300+ TOP Communication Media MCQs and Answers Quiz

Communication Media Multiple Choice Questions

1. ———— theory of media effects suggests that TV portrayals of violence reinforce whatever established pattern of behavior, viewers bring with them to the media situation.
a. catharsis

b. aggressive cues

c. reinforcement

d. none of the above.

Answer:
c. reinforcement

2. In digital audio, —————– describes the number of bits of information recorded for each sample.
a. sample rate

b. bit depth

c. ratio

d. channel

Answer:
b. bit depth

3. Yellow journalism derived its name from an early comic character called ———-
a. yellow kid

b. yellow boy

c. yellow girlie

d. yellow guy

Answer:
a. yellow kid

4. First radio station in Kerala was established in the year———–
a. 1950

b. 1947

c. 1943

d. 1955

Answer:
c. 1943

5. Which is the face of the newspaper?
a. headlines

b. front page

c. edit page

d. masthead

Answer:
d. masthead

6. ——————– is a branch of philosophy dealing with the nature of beauty, art, and taste, and with the creation and appreciation of beauty.
a. aesthetics

b. design

c. psychoanalysis

d. none of the above

Answer:
a. aesthetics

7. Which of the following aspects of Internet radio is on the listener’s computer?
a. encoder

b. server

c. player

d. over head.

Answer:
c. player

8. A global system of interconnected computer networks to serve billions of users worldwide is called ———————–
a. intranet

b. compunet

c. internet

d. ethernet

Answer:
c. internet

9. —————— is a multimedia software.
a. ms powerpoint

b. microsoft word

c. adobe audition

d. adobe pagemaker

Answer:
a. ms powerpoint

10. Red, Yellow and ————- are primary colours.
a. blue

b. black

c. white

d. violet

Answer:
a. blue

11. The process of taking files from another computer or server for use in your own computer is called ————–
a. drop

b. download

c. encode

d. drafting

Answer:
b. download

12. Graphic representation such as a series of illustrations or images displayed in sequence for pre visualizing a motion graphic is called ————–
a. script

b. storyline

c. storyboard

d. story

Answer:
c. storyboard

13. Who in 1666 developed the first circular diagram of colours?
a. marconi

b. sir issac newton

c. robert moray

d. john bradshaw

Answer:
b. sir issac newton

14. Name the first communication satellite which was launched in 1962
a. early bird

b. intelset

c. intersputnik

d. insat

Answer:
a. early bird

15. Which of the following was developed the earliest?
a. am radio

b. television

c. drm

d. dth

Answer:
a. am radio

16. ——————— is associated with the invention of printing
a. franklin

b. johann gutenberg

c. charles babbage

d. marconi

Answer:
b. johann gutenberg

17. Green, Orange and ——– are called the secondary colours.
a. white

b. violet

c. pink

d. purple

Answer:
b. violet

18. Multimedia represents the convergence of text, pictures, video and ——– into a single form.
a. news

b. sound

c. songs

d. all of the above

Answer:
b. sound

19. Which of the following denotes Internet radio broadcast?
a. broadcast

b. narrowcast

c. podcast

d. telecast

Answer:
c. podcast

20. Multimedia reporters who are mobile with audio, video recorders and camera are often referred to as —————
a. mobijournos

b. mobile

c. mojos

d. journos

Answer:
c. mojos

21. The equalization of elements in a work of art is called
a. balance

b. unity

c. rhythm

d. movement

Answer:
a. balance

22. The High Definition Television initiative came in the 1980’s. The aspect ratio for HD TV is :
a. 4:3

b. 3:2

c. 16:9

d. 9:4

Answer:
d. 9:4

23. Which of the following file format is the default format used for Flash videos
a. .wma

b. .flv

c. .swf

d. .hqx

Answer:
b. .flv

24. On-demand programming is —————
a. programming that is streamed live over the internet.

b. files of programmed material that can be accessed over the internet

c. the icon that listeners click on to receive live streaming

d. a home as opposed to a web page

Answer:
b. files of programmed material that can be accessed over the internet

25. Internet radio broadcast is otherwise called————
a. broadcast

b. narrowcast

c. podcast

d. telecast.

Answer:
c. podcast

26. The recordings in a magnetic tape is erased using ———————–
a. echo chamber

b. re- recorder

c. audio tape degausser

d. tape deck

Answer:
c. audio tape degausser

27. The process of sending files from your computer to the internet is called ————–
a. drop

b. download

c. encode

d. uploading

Answer:
d. uploading

28. In which area is digital technology superior to analog technology?
a. signal to noise ratio

b. frequency response

c. dynamic range

d. all of the above.

Answer:
d. all of the above.

29. The Google service which help to create a blog is ———-
a. blogger

b. wiki

c. explorer

d. blogmaker

Answer:
a. blogger

30. Which of the following is not a social networking website:
a. facebook

b. tweeter

c. google

d. wayn

Answer:
c. google

31. ———— theory of media suggests that mass media serves the basic purpose of providing entertainment, escape and release.
a. play

b. aggressive cues

c. reinforcement

d. none of the above

Answer:
c. reinforcement

32. In digital audio, —————– describes the number of bits of information recorded for each sample.
a. sample rate

b. bit depth

c. ratio

d. channel

Answer:
a. sample rate

33. Every penny must go on screen – is an expression stressing the need of good———–
a. script

b. budgeting

c. camera work

d. editing

Answer:
b. budgeting

34. The actual place on which the actions that will be recorded in a television studio is called —— ———————
a. studio floor

b. camera area

c. studio table.

d. over head area.

Answer:
a. studio floor

35. TAM is ————————–
a. television audience measurement

b. television air marketing

c. tele air marketing

d. television audio measurement

Answer:
a. television audience measurement

36. Television arrived in India in a small way in the year ————-
a. 1959

b. 1969

c. 1979

d. 1949

Answer:
a. 1959

37. One of the main deciding factors for selecting a shooting location is —————-
a. suitability with script

b. the suitable climate for the actors

c. its beauty

d. its closeness to the studio

Answer:
a. suitability with script

38. Cinematography Act was passed in the year——————-.
a. 1947

b. 1950

c. 1952

d. 1957

Answer:
c. 1952

39. Which one of the following is prepared at the earliest?
a. script

b. shot list

c. shooting schedule

d. editor’s cut

Answer:
a. script

40. Which of the following was developed the earliest?
a. radio broadcast

b. podcast

c. terrestrial telecast

d. satellite telecast

Answer:
a. radio broadcast

41. First Television channel in Kerala was ———–
a. doordarshan

b. asianet

c. kairali

d. soorya

Answer:
a. doordarshan

42. Costing out a production means ———————–
a. mixing the visuals with audio

b. selling a production to another production house

c. finding the cost for producing the production

d. writing the final script

Answer:
b. selling a production to another production house

43. Final production cost divided by the final duration of the programme is called
a. cost per viewer

b. cost per minute

c. cost vs measured benefits

d. actual cost

Answer:
b. cost per minute

44. In a studio, the essential link between the director and the floor is performed by ——
a. florist

b. floor manager

c. floor officer

d. administrator

Answer:
b. floor manager

45. Wardrobe supervisor is associated with
a. budgeting

b. lighting

c. acting

d. costumes

Answer:
d. costumes

46. Montage is a ———————–
a. term related to sound

b. film editing technique

c. shooting tool

d. camera angle

Answer:
b. film editing technique

47. The first work in video editing is ———————-
a. capture

b. shots

c. time line

d. none of the above

Answer:
a. capture

48. The method of video editing which utilizes the computer environment is called —–
a. linear editing

b. non-linear editing

c. assemble editing

d. in- camera editing

Answer:
b. non-linear editing

49. —————————– coined the word Akashavani for the first time.
a. rabindranath tagore

b. dr. gopalaswamy

c. sir stanley jackson

d. lionel fieldonl

Answer:
b. dr. gopalaswamy

50. The process of adding new tracks to existing tracks in a multi track recording system is called ……….
a. overdubbing

b. bouncing

c. punching in

d. combo-cording

Answer:
d. combo-cording

51. The microphone that picks up sound on all sides is:
a. hyper-cardioid

b. cardioid

c. omnidirectional

d. bidirectional

Answer:
c. omnidirectional

52. A camera mounting that straps the camera to the body of the operator to keep the image reasonably steady is known as
a. steadicam

b. sturdycam

c. studycam

d. none of the above

Answer:
a. steadicam

53. In television scheduling, placing a programme or genre at the same time on several days a week is known as ———–
a. panelling

b. continuous

c. flighting

d. stripping

Answer:
c. flighting

54. The first edited version of a TV programme which needs further polishing and corrections before actual broadcast is a …………
a. rough cut

b. match cut

c. first print

d. rushes

Answer:
a. rough cut

55. The percentage of home using a particular TV channel or programme at a given time is known as —————-
a. programme share

b. programme rating

c. programme coverage

d. frequency

Answer:
b. programme rating

56. A TV producer is not supposed to —————————–
a. be present during the recording of a sit.com

b. oversee the editing process

c. edit and rewrite the script

d. prepare final vtr for the purpose of broadcasting.

Answer:
d. prepare final vtr for the purpose of broadcasting.

57. Programmes genre where the unscripted behavior of ordinary people are the focus of interest is known as ——————————
a. actuality footage

b. reality television

c. naturalism

d. real tv

Answer:
b. reality television

58. The number of frames per second of a video is ——————–
a. 25

b. 30

c. 24

d. 50

Answer:
c. 24

59. The filter that is almost always used when shooting outdoors is —————-
a. blue filter

b. uv filter

c. star filter

d. red filter

Answer:
b. uv filter

60. Wide angle lens has —————–
a. more depth of field

b. less depth of field

c. no depth of field

d. neutral depth of field

Answer:
a. more depth of field

61. Wipe is a transition device in which ———
a. one frame fades out and the next frame fades in

b. one frame pushes out the earlier frame

c. one frame overlaps another frame

d. one frame instantly replaces another

Answer:
b. one frame pushes out the earlier frame

62. A signal to an anchor or presenter to start talking or begin his action is termed as……….
a. cue

b. call

c. order

d. none of the above

Answer:
a. cue

63. The number of minutes of tape used to shoot a sequence compared to the screen time of the finished product is known as ————————-
a. shooting ratio

b. canning ratio

c. fog index

d. screen index

Answer:
a. shooting ratio

64. Lip-sync is a term used in——————-
a. dubbing

b. lighting

c. rehearsals

d. makeup

Answer:
a. dubbing

65. Generation loss is the most minimal in ————————–
a. nonlinear editing

b. transferring

c. linear editing

d. assemble editing

Answer:
a. nonlinear editing

66. Shots of the interviewer reacting silently to the interviewer’s responses or question is known as
a. reaction shots

b. noddy shot

c. cutaways

d. none of the above.

Answer:
a. reaction shots

67. Lighting the subject from behind to provide an impression of depth is known as ———–
a. fill lighting

b. backlighting

c. set lighting

d. toplighting

Answer:
b. backlighting

68. A……….works closer to the production manager on the sets and ‘runs’ for anything that is needed at the time
a. runner

b. asst producer

c. production assistant

d. production exective

Answer:
c. production assistant

69. A large backing cloth or curtain that covers the entire back wall of TV studio, which can be pulled on rails to give different backgrounds is known as ———————-
a. kaleidoscope

b. pantograph

c. thaumatrope

d. cyclorama

Answer:
c. thaumatrope

70. Radio is a —————— medium.
a. visual

b. sound

c. audio-visual

d. print

Answer:
b. sound

71. News on phone is a service provided by—————
a. club fm

b. radio mirchi

c. all india radio

d. bbc

Answer:
c. all india radio

72. Microphones convert sound into ————— signals
a. electrical

b. mechanical

c. audio

d. magnetic

Answer:
a. electrical

73. DRM is a ———————–
a. encoder

b. digital broadcasting system

c. digital editing system

d. signal processor

Answer:
b. digital broadcasting system

74. Feedback is ——————– in mass communication.
a. immediate

b. delayed and indirect

c. direct

d. instant and sharp

Answer:
b. delayed and indirect

75. Organised Broadcasting in India began in the year
a. 1923

b. 1927

c. 1936

d. 1947

Answer:
b. 1927

76. In which area is digital technology superior to analog technology?
a. signal to noise ratio

b. frequency response

c. dynamic range

d. all of the above

Answer:
d. all of the above

77. Take is a version of a………..
a. shot

b. scene

c. sequence

d. mise-en scene

Answer:
a. shot

78. The light source that casts sharp, well defined shadows is called …………
a. key light

b. fill light

c. set light

d. hard light

Answer:
c. set light

79. Ability of a nation to create a viable political and economic system capable of bringing growth and advancement to the nation is called ————–
a. social change

b. development

c. effective bureaucracy

d. healthy economy

Answer:
b. development

80. Progressive social integration is —————- for development
a. inevitable

b. not needed

c. alien

d. non supportive

Answer:
a. inevitable

81. SITE was started in India in the year —————–
a. 1950

b. 1947

c. 1975

d. 1965

Answer:
c. 1975

82. Which of the following is a public service broadcaster?
a. club fm

b. radiomirchi

c. radio mango

d. all india radio

Answer:
d. all india radio

83. ‘Munshi’ is telecast in which television channel?
a. kirali people

b. reporter

c. doordarshan

d. asianet

Answer:
d. asianet

84. Nimishkazhcha the first animated social cartoon of Malayalam was telecast in —-
a. asianel

b. doordarshan

c. indiavision

d. jeevan tv

Answer:
c. indiavision

85. ABU is an ——————–
a. international tv channel

b. international radio channel

c. international broadcasting organization

d. none of the above

Answer:
c. international broadcasting organization

86. Headquarters of Doordarshan is at —————–
a. mumbai

b. kolkatta

c. new delhi

d. patna

Answer:
c. new delhi

87. All India Radio has ——— stations in Kerala
a. 5

b. 9

c. 7

d. 10

Answer:
d. 10

88. ‘Cinema verite’ is a form of —————–
a. docu drama

b. documentary

c. fiction film

d. animation film

Answer:
b. documentary

89. Program genres where the unscripted behaviors of ordinary people are the focus of interest is known as — ——————-
a. realism

b. actuality footage

c. naturalism

d. reality tv

Answer:
b. actuality footage

90. ……………….is not a type of liner editing
a. assemble editing

b. insert editing

c. a/b roll editing

d. slide editing

Answer:
c. a/b roll editing

91. Generation loss is the most minimal in ————————-
a. nonlinear editing

b. transferring

c. linear editing

d. assemble editing

Answer:
a. nonlinear editing

92. The expression ‘hit the target’ is used to indicate the importance of ————
a. budget

b. audience

c. shooting location

d. camera position

Answer:
b. audience

93. ABC is —————-
a. audience before camera

b. audit bureau of circulation

c. additional bureau of circulation

d. advertising bureau of channels

Answer:
b. audit bureau of circulation

94. Musical instruments can interface to digital audio equipment through an electronic communication language known as :
a. short /cut

b. saw

c. mini

d. midi

Answer:
c. mini

95. Which digital sampling rate is used most frequently?
a. 32 khz

b. 44.1 khz

c. 48 khz

d. 88.2 khz

Answer:
b. 44.1 khz

96. Which of the following is a reason to edit audio?
a. eliminate mistakes

b. record out of sequence

c. cut to exact length

d. all of the above

Answer:
d. all of the above

97. During multi-track recording, which technique allows you to re-record just a portion of a track to correct a mistake while leaving the rest of the track undisturbed?
a. punching in

b. overdubbing

c. voice doubling

d. bouncing

Answer:
a. punching in

98. A noise gate is a type of ——————
a. limiter

b. equalizer

c. expander

d. imager

Answer:
a. limiter

99. The monitor / speaker is an example of —————-
a. an input

b. a mix

c. an out put

d. an equalizer

Answer:
c. an out put

100. Dubbing is usually done at the ………..
a. pre production

b. post production

c. production stage

d. scripting stage

Answer:
b. post production

101. Cutting out unwanted segment from a video clip is known as ………………….
a. trimming

b. kerning

c. tracking

d. wiping

Answer:
b. kerning

102. A system of numbering that allows you to find out any recorded image with pinpoint accuracy is known as——————
a. time bar

b. frame code

c. frame rate

d. time code

Answer:
b. frame code

103. ……………..is the degree of sharpness of an image
a. resolution

b. pixel

c. accuracy

d. depth

Answer:
a. resolution

104. ……………….is a process of converting analog audio into digital audio
a. sampling

b. recording

c. stretching

d. digitizing

Answer:
d. digitizing

105. Low angle shot indicates that the camera is positioned …………the subject
a. below

b. above

c. at the eye level

d. opposite

Answer:
a. below

106. The distance from the optical center of the lens to the focal plane of the video camera when the lens is focused at infinity is called ———————–
a. focal length

b. angle of view

c. zoom ratio

d. iris

Answer:
a. focal length

107. In Adobe premier, the process in which you shift the in and out of a clip without affecting the length of a program is known as
a. slip edit

b. slide edit

c. ripple edit

d. rolling edit

Answer:
a. slip edit

108. The type of connections that can be made using avideo capture card
a. composite

b. s video

c. component

d. all of the above

Answer:
d. all of the above

109. Microphone turns acoustic power to ——————–
a. electronic power

b. electric power

c. acoustic power

d. none of the above

Answer:
b. electric power

110. The video signal system used in India is
a. pal

b. ntsc

c. secam.

d. mesecam

Answer:
a. pal

111. The filter that is almost always used when shooting outdoors is ————-
a. blue filter

b. uv filter

c. star filter

d. red filter

Answer:
b. uv filter

112. Wide angle lens has ——————–
a. more depth of field

b. less depth of field

c. no depth of field

d. neutral depth of field

Answer:
a. more depth of field

113. Wipe is a transition device in which
a. one frame instantly replaces another

b. one frame fades out and the next frame fades in

c. one frame pushes out the earlier frame

d. one frame overlaps another frame

Answer:
c. one frame pushes out the earlier frame

114. NASA’s ATS – 6 was used for ______
a. kheda communications project

b. satellite instructional television experiment

c. experimenting with colour transmission

d. world space radio’s broadcasts

Answer:
b. satellite instructional television experiment

115. “Dial M for Murdoch” is an investigative reportage on the News Corporation and corruption of Britain, written by ___________
a. paul n.williams

b. ralph nadar

c. tom watson and martin hickman

d. christopher scanlan

Answer:
c. tom watson and martin hickman

116. Which among the following radio broadcast service is run by IGNOU?
a. alakal

b. gyanvani

c. swathi

d. yuvavani

Answer:
b. gyanvani

117. A low angle shot of a character in a movie emphasises the ________
a. diminishing popularity of the person

b. intensity of the dilemma of the person

c. prominence of the person

d. low class origin of the person

Answer:
c. prominence of the person

118. The VividhBharathi of AIR is headquartered in ___________
a. trivandrum

b. chennai

c. kozhikkodu

d. mumbai

Answer:
d. mumbai

119. Name the community radio station working in Wayanad District of Kerala.
a. media village

b. dc radio

c. mattoli

d. dreamz

Answer:
c. mattoli

120. Which film of renowned film maker AdoorGopalakrishnan won the British Film Institute Award?
a. swayamvaram

b. mukhamukham

c. elipathayam

d. anantharam

Answer:
c. elipathayam

121. Storyboard narrates the story of the movie through ____________
a. rough sketches

b. film strips

c. story synopsis

d. comic strips

Answer:
a. rough sketches

122. Which among the following books is written by U. L. Baruah?
a. an indian personality for television

b. india’s communication revolution

c. what ails indian broadcasting

d. this is all india radio

Answer:
d. this is all india radio

123. A very short radio drama which presents social criticism with incisive wit and humour is known as _______
a. radio skit

b. radio jingle

c. radio corner

d. radio critic

Answer:
a. radio skit

124. Who is the producer of “Munshi”?
a. manoharshyam joshi

b. anil banerji

c. biju mathew

d. john brittas

Answer:
b. anil banerji

125. Film and Television Institute of India under the I & B Ministry is located in ____________
a. mumbai

b. chennai

c. kolkatha

d. pune

Answer:
d. pune

126. The Kerala government’s lifetime achievement award in the field of cinema is named after ________________
a. satyan

b. p. subramaniam

c. j. c. daniel

d. ramukariat

Answer:
c. j. c. daniel

127. Media Village is a ——————–
a. public service broadcaster

b. commercial radio

c. community radio

d. service organization

Answer:
c. community radio

128. Which newspaper owns Club FM 94.3?
a. malayalamanorama

b. mathrubhumi

c. kerala kaumudi

d. times of india

Answer:
b. mathrubhumi

129. “KandathumKettathum” is a ___________
a. tv news magazine

b. pull quote list in a newspaper

c. readers’ complaint box in a media unit

d. a radio skit

Answer:
d. a radio skit

130. Which of the following is the unique element of new media?
a. hypertext

b. visuals

c. graphics

d. sound bytes

Answer:
a. hypertext

131. The Hollywood movie Dam 999 is made by ________
a. viswanath

b. sohan roy

c. shyamalan

d. deepa nair

Answer:
b. sohan roy

132. What is used to reduce reverberation in an audio studio?
a. accoustic panels

b. metals

c. water tanks

d. air coolers

Answer:
a. accoustic panels

133. Which organisation started the first radio station in Chennai?
a. premier club

b. music lovers’ club

c. madras club

d. presidency club

Answer:
d. presidency club

134. Prabhathabheri is a morning programme broadcast by———–
a. club fm, trivandrum

b. all india radio, trivandrum

c. radio mirchi, trivandrum

d. big fm, trivandrum

Answer:
b. all india radio, trivandrum

135. What is IIS?
a. indian informatics service

b. indian information service

c. indian info services

d. none of the above

Answer:
b. indian information service

136. Who is given responsibility to convene the press conference of the Prime Minister?
a. press information bureau

b. doordarshan

c. registrar of newspapers in india

d. all india radio

Answer:
a. press information bureau

137. Which organisation’s Project in India got UNESCO award for development communication initiatives at the grassroot level?
a. song and drama division

b. field publicity department

c. directorate of audio video publicity

d. kheda communications project

Answer:
d. kheda communications project

138. Who is editor of tehelka.com?
a. p. sainath

b. tvr shenoy

c. tarantajpal

d. ashok damodaran

Answer:
c. tarantajpal

139. “VayalumVeedum” is a programme in _____________
a. doordarshan

b. akashavani

c. gyanvani

d. ugc countrywide classroom

Answer:
b. akashavani

140. Film strip normally runs at a speed of ________ per second.
a. 24 frames

b. 25 frames

c. 30 frames

d. 16 frames

Answer:
a. 24 frames

141. Camera angles, continuity, cutting, close – ups and _________ are the five C’s of cinematography.
a. compulsion

b. calculation

c. co-operation

d. composition

Answer:
d. composition

142. The video effect that slowly replaces one image on the screen with another is known as ___________
a. bumper

b. bridge

c. dissolve

d. crash

Answer:
c. dissolve

143. A light story used at the end of a newscast
a. kicker

b. pad copy

c. feeds

d. filler

Answer:
a. kicker

144. When text is highlighted to create a hyperlink, the Insert Hyperlink dialog box is used to _____________.
a. choose the particular location of the slide, file, or web site for the link

b. create action buttons

c. number links

d. rearrange the link order

Answer:
b. create action buttons

145. Drift in marketing communication strategy is caused by ————-
a. new products

b. competitors

c. insufficient attention to communication strategy

d. changing consumer tastes

Answer:
c. insufficient attention to communication strategy

146. When planning marketing communication, events are scheduled ————-
a. randomly

b. sequentially

c. in rough order

d. in parallel

Answer:
b. sequentially

147. Communication strategy should always be ——————-
a. media oriented

b. audience oriented

c. customer oriented

d. product oriented

Answer:
b. audience oriented

148. Another name for interpersonal communication is ——————
a. mass communication

b. face to face communication

c. dyadic communication

d. virtual reality

Answer:
c. dyadic communication

149. Which of the following is an example of mediated communication?
a. a newscaster delivers the weather report

b. two friends gossip with one another

c. students work on a class project together

d. a politician addresses a nominating convention

Answer:
a. a newscaster delivers the weather report

150. Appropriate movie file formats include ————-
a. asf and avi

b. mpeg

c. wma and dvr-ms

d. jpeg

Answer:
a. asf and avi

151. What is the name of the popular software used fro creating 2D animation for use in web pages?
a. flash

b. premier

c. page maker

d. photoshop

Answer:
a. flash

152. What should be done for Search Engine Optimisation?
a. frequency and priority of site in search

b. hosting content in search engine

c. developing a search engine

d. none of the above

Answer:
b. hosting content in search engine

153. Videoblog means…………….
a. video communication

b. web television

c. video documentary

d. video magazine

Answer:
d. video magazine

154. XML denotes ————
a. extensible markup language.

b. embedded markup language

c. electronic markup language

d. none of the above

Answer:
a. extensible markup language.

155. Blogosphere means —————-
a. connected community of blogs

b. collection of blogs by an author

c. association of bloggers

d. none of the above

Answer:
a. connected community of blogs

156. URL is the abbreviation of ——————–
a. universal resource location

b. uniform resource locator

c. universal records label

d. none of the above

Answer:
a. universal resource location

157. Arpanet is a —————-
a. network by european commission

b. network for world wide web

c. local area network for education

d. first packet switched network

Answer:
b. network for world wide web

158. The term E-Commerce denotes —————-
a. online shopping

b. computerization of commerce

c. computer trade

d. none of the above

Answer:
a. online shopping

159. Which of the following is not a video file extension ?
a. mp4

b. avi

c. qt

d. jpeg

Answer:
c. qt

160. Using Illustrator or CoralDraw you can create mainly what type of graphics?
a. vector

b. raster

c. text based

d. none of the above

Answer:
a. vector

161. What method of animation created the in-between frames when you create the start point and end point?
a. authoring

b. tweening

c. drawing

d. embed

Answer:
b. tweening

162. Who among the following film makers first introduced illusory tricks in Cinema?
a. georges milies

b. charles pathe

c. leon gaumont

d. w. k. l. dickson

Answer:
a. georges milies

163. Who created the classic character Charles Foster Kane?
a. john ford

b. frank capra

c. fritz lang

d. orson welles

Answer:
d. orson welles

164. Which among the following is a mismatch?
a. andre bazin – what is cinema

b. s. m. eisenstein – film form

c. adoorgopalakrishnan – sculpting time

d. gerald mast – a short history of movies

Answer:
c. adoorgopalakrishnan – sculpting time

165. In the year ———– the first television experiment – SITE was started in India.
a. 1950

b. 1947

c. 1975

d. 1965

Answer:
c. 1975

166. Which of the following is not part of the five C’s of cinematography.
a. compulsion

b. camera angles

c. cutting

d. composition

Answer:
d. composition

167. Multimedia represents the convergence of text, sound, video and ——– into a single form.
a. news

b. pictures

c. songs

d. all of the above

Answer:
b. pictures

168. Podcast means?
a. internet radio broadcast

b. narrowcast

c. digital radio broadcast

d. video telecast

Answer:
a. internet radio broadcast

169. ———— theory tells that the media is owned and controlled and directed by the state.
a. soviet totalitarian theory

b. development communication theory

c. social responsibility theory

d. libertarian model

Answer:
a. soviet totalitarian theory

170. A message can be deemed effective when it is
a. communicated face to face

b. repeated back as proof of understanding

c. delivered with confidence

d. understood by others and produces the intended results.

Answer:
b. repeated back as proof of understanding

171. Which of the following is an example for a nonverbal message
a. eye contact

b. jargon

c. yelling

d. mumbling

Answer:
a. eye contact

172. In the communication process, a receiver is ———–
a. the person who encodes the idea

b. message interference

c. a message pathway

d. the person who decodes a message

Answer:
d. the person who decodes a message

173. Development communication theory was originated in ————–
a. post colonial countries

b. america

c. soviet union

d. europe

Answer:
a. post colonial countries

174. Which among the following is an exclusive educational channel in Kerala?
a. ekalavya

b. gyandarshan

c. ciet

d. victers

Answer:
d. victers

175. ‘Kalikalam’- broadcast by All India Radio is a—————–
a. drama

b. radio cartoon

c. documentary

d. feature

Answer:
b. radio cartoon

176. Kissanvani is an agriculture related programme of ————-
a. asianet

b. doordarshan

c. gyanvani

d. all india radio

Answer:
d. all india radio

177. The percentage of home using a particular TV channel or programme at a given time is known as —————-
a. programme share

b. programme rating

c. programme coverage

d. frequency

Answer:
b. programme rating

178. Programme genre where the unscripted behavior of ordinary people are the focus of interest is known as ——————————
a. actuality footage

b. reality television

c. naturalism

d. real tv

Answer:
b. reality television

179. A long (more than two minutes) commercial providing extensive product/service description and sales information.
a. infomercial

b. promotion

c. piggyback

d. heavy-up

Answer:
a. infomercial

180. Purchase of all or part of a TV program or all pages of a magazine.
a. rollout

b. sponsor

c. direct response advertising

d. advertising weight

Answer:
b. sponsor

181. A broadcast commercial aired between two programs instead of in the middle of one program.
a. bumber

b. break position

c. teasers

d. promos

Answer:
a. bumber

182. USP refers to
a. unique sales promotion

b. unique salary proposition

c. unique selling proposition

d. unique sales proposition

Answer:
c. unique selling proposition

183. An element of copy above the body that trumpets the important content to come.
a. slogan

b. headline

c. lead

d. logo

Answer:
b. headline

184. What does HTTP stands for?
a. hightech telecasting programme

b. hypertext transfer protocol

c. hypermedia transfer programme

d. none of the above

Answer:
b. hypertext transfer protocol

185. JPEG means ————————-
a. joint prorgamme electronic gathering

b. joint photographic expert group

c. joint project on electronic graphic

d. joint programme on e- technology

Answer:
b. joint photographic expert group

186. The expression News Group denotes —————–
a. group of journalists working for a tasks

b. a website centered around a specific topic

c. association of reporters

d. a specialists journalists group

Answer:
a. group of journalists working for a tasks

187. Demographics Information describing and segmenting a population in terms of age, sex, income etc., is termed as _____________.
a. psychographics

b. demographics

c. sociographics

d. none of these

Answer:
b. demographics

188. An expert source willing to comment on a timely issue in an organization is known as ______
a. pr person

b. spokesperson

c. company secretary

d. none of these

Answer:
b. spokesperson

Communication Media Objective Questions with Answers Pdf Download

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top