[CLASS 9] Maths Chapter 3 Coordinate Geometry MCQs with Answers

MCQs on Class 9 Maths Coordinate Geometry

1) The name of the horizontal line in the cartesian plane which determines the position of a point is called:

a. Origin

b. X-axis

c. Y-axis

d. Quadrants

Answer: b

2) The name of the vertical line in the cartesian plane which determines the position of a point is called:

a. Origin

b. X-axis

c. Y-axis

d. Quadrants

Answer: c

3) The section formed by horizontal and vertical lines determining the position of the point in a cartesian plane is called:

a. Origin

b. X-axis

c. Y-axis

d. Quadrants

Answer: d

4) The point of intersection of horizontal and vertical lines determining the position of a point in a cartesian plane is called:

a. Origin

b. X-axis

c. Y-axis

d. Quadrants

Answer: a

5) If the coordinates of a point are (0, -4), then it lies in:

a. X-axis

b. Y-axis

c. At origin

d. Between x-axis and y-axis

Answer: b

Explanation: Since, x=0 and y=-4. Hence, the point will lie in negative y-axis 4 units far from the origin.

6) If the coordinates of a point are (3, 0), then it lies in:

a. X-axis

b. Y-axis

c. At origin

d. Between x-axis and y-axis

Answer: a

Explanation: Since, x = 3 and y = 0, therefore, the point will lie at positive x-axis 3 units far from the origin.

7) If the coordinates of a point are (-3, 4), then it lies in:

a. First quadrant

b. Second quadrant

c. Third quadrant

d. Fourth quadrant

Answer: b

Explanation: Since x = -3 and y = 4, then if we plot the point in a plane, it lies in the second quadrant.

8) If the coordinates of a point are (-3, -4), then it lies in:

a. First quadrant

b. Second quadrant

c. Third quadrant

d. Fourth quadrant

Answer: c

Explanation: Since, x = -3 and y = -4, then if we plot the point in a plane, it lies in the third quadrant.

9) Points (1, 2), (-2, -3), (2, -3);

a. First quadrant

b. Do not lie in the same quadrant

c. Third quadrant

d. Fourth quadrant

Answer: b

10) If x coordinate of a point is zero, then the point lies on:

a. First quadrant

b. Second quadrant

c. X-axis

d. Y-axis

Answer: d

Scroll to Top