Strong Roots A.P.J.Abdul Kalam Multiple Choice Questions
1. The story Strong Roots is taken from
A. Fire of Wings
B. Wings of Fire
C. Wings’ Fire
D. Wing of Fire
Answer: B Wings of Fire
2. A.P.J.Abdul Kalam was born into a/an
A. Middle class family
B. Upper class family
C. Lower class family
D. Upper middle class family.
Answer: A Middle class family
3. A.P.J.Abdul Kalam was born into a middle class
A. Gujarati family
B. Tamil family
C. Telegu family
D. Bengalee family
Answer: B Tamil family
4. The house of Kalam’s ancestors were built in the middle of the
A. 18th century
B. 19th century
C. 20th century
D. 17th century
Answer: B 19th century
5. The famous temple mentioned in the story Strong Roots is
A. The Kali
B. The Shiva
C. The Durga
D. None
Answer: B The Shiva
6. Kalam’s mother’s forebear was given the title of
A. Knight
B. King
C. Bahadur
D. Munim
Answer: C Bahadur
7. Kalam’s father got up at
A. 4 pm
B. 4 am
C. 6 pm
D. 6 am
Answer: B 4 am
8. Kalam’s father took him to the old mosque for
A. Evening prayers
B. Morning prayers
C. Noon prayers
D. None of the above
Answer: A Evening prayers
9. Kalam’s father had –
A. Less formal education
B. Informal education
C. Much formal education
D. Not much formal education
Answer: D Not much formal education
10. Jainulabdeen was a man of
A. Great personality
B. Great innate wisdom
C. A great strength
D. No wisdom
Answer: B Great innate wisdom
11. Kalam’s father had
A. No spirit at all
B. A little generosity of spirit
C. A show of generosity
D. A true generosity of spirit
Answer: D A true generosity of spirit
12. In Ashiamma, Kalam’s father found an ideal
A. Helpmate
B. Speaker
C. Singer
D. Teacher
Answer: A Helpmate
13. Ashiamma fed everyday
A. Only the outsiders
B. Only the family members
C. The family members along with the outsiders
D. No family members
Answer: C The family members along with the outsiders
14. Kalam’s parents were regarded as a /an
A. Quarrelsome couple
B. Lazy couple
C. Energetic couple
D. Ideal couple
Answer: D Ideal couple
15. Jainulabdeen and Ashiamma had
A. Only one child
B. No children
C. Many children
D. Two children
Answer: C Many children
16. One of the forebears of Kalam’s mother was awarded by the British the title of
A. Bahadur
B. Raibahadur
C. Padmasree
D. Bharat Ratna
Answer: A Bahadur
17. Kalam was born to
A. Tall and handsome parents
B. Short and handsome parents
C. Tall and ugly looking parents
D. Short and ugly looking parents
Answer: A Tall and handsome parents
18. The ancestral house, in which Kalam lived, was built in the middle of the
A. Twentieth century
B. Nineteenth century
C. Eighteenth century
( D) Seventeenth century
Answer: B Nineteenth century
19. Kalam’s fairly large pucca house was built of
A. Concrete
B. Mud
C. Limestone and brick
D. Cement and brick.
Answer: C Limestone and brick
20. Kalam’s father led a/an
A. Fashionable life
B. Gorgeous way of life
C. Comfortable life
D. Austere way of life
Answer: D Austere way of life
21. The Mosque Street where Kalam lived was in
A. Kodaikanal
B. Rameswaram
C. Kanya Kumari
D. Vizag
Answer: B Rameswaram
22. Kalam’s austere father used to avoid all _________ comforts and luxuries
A. Uncertain
B. Inessential
C. Essential
D. Certain
Answer: B Inessential
23. According to Kalam, his childhood was
A. Bad
B. Pleasant
C. Insecure
D. Secure
Answer: D Secure
24. Kalam normally ate with his
A. Sister
B. Brother
C. Father
D. Mother
Answer: D Mother
25. Kalam ate with his mother sitting on the floor of the
A. Verandah
B. Bedroom
C. dining room
D. Kitchen
Answer: D Kitchen
26. At the time of lunch Kalam’s mother would place before Kalam a
A. A sal leaf
B. A banana leaf
C. Large bowl
D. Dish
Answer: B A banana leaf
27. At lunch, Kalam’s mother would give Kalam some pickle which was
A. Bought from the market
B. Country-made
C. Forest made
D. Home-made
Answer: D Home-made
28. During lunch Kalam’s mother would serve Kalam
A. Coconut chutney
B. Mango pickle
C. Tamarind pickle
D. Mango chutney
Answer: A Coconut chutney
29. “She then Ladled rice and aromatic sambar” – The word “aromatic” means
A. Vibrant
B. Elegant
C. Exact
D. Fragrant
Answer: D Fragrant
30. What made Rameswaram famous to pilgrims
A. The Shiva temple
B. The Deity Ramchandra
C. The Deity Lakshmana
D. The Minakshi Temple
Answer: A The Shiva temple
31. Kalam’s father was
A. Dull
B. Wise
C. Selfish
D. None of the above
Answer: B Wise.
