300+ TOP MCQs on Allosteric Enzyme and Answers

NEET Biology is the vey important paper in the medical entrance exam. Here, you will discover the NEET Biology MCQs and Answers for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution . NEET Biology Allosteric Enzyme Multiple Choice Questions

MCQs on Allosteric Enzyme :

1. The control and regulation of biological processes involve some enzymes. They are known as
(a) inhibitors
(b) regulators
(c) allosteric enzymes
(d) activators

Answer

Answer: (c)

2. What are the non-substrate molecules binding to the allosteric sites called?
(a) allosteric substrate
(b) reactants
(c) allosteric modulators
(d) inhibitors

Answer

Answer: (c)

3. Allosteric enzymes are
(a) smaller than simple enzymes
(b) larger than simple enzymes
(c) smaller than simple enzymes but not complex
(d) larger and more complex than simple enzyme

Answer

Answer: (d)

4. Allosteric enzymes consist of several
(a) polypeptide chains
(b) inhibitors
(c) temperature ranges
(d) active sites

Answer

Answer: (a)

5. Allosteric enzymes possess
(a) Three types of allosteric sites
(b) Active site and three types of allosteric sites
(c) Active site and two types of allosteric sites
(d) Active site and an allosteric site

Answer

Answer: (d)

6. Enzymes that are involved in the feedback inhibition are known as
(a) Apoenzymes
(b) Holoenzymes
(c) Allosteric enzymes
(d) Coenzymes

Answer

Answer: (c)

7. Blocking of enzyme action by blocking its active sites is
(a) feedback inhibition
(b) allosteric inhibition
(c) competitive inhibition
(d) non-competitive inhibition

Answer

Answer: (c)

8. The “Lock and key” theory of enzyme action was put forward by
(a) Koshland
(b) Fischer
(c) Kuhne
(d) Arrhenius

Answer

Answer: (b)

9. The fastest enzyme is
(a) carbonic anhydrase
(b) pepsin
(c) DNA polymerase
(d) DNA gyrase

Answer

Answer: (a)

10. The allosteric enzymes on the top of active sites contain
(a) substrate
(b) inhibitors
(c) polypeptide chains
(d) allosteric site

Answer

Answer: (d)

300+ TOP MCQs on Ascomycetes and Answers

NEET Biology is the vey important paper in the medical entrance exam. Here, you will discover the NEET Biology MCQs and Answers for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution . NEET Biology Ascomycetes Multiple Choice Questions

MCQs on Ascomycetes :

1. Which of the following is incorrect for ascomycetes
(a) they are unicellular as well as multicellular
(b) they are parasitic, saprophytic or coprophilous
(c) Neurospora, Claviceps and yeast belong to Ascomycota
(d) coenocytic mycelium

Answer

Answer: (d)

2. Dikaryophase and septate mycelium are characteristic features of which of the following class?
(a) Ascomycetes and Basidiomycetes
(b) Phycomycetes and Ascomycetes
(c) Deuteromycetes
(d) All of the above

Answer

Answer: (a)

3. Which of the fungi produces toxins in crop plants?
(a) Colleotrichum
(b) Aspergillus
(c) Penicillium
(d) both (b) and (c)

Answer

Answer: (d)

4. Which one of the following is incorrect
(a) Neurospora is widely used in genetic studies
(b) Yeast reproduces by budding
(c) Penicillium species are used in cheese production
(d) None of the above

Answer

Answer: (d)

5. Ergot is caused by
(a) Penicillium
(b) Rhizobium
(c) Claviceps
(d) Aspergillus

Answer

Answer: (c)

6. Which of the organism produces aflatoxin?
(a) fungi
(b) virus
(c) nematodes
(d) bacteria

Answer

Answer: (a)

7. Aspergillus has _______ hyphae
(a) aseptate and uninucleate
(b) aseptate and multinucleate
(c) septate and uninucleate
(d) septate and multinucleate

Answer

Answer: (d)

8. Dikaryon phase has
(a) diploid nucleus
(b) two similar nuclei
(c) two dissimilar haploid nuclei
(d) two haploid nuclei

Answer

Answer: (c)

9. Claviceps produces
(a) LSD
(b) marijuana
(c) ganja
(d) charas

Answer

Answer: (a)

10. Mycorrhiza shows
(a) endemism
(b) antagonism
(c) parasitism
(d) symbiosis

Answer

Answer: (d)

300+ TOP MCQs on Artificial Hybridization and Answers

NEET Biology is the vey important paper in the medical entrance exam. Here, you will discover the NEET Biology MCQs and Answers for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution . NEET Biology Artificial Hybridization Multiple Choice Questions

MCQs on Artificial Hybridization :

1. This is the correct sequence for artificial experiment in bisexual flowers
(a) Self-pollination -> Bagging -> Emasculation -> Rebagging
(b) Cross pollination -> Bagging -> Emasculation -> Rebagging
(c) Emasculation -> Bagging -> Cross pollination -> Rebagging
(d) Bagging -> Emasculation -> Cross pollination -> Rebagging

Answer

Answer: (c)

2. Both geitonogamy and autogamy are prevented in
(a) Cucumber
(b) Papaya
(c) Mazia
(d) Castor

Answer

Answer: (b)

3. The pollen tube releases the two male gametes into the
(a) the cytoplasm of antipodal cells
(b) one male gamete in cytoplasm of synergids and other in cytoplasm of central cell
(c) both in cytoplasm of central cell
(d) both in cytoplasm of synergids

Answer

Answer: (d)

4. Who first used artificial hybridization in fruit crops?
(a) Karpocho
(b) Knight
(c) Jones
(d) Mendel

Answer

Answer: (b)

5. This will lose its economic value if fruits are produced through parthenocarpy
(a) Banana
(b) Citrus
(c) Pomegarante
(d) Grape

Answer

Answer: (c)

6. After reaching the ovary, pollen tube does not display this of the following events
(a) may enter the ovule through chalaza
(b) enters one of the synergids through filiform apparatus
(c) enters the ovule through the micropyle
(d) chemotactic movement of pollen tube towards synergid

Answer

Answer: (d)

7. This statement is incorrect
(a) the seed dormancy is the internal or innate inhibition of generation of normal or viable seeds
(b) embryo in the dormant seeds show higher rate of general metabolic rate
(c) because fo dormancy seeds remain viable for long durations and can be stored
(d) as the seeds mature, its water content is reduced and seeds become relatively dry

Answer

Answer: (b)

8. When dioecious plants are considered for artificial hybridization, this step would not be relevant
(a) collection of pollen
(b) bagging of female flower
(c) dusting of pollen on stigma
(d) emasculation

Answer

Answer: (d)

9. Aleurone layer participates in
(a) enzyme synthesis
(b) transfer of food to cotyledons
(c) is also known as scutellum
(d) protection of delicate embryo

Answer

Answer: (a)

10. The external conditions required for seed germination are
(a) light, moisture and appropriate temperature
(b) oxygen, carbon dioxide and appropriate temperature
(c) oxygen, light and appropriate temperature
(d) oxygen, moisture and suitable temperature

Answer

Answer: (d)

300+ TOP MCQs on Seed Germination and Answers

NEET Biology is the vey important paper in the medical entrance exam. Here, you will discover the NEET Biology MCQs and Answers for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution . NEET Biology Seed Germination Multiple Choice Questions

MCQs on Seed Germination :

1. A few normal seedlings of tomato were placed in a dark room. After a few days, they were found to have turned white-coloured like albinos. Which of these can be used to describe them?
(a) Defoliated
(b) Etiolated
(c) Embolised
(d) Mutated

Answer

Answer: (b)

2. Gibberellins can facilitate seed germination due to their influence on
(a) synthesis of abscisic acid
(b) rate of cell division
(c) production of hydrolyzing enzymes
(d) absorption of water through the hard seed coat

Answer

Answer: (c)

3. An enzyme which can stimulate the germination of barley seeds is
(a) Invertase
(b) Lipase
(c) Protease
(d) α-amylase

Answer

Answer: (d)

4. During the germination of seeds, the seed coat ruptures due to
(a) massive imbibition of water
(b) differentiation of cotyledons
(c) a sudden increase in cell division
(d) massive glycolysis in cotyledons and endosperm

Answer

Answer: (a)

5. The proteinaceous part of maize endosperm is
(a) Peripheral layer
(b) scutellum
(c) Apophysis
(d) Aleurone layer

Answer

Answer: (d)

6. One of these gases is required for the germination of pea seeds
(a) nitrogen
(b) oxygen
(c) water vapours
(d) hydrogen

Answer

Answer: (b)

7. Seed dormancy allows the plants to
(a) develop healthy seeds
(b) reduce viability
(c) overcome unfavourable climatic conditions
(d) prevent deterioration of seeds

Answer

Answer: (c)

8. The protective covering over radical during the germination of seeds is
(a) Coleoptile
(b) Epithelium
(c) Suspensor
(d) Coleorhiza

Answer

Answer: (d)

9. Which of these compounds can induce seed dormancy?
(a) Potassium nitrate
(b) ABA
(c) Gibberellins
(d) Ethylene

Answer

Answer: (b)

10. An albuminous seed showing hypogeal germination is
(a) bean
(b) castor
(c) gram
(d) maize

Answer

Answer: (d)

300+ TOP MCQs on Morphology of a Bacteria and Answers

NEET Biology is the vey important paper in the medical entrance exam. Here, you will discover the NEET Biology MCQs and Answers for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution . NEET Biology Morphology of a Bacteria Multiple Choice Questions

MCQs on Morphology of a Bacteria :

1. Which of this bacteria is resistant to penicillin as it lacks a cell wall?
(a) Spirochetes
(b) Cyanobacteria
(c) Mycoplasmas
(d) Bdellovibrios

Answer

Answer: (c)

2. What is a cluster of polar flagella called?
(a) Petritrichous
(b) Monotrichous
(c) Amphitrichous
(d) Lophotrichous

Answer

Answer: (d)

3. Which of these is a cocci occurring in single or pairs?
(a) Diplococci
(b) Streptococci
(c) Tetracocci
(d) None of the above

Answer

Answer: (a)

4. Flagella in bacteria enable them to
(a) reproduce
(b) locomote
(c) Thrive in nutrient agar
(d) Adhere to tissue surfaces

Answer

Answer: (b)

5. This about cell wall of gram-positive bacteria is true
(a) cell wall comprises of many layers
(b) the cell wall is thicker than the associated gram-negative bacteria
(c) Cell wall comprises of teichoic acids
(d) All of the above

Answer

Answer: (d)

6. What is Chemotaxis?
(a) Swimming towards a bacteria
(b) Swimming away of a bacteria
(c) In the presence of a chemical compound, swimming towards or away of a bacteria
(d) None of these

Answer

Answer: (c)

7. Which of these is exposed on the outer surface of a gram-negative bacterium?
(a) Braun lipoprotein
(b) O-antigen of lipopolysaccharide (LPS)
(c) Polysaccharide portion of lipoteichoic acid (LTA)
(d) Electron transport system components

Answer

Answer: (b)

8. The covalent bond which links the cell walls of gram-positive bacteria containing two modified sugars – N – acetylmuramic acid (NAM) and N-acetyl glucosamine (NAG) is
(a) glycosidic bond
(b) 1,4-glycosidic bond
(c) 1,6-glycosidic bond
(d) glycosidic bond

Answer

Answer: (b)

9. Which one of these has a Chinese letter arrangement?
(a) Clostridium tetani
(b) Mycobacterium tuberculosis
(c) Bacillus anthracis
(d) Corynebacterium diphtheriae

Answer

Answer: (d)

10. This is analogous to mesosomes of bacteria
(a) Golgi apparatus of eukaryotes
(b) Lysosomes of eukaryotes
(c) Mitochondria of eukaryotes
(d) None of the above

Answer

Answer: (c)

300+ TOP MCQs on Double Circulation and Answers

NEET Biology is the vey important paper in the medical entrance exam. Here, you will discover the NEET Biology MCQs and Answers for all Concepts as per the latest syllabus. Practice more on a regular basis with these NEET Biology objective questions on air pollution . NEET Biology Double Circulation Multiple Choice Questions

MCQs on Double Circulation :

1. Identify the correct statement
(a) Double circulation is characteristic of all vertebrates
(b) Volume of blood in pulmonary circulation is more than the volume of blood in systemic circulation at any instant
(c) blood pressure in pulmonary circulation is less than that of the systemic circulation
(d) a double aortic arch is seen in birds and mammals

Answer

Answer: (c)

2. The hepatic portal vein drains blood to the liver from
(a) stomach
(b) heart
(c) intestine
(d) kidneys

Answer

Answer: (c)

3. Identify the incorrect statement
(a) occurs only in mammals
(b) occurs in all vertebrates
(c) is composed of systemic circulation
(d) is composed of pulmonary circulation

Answer

Answer: (b)

4. Pick the most appropriate statement(s) as part of explanation for this statement – “Adult human RBCs are enucleate”.
I. Their internal space is available for oxygen transport
II. They are somatic cells
III. They do not need to reproduce
IV. They do not metabolise
(a) Only (I)
(b) Only (II)
(c) (I), (III) and (IV)
(d) (III) and (IV)

Answer

Answer: (a)

5. Blood pressure in the pulmonary artery is
(a) same as that in the aorta
(b) less than that in venae cavae
(c) more than that in the carotid
(d) more than that in the pulmonary vein

Answer

Answer: (d)

6. A stethoscope is used by doctors for cardiac auscultation. The second sound of each cardiac cycle is heard when
(a) AV node receives signal from SA node
(b) Semilunar valves close down after the blood flows into vessels from ventricles
(c) AV valves open up
(d) Ventricular walls vibrate due to gushing in of blood from atria

Answer

Answer: (b)

7. Blood pressure is maximum in mammalian aorta during
(a) diastole of the right ventricle
(b) systole of the left atrium
(c) diastole of the right atrium
(d) systole of the left ventricle

Answer

Answer: (d)

8. A patient admitted to the hospital with myocardial infarction is immediately administered with
(a) Streptokinase
(b) Statins
(c) Cyclosporin – A
(d) Penicillin

Answer

Answer: (a)

9. Systemic circulation in the cardiac system refers to
(a) carry red oxygenated blood
(b) carry blood to the left side of the heart
(c) carry blood to the right side of the heart
(d) carry oxygenated blood from lungs to heart

Answer

Answer: (c)

10. Oxygenated blood in the cardiac system
(a) leaves from right side of the heart
(b) leaves from left side of the heart
(c) enters lungs from heart
(d) does not leave the lungs

Answer

Answer: (b)