A. 25%

B. 40%

C. 50%

D. 75%

Answer: D. 75%

52. For first five years how much paid-up equity capital needs to be maintained bypromoters in payments bank?
A. 20%

B. 30%

C. 40%

D. 60%

Answer: C. 40%

53. How many payments banks have actually started operations since RBI has grantedthe in-principle approval?
A. 11

B. 10

C. 9

D. 6

Answer: D. 6

54. What is the minimum capital required to set up payments bank?
A. Rs 100 crore

B. Rs 75 crore

C. Rs 50 crore

D. Rs 25 crore

Answer: A. Rs 100 crore

55. How much percentage of its funds can be held by payments banks in current and time deposit with Scheduled Commercial Bank?
A. 25%

B. 40%

C. 50%

D. 75%

Answer: A. 25%

56. What is the deposit limit on saving accounts in the Payment banks?
A. 1 lakh

B. 2 lakh

C. 5 lakh

D. 10 lakh

Answer: B. 2 lakh
57. Which of these cannot be issued by payment bank?
A. Debit card

B. ATM card

C. Credit Card

D. All of the above

Answer: C. Credit Card
58. Which of these accounts can be opened in payment bank?
A. Savings Account

B. Current Account

C. Both A & B

D. None of the above

Answer: C. Both A & B
59. Who headed the committee to evaluate the license applications for PaymentBanks?
A. C Rangarajan

B. Usha Throat

C. Nachiket Mor

D. B. S Mehta

Answer: C. Nachiket Mor
60. Which is India’s First payment bank?
A. Airtel payments Bank

B. Fino Payments bank

C. Jio Payments bank

D. Pay Tm Payments bank

Answer: A. Airtel payments Bank

61. A CRM system helps companies –
A. To Improve business relationships

B. To connected to customers

C. To improve profitability

D. All the above

Answer: D. All the above
62. A CRM system is a better way to manage the _______ interactions andrelationships that drive success.
A. External

B. Internal

C. Neutral

D. None of above

Answer: A. External
63. What is the maximum amount of loan can be extended by payments banks?
A. 25000

B. 50000

C. 100000

D. No lending power

Answer: D. No lending power
64. After how many years of successful operation Payment bank can be converted intosmall finance bank?
A. 4

B. 5

C. 7

D. 10

Answer: B. 5
65. In july 2020 which of the following payment bank has launched a “Bhavishya”saving account for minors?
A. Airtel payments bank

B. Fino payments bank

C. Post payments bank

D. Paytm Payments Bank

Answer: B. Fino payments bank
66. Who is the founder of Grameen Bank?
A. Muhammad Yunus

B. Abdullah abu Sayed

C. Anu Muhammad

D. Atiur Rahman

Answer: A. Muhammad Yunus

67. Which of the following payments bank launched Bharosa savings account scheme?
A. India post payment bank

B. Airtel payments bank

C. Paytm Payment bank

D. Aditya birla Idea payment bank

Answer: B. Airtel payments bank
68. The development of a start-up based on an inventor’s work often requires ________.
A. Expertise of an entrepreneur

B. Heavy investment from financers

C. Skilled human resources

D. Highly educated staff

Answer: A. Expertise of an entrepreneur
69. A business where an individual is both the owner and conductor of the businessaffairs is called__________________.
A. Sole Proprietorship

B. Partnership

C. Corporation

D. None of the above

Answer: A. Sole Proprietorship
70. In __________________, the entrepreneur has the right to sell any assets.
A. Proprietorship

B. Partnership

C. Limited Liability Company

D. None of the given option

Answer: A. Proprietorship
71. Entrepreneurs are best as ________________
A. Managers

B. Venture capitalists

C. Planners

D. Doer

Answer: D. Doer
72. Entrepreneurship can best be described as:
A. a process that requires setting up a business

B. taking a significant risk in a business context

C. having a strong vision

D. a process involving innovation, new products or services, and value creation

Answer: D. a process involving innovation, new products or services, and value creation

73. Which of these statements best describes the context for entrepreneurship:
A. Entrepreneurship takes place in small businesses

B. Entrepreneurship does not take place in social enterprises

C. Entrepreneurship takes place in a wide variety of contexts

D. Entrepreneurship takes place in large businesses

Answer: C. Entrepreneurship takes place in a wide variety of contexts
74. The entrepreneur who is committed to the entrepreneurial effort because it makes good business sense is classed as a/an_____________________
A. inventor

B. opportunist

C. hacker

D. craftsman

Answer: B. opportunist
75. The most cited source of new business ideas is
A. brainstorming.

B. in-depth understanding of industry/profession.

C. a hobby.

D. copying someone else.

Answer: B. in-depth understanding of industry/profession.

76. An entity registered under which act can issue PPIs?
A. Reserve Bank of India Act, 1934

B. Companies Act, 1956 / Companies Act, 2013

C. Banking Regulations Act, 1949

D. Payment and. Settlement Systems Act, 2007

Answer: B. Companies Act, 1956 / Companies Act, 2013
77. What is the rate of interest offered on PPI balance?
A. 1%

B. 2%

C. Zero

D. 3%

Answer: C. Zero
78. Which of the following is not one of the types of PPIs issued?
A. Closed System PPIs

B. Semi-closed System PPIs

C. Open System PPIs

D. Semi-open System PPIs

Answer: D. Semi-open System PPIs
79. What is the maximum permitted limit of balance at any point in time in PPIs permonth?
A. Rs 75,000

B. Rs 1 lakh

C. Rs 25,000

D. Rs 50,000

Answer: D. Rs 50,000
80. Venture capital is concerned with:
A. New project having potential for higher profit

B. New project of high technology

C. New project having high risk

D. All the above.

Answer: A. New project having potential for higher profit

81. What is the maximum validity period of a PPI?
A. 6 months

B. 12 months

C. 9 months

D. 3 months

Answer: B. 12 months
82. The PPIs that are issued by an entity for facilitating the purchase of goods and services from that entity only and do not permit cash withdrawal are known as_____________
A. Open System PPIs

B. Semi-closed System PPIs

C. Semi-open System PPIs

D. Closed System PPIs

Answer: D. Closed System PPIs
83. Paytm, MobiKwik is an example of which type of PPI?
A. Semi-closed System PPIs

B. Open System PPIs

C. Closed System PPIs

D. Semi-Open System PPIs

Answer: A. Semi-closed System PPIs
84. Which of the following is an example of Open System PPIs?
A. Rupay

B. Paytm Wallet

C. Ola Money

D. All the above

Answer: A. Rupay
85. In the Open System PPIs, the outstanding amount should notexceed______________ at any point.
A. Rs 10,000

B. Rs 50,000

C. Rs 1 lakh

D. Rs 2 lakh

Answer: C. Rs 1 lakh

86. In …………………..type of payment system customer is allowed to spend only up to the amount that have pre deposited into account.
A. Prepaid

B. Post paid

C. both of these

D. none of these

Answer: A. Prepaid

87. ……………………….credit card gives all the advantages of a normal credit card without worrying about the interest charges.
A. Prepaid

B. Post paid

C. both of these

D. none of these

Answer: A. Prepaid

88. A……………………..is a device that includes an embedded integrated circuit Chip [ICC] that can be either a secure micro controller or equivalent intelligence with internal memory or a memory chip alone.
A. smart Cards

B. E-Cheques

C. E-cash

D. none of these

Answer: A. smart Cards

89. Smart Card is ______
A. Special purpose Cards

B. Microprocessor Cards

C. Processing unit contains memory for storing data

D. Processing unit for software

Answer: B. Microprocessor Cards

Trends and Cases in Finance Objective Questions with Answers pdf Download Online Exam Test PPT

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top