300+ TOP Literary Criticism MCQs and answers Quiz Test

Literary Criticism Multiple Choice Questions

1. Identify the state festival held every year in honour of the God Dionysus in Greece.
A. great dionysia

B. dionysia

C. phaedrus

D. athenia

Answer: A. great dionysia

2. Choose the work from the choices below that is in the form of scholarly exchanges betweenPlato and his teacher Socrates.
A. protogoras

B. gorgias

C. symposium

D. dialogues

Answer: D. dialogues

3. In which work did Aristotle firmly refute Plato’s pronouncements deriding art, artists andpoetry?
A. de anima

B. poetics

C. metaphysics

D. physics

Answer: B. poetics

4. The pivotal speaker in Republic, Socrates recalls the visit to Piraeus, the port of Athens totake part in the festivities to honour which deity?
A. bendis

B. apollo

C. dionysus

D. cupid

Answer: A. bendis

5. Who is the young half-brother of Plato whose name means “owl” or “gleaming eyes”?
A. cephalus

B. aristotle

C. glaucon

D. thrasymachus

Answer: C. glaucon

6. Which book in the Republic ends with the Phoenician myth, which Socrates feels would serveas the effective mythical explanation for their State
A. first

B. fourth

C. second

D. third

Answer: D. third

7. Who attempts to define a philosopher and introduces the Theory of Forms?
A. plato

B. socrates

C. aristotle

D. longinus

Answer: B. socrates

8. Which form of government is based primarily on wealth?
A. timocracy

B. oligarchy

C. democracy

D. tyranny

Answer: B. oligarchy

9. The Republic concludes with Socrates’ vibrant description of the tale of which hero?
A. er

B. ulysses

C. telemachus

D. achilles

Answer: A. er

10. Who mentions: “God is not the author of all things, but of good only”
A. plato

B. glaucon

C. socrates

D. adeimantus

Answer: C. socrates

11. Whose verses does Socrates criticise because of the uneven blend of narrative, especially thespeeches of the characters in Iliad that also employ mimesis or imitation?
A. hesiod

B. homer

C. aeschylus

D. sophocles

Answer: B. homer

12. Which genre, according to Aristotle is divided into the epic and the dramatic according to themanner of its imitation?
A. poetry

B. drama

C. prose

D. fiction

Answer: A. poetry

13. Which type of drama, according to Aristotle is considered a representation of characters of abase type, which means ridiculous?
A. farce

B. tragicomedy

C. satire

D. comedy

Answer: D. comedy

14. Which chapter of Aristotle’s Poetics discusses the construction of an ideal plot, which isfundamental to tragedy?
A. sixth

B. seventh

C. eighth

D. ninth

Answer: B. seventh

15. What is the Greek term for “resolution of complication”?
A. perepeteia

B. anagnorisis

C. denouement

D. catharsis

Answer: C. denouement

16. Which is the entire part of a tragedy placed between the complete choric songs, in thedivisions of a tragedy when staged?
A. parode

B. episode

C. exode

D. stasimon

Answer: B. episode

17. Whose misfortunes should an ideal plot depict?
A. hero

B. antagonist

C. chorus

D. family

Answer: A. hero

18. Which unity has not been mentioned by Aristotle?
A. time

B. action

C. place

D. all these

Answer: C. place

19. Whose plays are considered the primary models of artistic unity, dramatic construction andthe author’s role in the epic by Aristotle?
A. aristophanes

B. virgil

C. sophocles

D. homer

Answer: D. homer

20. Which kind of poetry has been ignored because Aristotle considers it more suited to musicthan poetry?
A. ode

B. lyric

C. sonnet

D. dramatic monologue

Answer: B. lyric

21. What is the structure of Longinus’ “On the Sublime”?
A. epistolary

B. narrative

C. Answer:
D. discursive

Answer: A. epistolary

22. What is the excessive use of verbal ornamentation that obstructs the natural use of languageand hence it should be avoided?
A. grandiloquence

B. puerility

C. elaboration

D. exaggeration

Answer: A. grandiloquence

23. How many sources of sublimity are mentioned by Longinus?
A. four

B. three

C. five

D. two

Answer: C. five

24. Which figure of speech is useful in heightening expression, in the opinion of Longinus?
A. hyperbation

B. periphrasis

C. asyndeton

D. none of these

Answer: C. asyndeton

25. When was the pastoral romance Arcadia was published?
A. 1579

B. 1576

C. 1575

D. 1580

Answer: A. 1579

26. What does the word vates mean?
A. building

B. a seer

C. coward

D. disciple

Answer: B. a seer

27. Who mentions “as is painting so is poetry”?
A. virgil

B. homer

C. dante

D. horace

Answer: D. horace

28. Which edition of the Preface is considered important because of the explanation of the natureand characteristics of the poet, and his superiority over the man of science?
A. 1802

B. 1800

C. 1815

D. none of these

Answer: A. 1802

29. Who is the author of Defence of Poetry?
A. coleridge

B. keats

C. shelley

D. mathew arnold

Answer: C. shelley

30. Who mentions: “Every great poet is a teacher; I wish either to be considered as a teacher or as anothing”.
A. william wordsworth

B. lord byron

C. edmund spenser

D. robert herrick

Answer: A. william wordsworth

31. Which critic published his classroom lectures and his ideas along with the dictums of the other critics regularly in Scrutiny?
A. raman selden

B. f.r.leavis

C. henry james

D. joseph conrad

Answer: B. f.r.leavis

32. Who among the following is recognised one of “the great English novelists”?
A. charlotte bronte

B. emily bronte

C. jane austen

D. henry fielding

Answer: C. jane austen

33. Which critic is of the opinion that though Charles Dickens possesses the vitality and vision ofart as Conrad does, he cannot be included “in the line of great novelists”?
A. george santayana

B. t.s.eliot

C. d.h. lawrence

D. f.r.leavis

Answer: D. f.r.leavis

34. Whose first book of poems Prufrock and Other Observations was published in 1917?
A. robert browning

B. t.s.eliot

C. alfred tennyson

D. john keats

Answer: B. t.s.eliot

35. Locate T.S. Eliot’s full length book of essays on poetry and criticism.
A. the sacred wood: essays on poetry and criticism

B. the egoist

C. tradition and the individual talent

D. the art of t.s.eliot

Answer: A. the sacred wood: essays on poetry and criticism

36. Identify the author of The Well-Wrought Urn: Studies in the Structure of Poetry (1947)
A. william k. wimsatt

B. cleanth brooks

C. joel e.spingarn

D. yvor winters

Answer: B. cleanth brooks

37. What is referred as the analysis of the figurative elements such as images, similes, metaphors,symbols, and myth that unify a work?
A. contrapuntal reading

B. imagery

C. close reading

D. fallacy

Answer: C. close reading

38. Who wrote the essay “The Critical Monism of Cleanth Brooks”?
A. r.s.crane

B. elder olson

C. robert penn warren

D. richard mckeon

Answer: A. r.s.crane

39. Under which method of analysis, does the critic proceed to ascertain the meaning of a workfrom the general truth to the particular one?
A. deductive

B. inductive

C. formalist

D. archetypal

Answer: A. deductive

40. What is referred as the proper knowledge of language that helps to satisfy desires?
A. rasa

B. natyashastra

C. kamadhenu

D. dhwani

Answer: C. kamadhenu

41. Which is the earliest systematic work on Indian dramaturgy?
A. kavyalankara

B. natyashastra

C. kavyadarsha

D. nirupana

Answer: B. natyashastra

42. Who critiqued the sphota doctrine of the grammarians and the Buddhist linguistic doctrine ofapoha?
A. dandin

B. abhinavagupta

C. udbhata

D. bhamaha

Answer: D. bhamaha

43. Which critic gave great importance to the gunas and doshas (merits and defects) in poetry?
A. kalidasa

B. anandavardhana

C. dandin

D. rajashekhara

Answer: C. dandin

44. Who is the most authoritative exponent of Pratyabhijna philosophy that is centered on Kashmiri Shaivism?
A. abhinavagupta

B. anandavardhana

C. kshemendra

D. bhoja

Answer: A. abhinavagupta

45. Who is the Kashmiri scholar whose Vakroktijivita is famous for the Answer: of vakrata(indirection or obliqueness) in expression in poetry?
A. anandavardhana

B. rajashekhara

C. abhinavagupta

D. kuntaka

Answer: D. kuntaka

46. Which tailanga scholar who was a prominent poet in the court of the Mughal emperor ShahJahan, was conferred the title Panditaraja?
A. jagannatha

B. mahimabhatta

C. kshemendra

D. bhoja

Answer: A. jagannatha

47. In which work by Vamana was the word sahrudaya used first in the technical sense of acompetent reader of poetry?
A. agnipurana

B. dwanyaloka

C. kavyaloka

D. kavyalamkara

Answer: D. kavyalamkara

48. Which category of prathibha refers to the creative ability of the poet?
A. karayitri

B. bhavayitri

C. abida

D. anumana

Answer: A. karayitri

49. Who mentions “vakyam rasatmakam kavyam”, which means any composition which givestasteful pleasure is poetry?
A. kshemendra

B. bhattalolatta

C. mammata

D. jagannatha

Answer: D. jagannatha

50. Which Indian critical theory concentrates on emotive expression?
A. rasa

B. abida

C. anumana

D. kavya

Answer: A. rasa

51. Which theory in Indian aesthetics theory connotes indirect or suggestive expression?
A. alamkara

B. dhwani

C. kavya

D. aswad

Answer: B. dhwani

52. Who was the first dramatist to recognise the importance of rasa in aesthetics?
A. kalidasa

B. jagannatha

C. bharatamuni

D. purandaradasa

Answer: C. bharatamuni

53. Which term in Indian aesthetics refers to the objective conditions or reasons for producing orexciting an emotion, which is also the main stimulating cause or the object of the emotion?
A. bhava

B. samyoga

C. anubhava

D. vibhava

Answer: D. vibhava

54. Who pointed out the major drawbacks in Bhattalolatta’s theory in relation to vibhava and rasa?
A. mammata

B. shankuka

C. kalidasa

D. bharata

Answer: A. mammata

55. Identify the theory by Bhattanayaka that projects the experiential aspect related to emotions,which is also known as the enjoyment theory?
A. rasa

B. bhuthivada

C. anumitivada

D. pracya nyaya

Answer: B. bhuthivada

56. Which term in Indian aesthetics refers to the process of Generalisation?
A. bhavakatva

B. tamas

C. sattva

D. sadharanikarana

Answer: D. sadharanikarana

57. Which aspect helps the sahrdaya or the aesthetically sensible person to see the characterspresented in a literary work in a generalised manner?
A. denotation

B. imagination

C. inference

D. connotation

Answer: B. imagination

58. Who among the following validates how the poetic language triggers the aesthetic processthrough its suggestiveness?
A. mammata

B. bhattanayaka

C. anandavardhana

D. abhinavagupta

Answer: D. abhinavagupta

59. Which term is used by Abhinava gupta to denote “relating”, “narrating” or “describing” emotive conditions.
A. bhavanukirtanam

B. anumana

C. bhavaktwa

D. bhojakatwa

Answer: A. bhavanukirtanam

60. Which word is used to denote not only the special aesthetic pleasure and the outward manifestation of artistic experience but also the mental faculty which makes aesthetic experience possible.
A. rasavaga

B. alaukika

C. chamatkara

D. charvana

Answer: C. chamatkara

61. Which term used by Bharata means a spectator?
A. rupaka

B. prekshaka

C. sahrudaya

D. bhavana

Answer: B. prekshaka

62. Which term refers to any hindrance to aesthetic relish, the impediment that could be effectedby poetry, the actor, or the reader.
A. rasa

B. bhayanaka

C. rasavighna

D. hasya

Answer: C. rasavighna

63. What is the literal meaning of the word dhwani?
A. sound

B. explosion

C. phonetics

D. phonology

Answer: A. sound

64. What is the source of dhwani theory?
A. sphota theory

B. theory of rasa

C. rasadhwani

D. lochana

Answer: A. sphota theory

65. Which Indian grammarian discussed the concept of dhwani in a systematic manner?
A. mammata

B. shankuka

C. patanjali

D. none of these

Answer: C. patanjali

66. Who opposed the theory of dhwani on the ground there was no meaning in inventing a new power for words since dhwani was subordinate to anumana?
A. bhattanayaka

B. mahimabhatta

C. jagannatha

D. abhinavagupta

Answer: B. mahimabhatta

67. What is the term used to refer to pictorial poetry?
A. chitrakavya

B. chitra

C. shloka

D. kavya

Answer: A. chitrakavya

68. Which word refers to the primary power of signification existing in words that is capable ofproviding the literal or lexical meaning?
A. lochana

B. anugraha

C. abida

D. pada

Answer: C. abida

69. Which term by Kuntaka is used to include dhwani as a mode of varkroti ?
A. upacharavakrata

B. vakrata

C. nirupana

D. lakshana

Answer: A. upacharavakrata

70. Which is the variety of dhwani accepted by Kuntaka that includes the employment of words ofdouble meaning
A. artha

B. shabda

C. shabdashaktimoola

D. rupa

Answer: C. shabdashaktimoola

71. In the opinion of Aristotle, whose plays are the primary models of artistic unity, dramaticconstruction?
A. homer

B. virgil

C. sophocles

D. dante

Answer: A. homer

72. What is considered superior to the epic since it contains all the elements that give pleasurealong with music and spectacle?
A. comedy

B. tragedy

C. tragicomedy

D. none of these

Answer: B. tragedy

73. To whom does Longinus write “On the Sublime”, which is in the form of letters?
A. aristotle

B. cecilius

C. postumius terentianus

D. plato

Answer: C. postumius terentianus

74. Who is the author of The Art of Rhetoric (1553) that could be regarded the first moderntreatise on English composition?
A. thomas wilson

B. thomas hardy

C. f.r.leavis

D. t.s.eliot

Answer: A. thomas wilson

75. According to Sir Philip Sidney, which kind of poetry evokes pity because it deals with theweakness of mankind and the desolation of the world.
A. lyric

B. elegiac poetry

C. tragedy

D. dramatic monologue

Answer: B. elegiac poetry

76. Who considers Hard Times “a moral fable” with a definite intention that exhibits satiric ironyin the first two chapters of his book The Great Tradition?
A. thomas hardy

B. t.s.eliot

C. f.r.leavis

D. charles dickens

Answer: C. f.r.leavis

77. Which play of Shakespeare does Northrop Frye use to explicate the inductive method ofanalysis?
A. othello

B. king lear

C. hamlet

D. macbeth

Answer: C. hamlet

Literary Criticism and theory Objective Questions with Answers Pdf Download

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top