201-250 TOP MOST Automobile Engineering Multiple Choice Interview Questions – Preparation for GATE Exams

Automobile Engineering Multiple Choice Interview Questions – Preparation for GATE Exams :-

1. The purpose of the fluid coupling is to act as a
a. Synchronizing device
b. Automatic gear changer
c. Flexible power-transmitting coupling
Ans: c
2. The distance between adjacent meshing teeth of mating gears is called
a. Clearance
b. Back lash
c. Flank
Ans: b
3. In the fluid coupling, speed reduction means torque reduction. But in the torque converter, speed reduction means
a. Torque increase
b. Torque loss
c. Power increase
Ans: a
4. The fluid coupling consists essentially of two
a. Doughnuts
b. Vane members
c. Guide rings
d. Driving shafts
Ans: b
5. The number of planetary gear sets in a hydromatic transmission system is
a. Two
b. Three
c. Four
d. Five
Ans: c
6. When coming out of overdrive, the overdrive electric control momentarily
a. De clutches the engine
b. Interrupts the ignition system action
c. De meshes the sun gear
Ans: b

7. In order for power to flow through the fluid coupling from the engine to car wheels, the driving member
must be turning
a. Slower than driven member
b. At same speed as driven member
c. Faster than driven member
Ans: c

8. In the overdrive, there is an arrangement whereby it is possible to lock stationary the
a. Ring gear
b. Sun gear
c. Planet pinion cage
Ans: b

9. The coil spring clutch may use from
a. Two to six springs
b. Three to nine springs
c. Four to eight springs
d. Ten to twelve springs
Ans: b

10. If the differential noise is present only when the car is rounding a curve the trouble would be due to
a. Heavy heel contact on gear teeth
b. Heavy toe contact on gear teeth
c. Binding in differential case
Ans: c

11. To correct heavy flank contact on the ring gear teeth
a. Move the drive pinion in
b. Move the drive pinion out
c. Move the ring gear out
d. Adjust back lash as necessary
Ans: c

12. The ring gear is adjusted in the differential by use of
a. Selective washers of proper thickness
b. Bearing adjuster
c. Adjusting screws
Ans: a

13. The axle bevel gears in the differential mesh with the
a. Differential pinion gears
b. Ring gear
c. Drive pinion
d. Main gear
Ans: a

14. The ring gear is mounted on the
a. Differential housing
b. Differential carrier
c. Differential case
d. Axle housing
Ans: d

15. The outer end of the axle is supported by a
a. Spring seat
b. Sleeve bearing
c. Housing bracket
d. Ball or roller bearing
Ans: d

16. When the axle is pulled the bearing
a. Stays in the housing
b. Stays in the differential
c. Comes out with it
Ans: a

17. In the differential the ring gear is bolted to the
a. Differential housing
b. Differential case
c. Axle housing
d. Drive pinion
Ans: b

18. The slip joint permits a change in the
a. Length of shaft
b. Speed of rotation
c. Angle of drive
Ans: a

19. The centre part of a typical universal joint is called the
a. Trunnion
b. Joint
c. Bearing
d. Spider
Ans: d

20. To take care of the difference in the driving angle as rear axle moves up and down, the propeller shaft has
one or more
a. Slip joint
b. Elbow joint
c. Release joint
d. Universal joints
Ans: d

21. In the modern differential, the type of gearing used for the drive pinion and ring gear is
a. Spur
b. Spiral bevel
c. Hypoid
Ans: c

22. The propeller shaft has one or more
a. Spur gears
b. Elbow joints
c. Universal joints
d. Fluid couplings
Ans: c

23. There is a tendency for the rear axle housing to rotate in a direction opposite to the direction of the rear
wheels and this effect is due to
a. The torque tube
b. Acceleration
c. Rear end torque
Ans: c

24. In the slip joint, slippage occurs between internally and externally mated
a. Couplings
b. joints
c. Splines
Ans: c

25. If a noise is present in a differential only when the car moves past a curve, the chances are that the trouble
is due to some fault in
a. Drive pinion assembly
b. Differential case assembly
c. Wheel bearing
Ans: b

Automobile Engineering Multiple Choice Interview Questions – Preparation for GATE Exams

26. In the differential to correct for heavy face contact on the drive gear teeth, it is necessary to move the
a. Drive pinion in
b. Drive pinion out
c. Drive gear out and then adjust backlash
Ans: a

27. In the differential, to correct for heavy flank contact on the drive gear teeth, it is necessary to move the
a. Drive pinion in
b. Drive pinion out
c. Drive gear out and then adjust back lash
Ans: c

28. In the differential, to correct for heavy heel contact on the drive gear teeth, it is necessary to move the
a. Drive pinion in
b. Drive gear towards pinion
c. Drive gear away from pinion and adjust back lash
Ans: a

29. In the differential, to correct for heavy toe contact on the drive gear teeth, it is necessary to move the
a. Drive gear towards pinion
b. Drive pinion gear away from pinion
c. Drive pinion out and adjust back lash
Ans: c

30. The drive gear in the differential is adjusted by use of
a. Selective washers of proper thickness
b. Adjustment nuts
c. Adjustment screws
Ans: a

31. The type of rear axle in which the wheel end is supported by bearings inside the axle housing is
a. Semi floating axle
b. Three-quarter floating axle
c. Full-floating axle
Ans: a

32. The two basic types of axle are
a. Dead and floating
b. Dead and live
c. Floating and semi floating
Ans: b

33. In the differential, the ring gear is bolted to the
a. Differential housing
b. Differential case
c. Drive pinion
d. Axle shaft
Ans: b

34. In the Hotchkiss drive, the rear end torque is absorbed by the
a. Torque tube
b. Rear springs
c. Radius rods
Ans: b

35. The universal joint permits a change in the
a. Length of the shaft
b. Speed of rotation
c. Angle of drive
Ans: c

36. To correct heavy heel contact on the ring gear teeth, move the
a. Drive pinion in
b. Ring gear towards pinion
c. Ring gear away from pinion and adjust backlash
Ans: a

37. Propeller shaft includes
a. Universal joint
b. Knee joint
c. Slip joint
Ans: a

38. A humming noise in the differential is often caused by improper tooth contact between the
a. Drive pinion & ring gear
b. Axle and side gear
c. Pinion and side gears
Ans: a

39. Axle shaft of the three-quarter floating axle is subjected to
a. Bending stress only
b. Torsional stress only
c. Bending and torsional stress
d. Torsional stress and stress due to axial force during cornering
Ans: b

40. Whirling of the propeller shafts is mainly due to
a. The transmission of torsional vibration of the crankshaft
b. The use of a sliding joint in the propeller shaft
c. The use of universal joints in the drive
d. Lack of balance and excessive length of propeller shaft
Ans: d

41. In a vehicle with dual rear axle, the wheel base is measured from the
a. Axis of the front wheel to the nearest rear wheel axis
b. Axis of the front wheel to the farthest rear wheel axis
c. Rear of cab to farthest rear wheel axis
d. Axis of the front wheel to an axis midway between the axes of rear wheels
Ans: c

42. The axle shaft of a semi floating rear axle is subjected to
a. Axial thrust only
b. Axial thrust and bending stress
c. Torsional stress only
d. Bending, torsional stresses and end thrust
Ans: d

43. Differential mechanism at the axle is provided mainly to
a. Enable the vehicle go round corners
b. Equalize the division of torque between the two wheels c. To provide a reduction ratio
d. To turn the drive through a right angle
Ans: a

44. De Dion axle is usually
a. Used at the front of heavy vehicles
b. A kind of axle in which the differential and final drive gears are supported in the frame
c. A two speed axle drive suited for heavy vehicles
d. The popular drive for 2 wheeler
Ans: b

45. Spur gear type of differential is unsuitable for passenger car applications because
a. It results in a very costly rear axle assembly
b. The large transmission losses due to spur gears
c. Large dimension of final drive housing resulting in reduced ground clearance
d. Centre of gravity of the vehicle is raised
Ans: d

46. Floating axles are classified on the basis of
a. The amount of torque transmitted
b. Depending upon their location whether at front or rear
c. Depending on the nature of forces like torsional vertical and lateral to which they are subjected
d. Purely on the basis of type and number of bearings used at the work
Ans: c

47. Which of the following layouts is not used in motor vehicles?
a. Front engine front drive
b. Front engine rear drive
c. Rear engine front drive
d. Rear engine rear drive
Ans: c

48. The most popular drive at the drive axle for the passenger car is
a. Straight bevel gear
b. Spiral bevel gear
c. Worm gear drive
d. Hypoid drive
Ans: d

49. The drive line consists of the propeller shaft with
a. Drive and universal joints
b. Universal joints and slip joints
Ans: b

50. In the differential the ring gear is attached to the
a. Bevel gear
b. Drive gear
c. Differential case
d. Propeller shaft
Ans: c

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *