250+ TOP MCQs on Fluid Properties – 1 and Answers

Fluid Mechanics Multiple Choice Questions on “Fluid Properties – 1”.

1. Which one of the following is the unit of mass density?
a) kg = m3
b) kg = m2
c) kg = m
d) kg = ms

Answer: a
Clarification: Mass Density(p) is defined as the mass(m) per unit volume(V ), i.e., p = m ⁄v
Thus, the unit of p is kg = m3.

2. The specific gravity of a liquid has
a) the same unit as that of mass density
b) the same unit as that of weight density
c) the same unit as that of specific volume
d) no unit

Answer: d
Clarification: The specific gravity of a liquid is the ratio of two similar quantities (densities) which makes it unitless.

3. The specific volume of a liquid is the reciprocal of
a) weight density
b) mass density
c) specific weight
d) specific volume

Answer: b
Clarification: Specific volume(v) is defined as the volume(V ) per unit mass(m).
v = v⁄m = 1 / m⁄v = 1⁄p
where p is the mass density.

4. Which one of the following is the unit of specific weight?
a) N = m3
b) N = m2
c) N = m
d) N = ms

Answer: a
Clarification: Specific weight(γ) is defined as the weight(w) per unit volume(V ), i.e.,
γ = w / v
Thus, unit of is N = m3.

5. Which one of the following is the dimension of mass density?
a) [M1 L-3 T0].
b) [M1 L3 T0].
c) [M0 L-3 T0].
d) [M0 L3 T0].

Answer: a
Clarification: Mass Density(p) is defined as the mass(m) per unit volume(V ), i.e.,
[p] = [m]/[v] = [m] /[L3] = [ML-3].

6. Which one of the following is the dimension of specific gravity of a liquid?
a) [M1 L-3 T0].
b) [M1 L0 T0].
c) [M0 L-3 T0].
d) [M0 L0 T0].

  250+ TOP MCQs on Heat Transfer by Convection and Answers

Answer: d
Clarification: The specific gravity of a liquid is the ratio of two similar quantities (densities) which makes it dimensionless.

7. Which one of the following is the dimension of specific volume of a liquid?
a) [M1 L-3 T0].
b) [M-1 L3 T0].
c) [M-1 L-3 T0].
d) [M0 L3 T0].

Answer: b
Clarification: Specific volume(v) is defined as the volume(V ) per unit mass(m). Thus,
[v] = [V]/[m] = [L3]/[M] = [M-1L3].

8. Which one of the following is the dimension of specific weight of a liquid?
a) [ML-3 T -2].
b) [ML3 T-2].
c) [ML-2 T-2].
d) [ML2 T-2].
Answer: c

9. Two fluids 1 and 2 have mass densities of p1 and p2 respectively. If p1 > p2, which one of the following expressions will represent the relation between their specific volumes v1 and v2?
a) v1 > v2
b) v1 < v2
c) v1 = v2
d) Cannot be determined due to insufficient information.

Answer: b
Clarification: Specific volume(v) is defined as the volume(V ) per unit mass(m).
v = v⁄m = 1 / m⁄v = 1⁄p
where p is the mass density. Thus, if p1 > p2, the relation between the specific volumes v1 and v2
will be represented by v1 < v2.

10. A beaker is filled with a liquid up to the mark of one litre and weighed. The weight of the liquid is found to be 6.5 N. The specific weight of the liquid will be
a) 6:5 kN = m3
b) 6:6 kN = m3
c) 6:7 kN = m3
d) 6:8 kN = m3

Answer: a
Clarification: Specific weight(γ) is defined as the weight(w) per unit volume(V ), i.e.,
γ = w⁄V
Thus, γ = 6:5 ⁄10-3 N ⁄ m3 = 6:5 kN/m3.

  250+ TOP MCQs on Fuel Injection Systems and Answers

11. A beaker is filled with a liquid up to the mark of one litre and weighed. The weight of the liquid is found to be 6.5 N. The specific gravity of the liquid will be
a) 0.65
b) 0.66
c) 0.67
d) 0.68
Answer: b

12. A beaker is filled with a liquid up to the mark of one litre and weighed. The weight of the liquid is found to be 6.5 N. The specific volume of the liquid will be
a) 1 l =kg
b) 1:5 l =kg
c) 2 l =kg
d) 2:5 l =kg
Answer: b

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top