300+ TOP Book of BO Rules MCQs and Answers Exam Post Office

Book of BO Rules Multiple Choice Questions

1. Which among the following is correct with regard to handling of articles of the parcel mail in Brach Post Offices?
A. Foreign parcels and V.P. articles for despatch must be sent to the account office and those for delivery will be received only from the account office
B. It can receive ordinary inland parcels (registered or unregistered) and V.P. articles of the parcel mail for despatch or delivery
C. BO can receive foreign parcels for despatch with the special sanction of the Head of the circle
D. All the above are correct
Answer: D. All the above are correct

2. Which among the following is correct as per Book of BO Rules?
A. VP articles and registered articles on which custom duty is payable can be received by Branch Office
B. VP articles and registered articles on which custom duty is payable cannot be received by Branch Office
C. VP articles and registered articles on which custom duty is payable cannot be received by Branch Office except through the Account office
D. VP articles and registered articles are never paid through Branch Office
Answer: C. VP articles and registered articles on which custom duty is payable cannot be received by Branch Office except through the Account office

3. “Responsibility for losses” is mentioned in which Rule of Book of BO Rules?
A. Rule 11
B. Rule 4
C. Rule 3
D. Rule 8
Answer: C. Rule 3

4. A notice of hours of business etc., in form M6(c) will be supplied to each branch office by the?
A. Superintendent
B. Postmaster of the concerned HO
C. Sub Divisional Head
D. Head of the Region
Answer: C. Sub Divisional Head

5. A village sorting list will be prepared and supplied to each branch office by the?
A. Concerned BPM
B. Concerned Head Postmater
C. Superintendent
D. Sub Divisional Head
Answer: D)Sub Divisional Head

6. If a mistake is made in any books, then BPM should score it out and write the correct entry above it in __ ink, and then attest the correction with his initials?
A. black
B. blue
C. red
D. green
Answer: C. red

7. Branch Postmaster should return an article which has been posted to the sender without the authority of?
A. Superintendent
B. Sub Divisional Head
C. Head Postmaster
D. Accounts Office
Answer: A. Superintendent

8. Brach Postmaster should not fail to submit the Monthly Abstract of B.O. transactions to the account office on the __ of each month?
A. 15th
B. 10th
C. 5th
D. 1st
Answer: D. 1st

9. Due mail and sorting list will be supplied to every branch office by?
A. Superintendent
B. Sub Divisional Head
C. Accounts Office
D. Regional Head
Answer: A. Superintendent

10. Postman Book is to be maintained in?
A. M-6(C)
B. MS-27
C. MS-85
D. Pa-21
Answer: B. MS-27

11. The weight of postal articles including parcels to be carried by a village postman or extra departmental delivery agent should not exceed ____ kg?
A. 10Kg
B. 5Kg
C. 2Kg
D. 1Kg
Answer: A. 10Kg

12. Who among the following will fix the amount in stamps to be issued to each postman, V.P.M. or G.D.S.M.D?
A. Head Postmaster
B. S.D.I. of post office
C. Superintendent
D. Concerned BPM
Answer: B. S.D.I. of post office

13. In the case of uninsured registered articles of the letter or parcel mail, if the addressee is not known to the B.P.M. postman or V.P.M. or G.D.S.M.D. delivery should be?
A. withheld till identity is proved
B. in the presence of a respectable witness residing in the locality
C. in the presence of a BPM
D. in the presence of two local residents
Answer: B. in the presence of a respectable witness residing in the locality

14. It may not be necessary to supply a safe to every extra departmental branch office, but one may at the discretion of the __ be provided on the report of the S.D.I. supported by the recommendation of the S.D.I.?
A. Supdt. Post Offices
B. Head of the Circle
C. Head of the Region
D. DPS concerned
Answer: A. Supdt. Post Offices

15. Which among the following is/are correct with regard to Book of BO Rules?
A. Pa-4 stands for BO slip
B. Pa-5 stands for BO journal
C. Pa-6 stands for BO account
D. All the above
Answer: D. All the above

16. Who among the following is responsible that a sufficient stock of postage stamps of all kinds in demand is maintained for sale to the public in a Branch Post Office?
A. Superintendent of Post offices
B. Sub Divisional Inspector
C. Postmaster of the concerned AO
D. Branch postmaster
Answer: Branch postmaster

17. Stock of postage stamps in BO should never be allowed to fall below a week’s ordinary demand, and should not be allowed to exceed the limit prescribed by the?
A. Head of the Region
B. Director Postal Services
C. Superintendent
D. Sub Divisional Inspector
Answer: Superintendent

18. As laid down in the Post Office guide, single and reply postcards or private manufacture may be transmitted by the inland post as postcards, provided?
A. postage is prepaid in full
B. their dimensions are not greater than 15 cm by 10.5 cm
C. their dimensions are not less than 10cm by 7 cm
D. All the above are correct
Answer: All the above are correct

19. Which among the following are the two kinds of recognized reply coupons? i. International ii. Commonwealth iii. Meghdoot
A. Only i and iii
B. Only ii and iii
C. Only i and ii
D. None of the above
Answer: Only i and ii

20. When International reply coupon is presented at a branch office for exchange with postage stamps, it should be further examined with a view to see that the paper on which it is printed, is watermarked with the letters __ in big characters?
A. UNOP
B. IRC
C. UPU
D. APPU
Answer: UPU

21. The total number and value of reply coupons accepted in exchange for postage stamps should be entered on the dispatch side of the __
A. BO slip (Pa-4)
B. BO daily account (ACG-22(a))
C. BO journal(Pa-5)
D. BO account (Pa-6)
Answer: BO journal(Pa-5)

22. If an article bearing only postage stamps of foreign countries is posted in an Indian Post office or letter box, how is the article treated? i. it should be treated as wholly unpaid, the stamps being ignored ii. The stamps, however, should be defaced iii. a remark drawing attention to the fact that they are those of a foreign country should be written on the face of the article by the office of posting
A. All the above are correct
B. Only i is correct
C. Only i and iii are correct
D. Only ii and iii are correct
Answer: Only i and iii are correct

23. Book of Postmarks in Branch Office is maintained in which form?
A. MS-18
B. 87(a)
C. ACG-37
D. PA-13
Answer: MS-18

24. The branch office account (Pa-6) and the branch office journal (Pa-5) should be preserved for _____years after they are used up?
A. two years
B. three years
C. five years
D. ten years
Answer: three years

25. The period of preservation of the Book of receipts (MS-87) (a), regd and parcel lists, mail lists and BO slips is?
A. Permanent Record
B. 18 months
C. two years
D. five years
Answer: two years

26. The period of preservation of the invoices of postal publications and of articles received from the stock depot is?
A. 3 years
B. 5 years
C. 10 years
D. 2 years
Answer: 3 years

27. The order book (Ms-8) or stock book(SK-1) in BO may not be destroyed without the special permission of the?
A. Sub Divisional Head
B. Accounts Office concerned
C. Postmaster of the HO
D. Superintendent
Answer: Superintendent

28. Which among the following is correct with regard to Books and forms and their preservation in BO?
A. The office copies of the enumeration returns and the yearly village returns should be preserved for a period of five years
B. The circulars issued by the Head of the Circle containing convictions of departmental officials should be preserved as a permanent record
C. Both A and B are correct
D. None of the above are correct
Answer: Both A and B are correct

29. Who will prepare the invoice for any articles of stock that are to be returned as unserviceable to the stock depot.
A. BPM
B. Accounts Office concerned
C. Inspecting officer
D. Divisional Head
Answer: Inspecting officer

30. Which among the following should never be sold as waste paper?
A. registered journal
B. village postman’s book of receipts
C. books of postmarks
D. branch office account
Answer: registered journal

Book of BO Rules objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top