Advanced 250+ TOP MCQs on Web application and Answers

This set of Advanced Java Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) on “Web application”.

1. Servlet are used to program which component in a web application?
a) client
b) server
c) tomcat
d) applet

Answer: b
Clarification: A servlet class extends the capabilities of servers that host applications which are accessed by way of a request-response programming model.

2. Which component can be used for sending messages from one application to another?
a) server
b) client
c) mq
d) webapp

Answer: c
Clarification: Messaging is a method of communication between software components or applications. MQ can be used for passing message from sender to receiver.

3. How are java web applications packaged?
a) jar
b) war
c) zip
d) both jar and war

Answer: d
Clarification: war are deployed on apache servers or tomcat servers. With Spring boot and few other technologies tomcat is brought on the machine by deploying jar.

4. How can we connect to database in a web application?
a) oracle sql developer
b) toad
c) JDBC template
d) mysql

Answer: c
Clarification: JDBC template can be used to connect to database and fire queries against it.

5. How can we take input text from user in HTML page?
a) input tag
b) inoutBufferedReader tag
c) meta tag
d) scanner tag

Answer: a
Clarification: HTML provides various user input options like input, radio, text, etc.

6. Which of the below is not a javascript framework for UI?
a) Vaadin
b) AngularJS
c) KendoUI
d) Springcore

  250+ TOP MCQs on JUnits and Answers

Answer: d
Clarification: Springcore is not a javascript framework. It is a comprehensive programming and configuration model for enterprise applications based on java.

7. Which of the below can be used to debug front end of a web application?
a) Junit
b) Fitnesse
c) Firebug
d) Mockito

Answer: c
Clarification: Firebug integrates with firefox and enables to edit, debug and monitor CSS, HTML and javascript of any web page.

8. What type of protocol is HTTP?
a) stateless
b) stateful
c) transfer protocol
d) information protocol

Answer: a
Clarification: HTTP is a stateless protocol. It works on request and response mechanism and each request is an independent transaction.

9. What does MIME stand for?
a) Multipurpose Internet Messaging Extension
b) Multipurpose Internet Mail Extension
c) Multipurpose Internet Media Extension
d) Multipurpose Internet Mass Extension

Answer: b
Clarification: MIME is an acronym for Multi-purpose Internet Mail Extensions. It is used for classifying file types over the Internet. It contains type/subtype e.g. application/msword.

10. What is the storage capacity of single cookie?
a) 2048 MB
b) 2048 bytes
c) 4095 bytes
d) 4095 MB

Answer: c
Clarification: Storage capacity of cookies is 4095 bytes/cookie.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top