250+ TOP MCQs on D-ary Heap and Answers

Data Structures & Algorithms Multiple Choice Questions on “D-ary Heap”.

1. d-heap is similar to that of a?
a) binary heap
b) fibonacci heap
c) leftist heap
d) treap

Answer: a
Clarification: A d-heap is similar to that of a binary heap except that binary heaps have two children and d-heaps have d children.

2. d-heap is shallower than a binary heap.
a) true
b) false

Answer: a
Clarification: d-heap is much shallower than a binary heap with respect to performance efficiency of insert and delete operations.

3. Which operation cannot be directly performed in a d-heap?
a) insert
b) delete
c) find
d) create

Answer: c
Clarification: Find operation in a d-heap cannot be performed as in other heaps. This is the main weakness of d-heap.

4. Which operation is not efficiently performed in a d-heap?
a) insert
b) delete
c) find
d) merge

Answer: d
Clarification: Unlike find operation, which cannot be performed in a d-heap, the task of merging two d-heaps is very difficult.

5. What is the run time efficiency of an insertion algorithm in d-heap?
a) O(N)
b) O(log N)
c) O(logd N)
d) O(Nd)

Answer: c
Clarification: The run time efficiency of an insertion algorithm in a d-heap is found to be O(logd N) where d is the number of children.

6. How many comparisons will occur while performing a delete-min operation?
a) d
b) d-1
c) d+1
d) 1

Answer: b
Clarification: Since, the delete-min operation is more expensive and the heap is shallow, the minimum of d elements can be found using d-1 comparisons.

7. How many basic operations can be performed in a d-heap?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

  250+ TOP MCQs on Evaluation of a Postfix Expression and Answers

Answer: b
Clarification: The two basic operations performed in a d-heap are insert and delete-min operations.

8. What is the run time efficiency of delete-min operation?
a) O(log N)
b) O(logd N)
c) O(d logd N)
d) O(d)

Answer: c
Clarification: The run time efficiency of a delete-min algorithm using d-1 comparisons is mathematically found to be O(d logd N).

9. Multiplication and division to find children and parents cannot be implemented in a d-heap.
a) true
b) false

Answer: b
Clarification: Multiplication and division for finding children and parents can be implemented in a d-heap but d should be a power of 2.

10. How many secondary operations are performed in a d-heap?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4

Answer: d
Clarification: The other operations that can be performed in a d-heap are increasekey, decreasekey, buildheap and delete.

11. On which data structure is a d-ary heap based?
a) stack
b) queue
c) linked list
d) priority queue

Answer: d
Clarification: d-ary heap is a priority queue based data structure that is a generalization of binary heaps.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top