ENGINEERING MECHANICS – Mechanical Engineering Interview Questions and Answers

140 TOP ENGINEERING MECHANICS Multiple Choice Questions pdf :- <—–CLICK HERE

91. Tangent of angle of friction is equal to
(a) kinetic friction
(b) limiting friction
(c) angle of repose
(d) coefficient of friction
(e) friction force.
Ans: d

92. Kinetic friction is the
(a) tangent of angle between normal reaction and the resultant of normal reaction and the limiting friction
(b) ratio of limiting friction and normal reaction
(c) the friction force acting when the body is just about to move
(d) the friction force acting when the body is in motion
(e) dynamic friction.
Ans: d

95. The effort required to lift a load W on a screw jack with helix angle a and angle of friction <j) is equal to
(a) Wtan(a + <)>)
(b) Wtan(a-<)>)
(c) Wcos(a + <t>)
(d) Wsin(a + <(>)
(e) W (sin a + cos <j>).
Ans: a

96. A semi-circular disc rests on a horizontal surface with its top flat surface horizontal and circular portion touching down. The coefficient of friction between semi-cricular disc and horizontal surface is i. This disc is to be pulled by a horizontal force applied at one edge and it always remains horizontal. When the disc is about to start moving, its top horizontal force will
(a) remain horizontal
(b) slant up towards direction of pull
(c) slant down towards direction of pull
(d) unpredictable
(e) none of the above.
Ans: c

97. A particle inside a hollow sphere of radius r, having coefficient of friction -rr can rest upto height of
(a) r/2
(b) r/A
(c) r/%
(d) 0.134 r
(e) 3r/8.
Ans: d

98. The algebraic sum of moments of the forces forming couple about any point in their plane is
(a) equal to the moment of the couple
(b) constant
(c) both of above are correct
(d) both of above are wrong
(e) none of the above.
Ans: a

99. A single force and a couple acting in the
same plane upon a rigid body
(a) balance each other
(b) cannot balance each other
(c) produce moment of a couple
(d) are equivalent
(e) none of the above.
Ans: b

100. If three forces acting in one plane upon a rigid body, keep it in equilibrium, then they must either
(a) meet in a point
(b) be all parallel
(c) at least two of them must meet
(d) all the above are correct
(e) none of the above.
Ans: d

Leave a Reply

Your email address will not be published.