[CLASS 9] Maths Chapter 1 Number System MCQs

MCQs on Number System

1) Can we write 0 in the form of p/q?

a. Yes

b. No

c. Cannot be explained

d. None of the above

Answer: a

Explanation: 0 is a rational number and hence it can be written in the form of p/q.

Example: 0/4 = 0

2) The three rational numbers between 3 and 4 are:

a. 5/2, 6/2, 7/2

b. 13/4, 14/4, 15/4

c. 12/7, 13/7, 14/7

d.11/4, 12/4, 13/4

Answer: b

Explanation: There are many rational numbers between 3 and 4

To find 3 rational numbers, we need to multiply and divide both the numbers by 3+1 = 4

Hence, 3 x (4/4) = 12/4 and 4 x (4/4) = 16/4

Thus, three rational numbers between 12/4 and 16/4 are 13/4, 14/4 and 15/4.

3) In between any two numbers, there are:

a. Only one rational number

b. Two rational numbers

c. Infinite rational numbers

d. No rational number

Answer: c

Explanation: Take the reference from question number 2 explained above.

4) Every rational number is:

a. Whole number

b. Natural number

c. Integer

d. Real number

Answer: d

5) √9 is  __________ number.

a. A rational

b. An irrational

c. Neither rational nor irrational

d. None of the above

Answer: a

Explanation: √9 = 3

Hence, √9 is a rational number.

6) Which of the following is an irrational number?

a. √16

b. √(12/3)

c. √12

d. √100

Answer: c

Explanation: √12 cannot be simplified to a rational number.

7) 3√6 + 4√6 is equal to:

a. 6√6

b. 7√6

c. 4√12

d. 7√12

Answer: b

Explanation: 3√6 + 4√6 = (3 + 4)√6 = 7√6

8) √6 x √27 is equal to:

a. 9√2

b. 3√3

c. 2√2

d. 9√3

Answer: a

Explanation: √6 x √27 = √(6  x 27) = √(2 x 3 x 3 x 3 x 3) = (3 x 3)√2 = 9√2

9) Which of the following is equal to x3?

a. x– x3

b. x6.x3

c. x6/x3

d. (x6)3

Answer: c

Explanation: x6/x3 = x6 – 3 = x3

10) Which of the following is an irrational number?

a. √23

b. √225

c. 0.3796

d. 7.478478

Answer: a

Explanation: √23 = 4.79583152331…

Scroll to Top