China Quiz Questions | GK | Online Test MCQs Pdf Download
1. Which city was known as Peking?
A. Beijing
B. Shanghai
C. Xian
D. Guangzhou
2. What is the meaning of Tiananmen?
A. Desert
B. Beautiful River
C. Heavenly gate
D. Glacier
3. What is the official name of China?
A. Republic of China
B. People’s Republic of China
C. Kingdom of China
D. Commonwealth of China
4. When did China get back Hong Kong?
A. 1949
B. 1964
C. 1982
D. 1997
5. When did China get back Macao?
A. 2001
B. 1999
C. 2004
D. 1984
6. Which country was annexed by China in 1950?
A. Tibet
B. Nepal
C. Mongolia
D. Vietnam
7. Which country was attacked by China in 1962?
A. USSR
B. India
C. Pakistan
D. Ceylon
8. Who ruled China when Marco Polo reached there in 1266?
A. Kublai Khan
B. Chengiz Khan
C. Babur
D. Akbar
9. Who became the President of China in 1912?
A. Hua Kuo Feng
B. Mao Zedong
C. Sun Yat Sen
D. Lin Piao
10. Which country is considered a renegade province by China?
A. Japan
B. North Korea
C. South Korea
D. Taiwan
11. The city which was once called ‘the Forbidden City’
A. Chongqing
B. Nanjing
C. Dalian
D. Beijing
Answer: D.
12. What is the name given to the retreat from Chiang Kai-shek’s forces by the Chinese communists from Jiangxi to Shaanxi, a 9,600 km (5,965 mile), year-long journey that began in October 1934?
A. Dandi Salt March
B. The Long March
C. The Green March
D. March To The Sea
Answer: B.
13. In 1949, in the last stages of the Chinese Civil War, Mao Zedong announced the creation of the People’s Republic of China in which newly named capital of the Republic?
A. Xanadu
B. Guangzhou
C. Taipei
D. Beijing
Answer: D.
14. What is the national game of china
A. Football
B. Table Tennis (Ping Pong)
C. Badminton
D. Hockey
Answer: B.
15. Biggest deserts in China
A. Badain Jaran Desert
B. Shapotou Desert
C. Singing Sand Dunes
D. Taklamakan Desert
Answer: D.
16. China liberalised its economy in
A. early 1970s
B. late 1970s
C. early 1990s
D. late 1990s
Answer: B.
17. Border name of India and China
A. McMohan Line
B. Radcliffe Line
C. Siegfried Line
D. Attila Line
Answer: A.
18. What is the capital of China?
A. Shanghai
B. Beijing
C. Hong Kong
D. Wuhan
Answer: B.
19. The founder of the Chinese Republic was
A. Zhang Heng
B. Liu Xiang
C. San Yat Sen
D. Confucius
Answer: C.
20. Under which dynasty did the construction of the Great Wall of China start?
A. Chou
B. Han
C. Chin
D. Sui
Answer: B.
21. China was also known as
A. Chung hua
B. Wang Chong
C. Gongsun
D. Dilraba
Answer: A.
22. The Great wall of China was built in the year The first
A. 211 BC
B. 214 AD
C. 211 AD
D. 214 BC
Answer: D.
23. The Gobi desert is located in
A. Mongolia
B. Chengdu
C. Guizhou
D. Macao
Answer: A.
24. The Cultural Revolution was launched in China in 1966 by
A. Kublai Khan
B. Sun Yat-sen
C. Mao Tse-tung
D. Zu Chongzhi
Answer: C.
25. The national flower of China is
A. Lotus
B. Orchid
C. Middlemist Red
D. Narcissus
Answer: D.
26. What country, after having governed it for 155 years, transferred its sovereignty of Hong Kong to China in 1997?
A. USA
B. UK
C. New Zealand
D. Russia
Answer: B.
27. China launched its first cargo space craft ___
A. Pujiang-1
B. TanSat
C. Tianzhou-1
D. Chingjian
Answer: C.
28. Where is the Temple of Confucius?
A. Guilin
B. Sanya
C. Qufu
D. Kunming
Answer: C.
29. Which animal lives in the cold mountain forests of China and has a striking black-and-white coat of fur?
A. Siberian tiger
B. Giant panda
C. Lynx
Answer: B. Giant panda
30. Which city is the capital of China?
A. Shanghai
B. Beijing
C. Shenzhen
Answer: B. Beijing
31. What is the official name of China?
A. Federal Republic of China
B. Socialist Republic of China
C. People’s Republic of China
Answer: C. People’s Republic of China
32. Which ancient trade route connected China with other civilisations in the West?
A. The Silk Road
B. The Golden Road
C. The Spice Road
Answer: A. The Silk Road
33. How long did it take in total to construct the Great Wall of China?
A. Over 20 years
B. Over 200 years
C. Over 2000 years
Answer: B. Over 200 years
34. How many stars are there on the national flag of China?
A. 3
B. 5
C. 6
Answer: B. 5
35. Yao Ming is a former Chinese professional player in which sport?
A. Basketball
B. Badminton
C. Table tennis
Answer: A. Basketball
36. What was the first dynasty of Imperial China, which lasted between 221 and 206 BC?
A. Han dynasty
B. Xin dynasty
C. Qin dynasty
Answer: C. Qin dynasty
37. What do children typically receive at Chinese New Year?
A. New clothes
B. Fortune cookies
C. Money in red envelopes
Answer: C. Money in red envelopes
38. Which of the following numbers is typically considered to be unlucky in Chinese culture?
A. 4
B. 6
C. 8
Answer: A. 4
39. Founded by Jack Ma in 1999, which Chinese company is one of the largest e-commerce firms and retailers in the world?
A. Tencent
B. Alibaba
C. Huawei
Answer: B. Alibaba
40. Which concept in Chinese philosophy declares that the universe consists of two contrary, yet complementary forces?
A. Yin and Yang
B. Feng Shui
C. Shiatsu
Answer: A. Yin and Yang
41. Which mythical animal is the symbol of the emperor’s power in China?
A. Unicorn
B. Dragon
C. Phoenix
Answer: B. Dragon
42. What is the most prominent religion in China?
A. Islam
B. Christianity
C. Buddhism
Answer: C. Buddhism
43. Which of the following is NOT a Chinese invention?
A. Paper
B. Compass
C. Fountain pen
Answer: C. Fountain pen
44. The Terra-Cotta Army in the tomb of Qin Shi Huang, the first Emperor of China, is made from which material?
A. Stone
B. Clay
C. Wood
Answer: B. Clay
45. What is the main food crop in southern regions of China?
A. Rice
B. Wheat
C. Potatoes
Answer: A. Rice
46. What has been the official language of China since the 1930s?
A. Mandarin
B. Cantonese
C. Tibetan
Answer: A. Mandarin
47. Which of the following animals is NOT in the Chinese zodiac?
A. Rooster
B. Sheep
C. Pig
Answer: B. Sheep
48. In which traditional festival do people in China offer sacrifices to the moon to bring good luck?
A. Dragon Boat Festival
B. Double Seventh Day
C. Mid-Autumn Festival
Answer: C. Mid-Autumn Festival
49. Which of the following is a popular Chinese dish?
A. Dim sum
B. Pho
C. Pak Kra Pao
Answer: A. Dim sum
50. Which of the following countries does NOT share the border with China?
A. Vietnam
B. South Korea
C. India
Answer: B. South Korea
51. How many time zones are there in China?
A. 1
B. 3
C. 5
Answer: A. 1
52. In the Chinese classic novel “Journey to the West”, which animal is Sun Wukong?
A. A horse
B. A pig
C. A monkey
Answer: C. A monkey
53. Imagine you are going to have a meeting with some Chinese business partners. What is the proper way to greet them?
A. Nod and bow to everyone, starting from the most senior people
B. Give a hug to everyone, starting from the most senior people
C. Shake hands with everyone, starting from the most senior people
Answer: C. Shake hands with everyone, starting from the most senior people
54. What is the official currency of China?
A. Renminbi
B. Yen
C. Won
Answer: A. Renminbi
55. What is the largest ethnic group in China and also accounts for up to 18 per cent of the world’s population?
A. Zhuang
B. Han Chinese
C. Manchu
Answer: B. Han Chinese
56. What is the most popular family name in China?
A. Lee
B. Wang
C. Chen
Answer: B. Wang
57. What is the nickname for Macau, a Special Administrative Region of China?
A. Venice of the East
B. Paris of the East
C. Las Vegas of the East
Answer: C. Las Vegas of the East
58. Zhangjiajie National Forest Park in China is the inspiration for the Pandora planet in which blockbuster?
A. Star Wars
B. Avatar
C. Guardians of the Galaxy
Answer: B. Avatar
59. Hong Kong was under the rule of which country before it was returned to China on July 1, 1997?
A. Britain
B. Portugal
C. France
Answer: A. Britain
60. Which of the following facts is true about Chinese writing?
A. It is based on sounds rather than signs
B. It has no alphabet
C. It is easy to learn all Chinese characters
Answer: B. It has no alphabet
61. Which practice in traditional Chinese medicine involves the insertion of thin needles through the skin at some points of the body to treat illness or alleviate pain?
A. Cupping therapy
B. Gua sha
C. Acupuncture
Answer: C. Acupuncture
China Quiz Questions with Answers
China Country Profile :
| Continent | Asia |
| Capital | Beijing |
| Official Name | (People’s Republic of China) Zhonghua Renmin GongheGuo |
| Neighbour Countries | Russia, India, Japan, Vietnam, Tai wan, Pakistan, Myanmar (Burma), North Korea, Mongolia, Laos, Kazakhstan, Afghanistan, Nepal, Bhutan, Kyrgyzstan, Tajikistan |
| NationalDay | October 1, 1949. |
| President | Xi Jinping |
| Prime Minister | Li Keqiang |
| Currency | Yuan or Renminbi |
| Official Language | Chinese and other local languages |
China National Identities :
| National flower | Plum blossom |
| National tree | Ginkgo |
| National bird | Red-crowned Crane, Golden Pheasant |
| National animal | Chinese Dragon, Giant Panda |
| National Fruit | Fuzzy Kiwifruit, Jujube |
| National Sports | Table Tennis |
People of China :
Chinese people are various individuals or groups of people associated with China (or Greater China).
- They are the largest nationality in the world. Since the earliest historical times, they have lived, multiplied and laboured in this land.
- The advanced agriculture and manufacture, as well as the Four Great Inventions, have impressed and shocked the world.
- Around 92% of the population in China is made up of ethnic Han Chinese.
- The remaining 8% consists of minority nationalities, such as Tibetans and Mongols.
- Most of the minority nationalities are concentrated in the sparsely settled areas of western and southwestern China.
Economy of China :
China’s socialist market economy is the world’s second-largest economy by nominal GDP.
China is considered a significant economic power and the economic sector has seen considerable growth in the past few decades. In the 1950s, a majority of economic activity was brought under state control, which then determined production, pricing, and distribution of goods and services.
Membership :
China is an active member of numerous UN system organizations, including the
- UN General Assembly and Security Council
- Food and Agriculture Organization of the UN
- UN Conference on Trade and Development
- UN Educational, Scientific and Cultural Organization
- UN Office of the High Commissioner for Refugees
- UN Industrial Development Organization
- UN Institute for Training and Research
- UN Monitoring, Verification, and Inspection Commission
- UN Truce Supervision Organization
China also holds memberships in the African Development Bank, Asian Development Bank, Asia Pacific Economic Cooperation, Association of Southeast Asian Nations (dialogue partner), Association of Southeast Asian Nations Regional Forum.
Sports in China :
- China has its own national quadrennial multi-sport event similar to the Olympic Games called the National Games.
- China hosted the 2014 Youth Olympic Games from August 16 to 28, 2014.
- 2008 Summer Olympics held in Beijing.
- 2022 Winter Olympics will be held in Beijing.
- Beijing will be the first city to host both the Summer and Winter Olympics.
Climate of China :
- The Chinese climate varies from region to region since the country is massive. In the northeast, the summers are hot and dry and the winters are freezing cold.
- The north and central regions have frequent bouts of rain coupled with hot summers and cold winters.
- In the southeast, there is plenty of rainfall, semi-tropical summers, and cool winters.
- Flooding can occur in the central, southern and western regions and the country, in general, can experience earthquakes.
Biodiversity of China :
China has rich biodiversity, boasting the largest number of bird species and gymnosperm varieties in the world.
- China has been active in international affairs concerning the Convention and vocal on important issues related to biodiversity.
- China is also one of the few countries to complete the Convention’s action plans.
Who is Dalai Lama?
Dalai Lama is a title given to spiritual leaders of the Tibetan people. They are monks of the Gelug or “Yellow Hat” school of Tibetan Buddhism. The Dalai Lama title was created by Altan Khan, Shunyi Wang of China in the Ming Dynasty of China in 1578. The 14th and current Dalai Lama is Tenzin Gyatso.
During the 1959 Tibetan uprising, the Dalai Lama fled to India, where he currently lives as a refugee. The 14th Dalai Lama received the Nobel Peace Prize in 1989.
China’s Silk Road project :
The Silk Road Economic Belt and the 21st-century Maritime Silk Road, also known as the Belt and Road Initiative (B&R) and One Belt, One Road (OBOR), is a development strategy proposed by Chinese President Xi Jinping that focuses on connectivity and cooperation between Eurasian countries, primarily the People’s Republic of China, the land-based “Silk Road Economic Belt” (SREB) and the oceangoing “Maritime Silk Road” (MSR).
The Silk Road not only served as a major trade route between India and China but is also credited for facilitating the spread of Buddhism from India to East Asia.
Sino-Indian border dispute :
- Sovereignty over two large and various smaller separated pieces of territory have been contested between China and India.
- The westernmost, Aksai Chin, is claimed by India as part of the state of Jammu and Kashmir and region of Ladakh but is controlled and administered as part of the Chinese autonomous region of Xinjiang.
- The Line of Actual Control (LAC) is a line that separates the Indian administrative areas of Jammu and Kashmir from Aksai Chin.
- It is a virtually uninhabited high altitude wasteland crossed by the Xinjiang-Tibet Highway. The other large disputed territory, the easternmost, lies south of the McMahon Line.
- It was formerly referred to as the North East Frontier Agency and is now called Arunachal Pradesh. The McMahon Line was part of the 1914 Simla Convention between British India and Tibet, an agreement rejected by China.
Border disputes between India and China :
- Arunachal Pradesh – controlled by India and claimed by China. Inhabited by Moinbas, Lhobas (Adi), and Daibameis.
- Tawang District – controlled by India and claimed by China.
- Aksai Chin – controlled by China and claimed by India.
- Shaksgam Valley – controlled by China and claimed by India (Conferred to China in 1963 by Pakistan) Trans-Karakoram Tract.
Amazing Facts about China :
- The People’s Republic of China is one of the five communist states left in the world.
- The Song Dynasty was the first government ever to issue paper money and create a permanent standing navy.
- China’s four great inventions are the compass, gunpowder, papermaking, and printing.
- The Pekingese dog, which has Chinese origins and is named for Beijing, was the dog of Chinese emperors.
- Silk originated in China before 3500 BC. China is the biggest producer of silk.
- Since 1978, the People’s Republic of China has had a one-child policy, which limits the number of children a couple is allowed to have in an effort to slow population growth.
- China is the world’s largest exporter and second-largest importer of goods.
- In China, over 35 million people still live in caves.
- The McMahon Line is a borderline that was agreed by Britain and Tibet as a part of the Shimla Accord treaty in 1914.
- Facebook, Twitter and The New York Times have been blocked in China since 2009.
- China’s “SkyCity”, planned in 2013 to be the tallest building in the world with a record-breaking construction time of just 90 days, is now a massive fish pond.
- The world’s largest producer of cigarettes is a company owned by the Chinese government.

