300+ TOP Chromosomes MCQs and Answers Quiz Exam

Chromosomes Multiple Choice Questions

Chromosomes and DNA MCQs | Chromosomes & their Behaviour

1. Consider the following statements regarding linkage. I. The linked genes are located on the same chromosome. II. Crossing over between linked genes is rare. III. Linked genes are always inherited together. IV. Linkage affects the percentage of homozygosity following hybridisation. Of these statements are correct.

A. I and II

B. I and II

C. II, II and IV

D. I, II and IV

Answer: A

2. Variability may originate during meiosis due to

A. crossing over

B. chromosomal aberrations

C. polyploidy

D. mutations

Answer: A

3. Sutton and Boveri used… movement to explain Mendel’s laws.

A. gene

B. chromosome

C. chromatid

D. spindle

Answer: B

4. According to chromosomal theory of linkage of Morgan and Castle

A. strength of linkage between two successive genes is inversely proportional to distance between two genes

B. genes lie in a linear order in the chromosomes

C. linked genes are arranged in cis or trans manner cis AB arrangement a brings coupling (parental b. combinations) whiletrans-arrangement Ab brings a recombinations (repulsions)

D. All of the above

Answer: D

5. Sutton and Boveri argued that the pairing and separation of a pair of chromosomes would lead

A. the segregation of a pair of factors they carried

B. the segregation of the characters

C. recombination of the factors they carried

D. Both B. and (c)

Answer: A

6. The coupling and repulsion theory of Bateson and Punnett later on modified in linkage and crossing over by Morgan. Two completely linked genes shows a dihybrid ratio of

A. 3:1

B. 1:1

C. 1:1:1:1

D. 9:3:3:1

Answer: B

7. Criss-cross inheritance means

A. X-chromosome from female will pass to female of next generation

B. X-chromosome from a male will pass to a female of next generation

C. X-chromosome from male will pass to a male of next generation

D. None of the above

Answer: B

8. Crossing over occurs at four stranded stage. This was proved by the observation that

A. usually two gametes resulting frommeiosis arerecombinants

B. all the four gametes resulting from meiosis are recombinants

C. chiasmata are seen only at four stranded stage

D. chiasmata are seen only at two stranded stage

Answer: A

9. Sex-linked inheritance was discovered in 1910 by

A. McClung

B. Mendel

C. Landsteiner

D. Morgan

Ans.

10. The first attempt to show linkage in plants was done in

A. Zea mays

B. Oenothera lamarckiana

C. Pisum sativum

D. Lathyrus odoratus

Answer: D

Chromosomes MCQs

11. The genetic maps are used as a starting point in the sequencing of whole genomes as in the case of

A. human project

B. human gene sequencing project

C. human genome sequencing project

D. All of the above

Answer: C

12. Sutton gave chromosomal theory of inheritance he united the knowledge of chromosomal segregation with

A. recombination

B. crossing over

C. Both A. and (b)

D. Mendelian principles

Answer: D

13. The crossing over between homologous chromosomes never exceeds beyond

A. 50%

B. 75%

C. 100%

D. None of these

Answer: A

14. Linkage and cytological maps for the same chromosome

A. are both based on mutant phenotypes and recombination data

B. may have different sequences of genes

C. have both the same sequences of genes and intergenic distances

D. have the same sequences of genes but different intergenic distances

Answer: D

15. A linkage group is explained as

A. different groups of genes located on the same chromosomes

B. that all the linked genes of a chromosome pair

C. that all the linked genes of a chromosome

D. None of the above

Answer: B

16. According to the chromosomal theory of inheritance

A. chromosomes are decondensed in telophase

B. genetic codes are found on chromosomes

C. chromosomes carry alleles that are segregated as chromosomes and are pulled apart during the cell division

D. genes are imitable

Answer: A

17. A pair of genes are linked if their frequency recombination in a test cross is

A. 75%

B. 50%

C. 100%

D. lower than 50%

Answer: A

18. Linkage in Drosophila was first discovered by

A. Bateson and Punnett

B. Bridges

C. Morgan

D. Strutevant

Answer: C

19. Sutton and Boveri noted that the behaviour of chromosomes was parallel to the behaviour of

A. genes

B. chromatids

C. nucleus

D. nucleolus

Answer: A

20. Number of linkage in a polynucleotide would be

A. same as number of nucleotides

B. twice as number of nucleotides

C. one less than the number of nucleotides

D. one

Answer: D

21. Complete linkage is observed in 

A. frog

B. birds

C. lizards

D. Drosophila

Answer: D

Multiple Choice Questions on Chromosomal Aberrations22. The distance between the genes A, B, C and D in mapping units are A-D=3.5, B-C= 1, A-B=6, C-D=1.5, A-C=5. Findout the sequence of arrangement of these genes.

A. ACDB

B. ABCD

C. ADCB

D. ADBC

Answer: C

23. Chromosomal theory of inheritance was proposed by

A. Gregor Johann Mendel

B. Hugo de Vries

C. Bridges

D. Sutton and Boveri

Answer: D

24. When a cluster of genes show linkage behaviour they

A. do not show independent assortment

B. induce cell division

C. do not show a chromosome map

D. show recombination during meiosis

Answer: A

25. Variability may originate during meiosis due to

A. crossing over

B. chromosomal aberrations

C. polyploidy

D. mutations

Answer: A

26. The chromosomal theory of heredity means that

A. chromosomes are composed of genes

B. chromosomes are made up of DNA and protein

C. genes are located on the chromosome

D. All of the above

Answer: C

27. Crossing over brings about

A. recombination of genes

B. no significant change

C. study offspring

D. cytoplasmic reorganisation

Answer: A

28. Experimental verification of the chromosomal theory of inheritance was given by

A. Gregor Johann Mendel

B. Hugo de Vries

C. Langdon Down

D. Thomas Hunt Morgan

Answer: D

29. Unit of distance between genes in a chromosome is known as

A. CDNA

B. Morgan

C. centiMorgan

D. Spacer

Answer: C

30. Crossing over is nil between genes located near

A. telomere

B. centromere

C. Both A. and (b)

D. None of these

Answer: C

31. Two linked genes, ie, a and b shows about 20% of recombination, the individuals of a dihybrid cross between ++/+ +x ab/ab shall show gametes

A. ++80: ab: 20

B. ++50 : ab: 50

C. ++40 : ab40: +a10: +b: 10

D. ++30 : ab30: + a20: +b: 20

Answer: C

32. Two dominant non-allelic genes are 50 map units apart. The linkage is

A. Cis type

B. trans type

C. complete

D. absent/incomplete

Answer: D

33. Which one of the following is considered to be the suitable experiment on linkage?

A. aaBB x aaBB

B. AABB x aabb

C. AaBb x AaBb

D. AAbb x AaBB

Answer: B

34. Crossing over in diploid organism is responsible for

A. segregation of alleles

B. recombination of linked alleles

C. dominance of genes

D. linkage between genes

Answer: B

35. If there are three genes a, b, c. And the percentage of crossing over between a and b is 20%, b and c is 28% while. a and c is 8%. Predict the sequence of genes on chromosomes from the following

A. b, a, c

B. a, b, c

C. a, c, b

D. None of these

Answer: A

36. Mendel fails to observe linkage due to

A. mutation

B. crossing over

C. synapsis

D. independent assortment

Answer: D

37. Crossing over is more frequent in

A. males

B. females

C. Both A. and (b)

D. None of these

Answer: B

MCQ on DNA Sequencing | DNA Sequencing MCQ38. Complete linkage has been reported in

A. human female

B. male Drosophila

C. female Drosophila

D. maize

Answer: B

39. How many linkage groups of chromosomes will be present in case of maize, if all its genes are mapped?

A. 5

B. 10

C. 50

D. 100

Answer: B

40. In which plant phenomenon of linkage was observed first?

A. Lathyrus odoratus

B. Pisum sativum

C. Datura

D. Mirabilis jalapa

Answer: A

41. Crossing over in diploid organism is responsible for

A. dominance of genes

B. segregation of alleles

C. recombination of linked genes

D. linkage between genes

Answer: C

42. Who coined the term ‘linkage’?

A. Correns

B. Mendel

C. Morgan

D. de Vries

Answer: C

43. Linkage prevents

A. homozygous condition

B. heterozygous condition

C. segregation of alleles

D. hybrid formation

Answer: C

44. Crossing over chromosomes contain the homologous occurs when

A. one chromatid

B. two chromatid

C. four chromatid

D. eight chromatid

Answer: C

45. Genetic map is one that

A. shows the stages during cell division

B. establishes various stages in gene evolution

C. shows the distribution of various species in a region

D. establishes sites of the genes on a chromosome

Answer: D

46. In a dihybrid cross, two recessive genes shows 10% recombinants. The distance between two genes is

A. 10 map unit

B. 20 map unit

C. 5 map unit

D. 100 map unit

Answer: A

47. How many linkage groups will be present in the case ol human beings

A. 23

B. 46

C. 44

D. 22

Answer: A

48. 1 map unit or centiMorgan (cM) is equal to

A. 1% recombination

B. 10% recombination

C. 100% recombination

D. 0.1% recombination

Answer: A

49. Linked genes are

A. located on different chromosomes of same size and shape

B. located on the same chromosome

C. rarely inherited together

D. None of the above

Answer: B

Chromosomes objective questions with answers pdf download online exam test

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *