250+ TOP MCQs on Abrasive Jet Machining – Introduction and Machining system and Answers

Advanced Machining Processes Multiple Choice Questions on “Abrasive Jet Machining – Introduction and Machining system”.

1. In advanced machining processes, what is the full form of AJM?
a) Automatic Jet Manufacturing
b) Abrasive Jet Machining
c) Automated Jet Machining
d) Abrasive Jet Manufacturing
Answer: b
Clarification: In advanced machining processes, full form of AJM is Abrasive jet machining.

2. In AJM, which of the following materials are used as abrasive grains?
a) Al2O3
b) SiC
c) Glass beads
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: In Abrasive jet machining, any of the particles mentioned above can be used as abrasive grains.

3. In Abrasive jet machining, work piece material of removed by which of the following means?
a) Vaporization
b) Electro plating
c) Mechanical abrasion
d) Corrosion
Answer: c
Clarification: Abrasive particles hit the surface with high pressure and high velocities, which removes the material.

4. Which type of materials can be machined using Abrasive jet machining?
a) Glass
b) Ceramics
c) Hard materials
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Materials like ceramics, glass, hard and super hard materials can be machined using Abrasive jet machining.

5. In machining system of AJM, which is the medium of carrying the abrasive grains for machining?
a) Liquids
b) Gases
c) Any fluids
d) None of the mentioned
Answer: b
Clarification: In AJM, different types of gases are used as the medium for carrying abrasives.

6. In machining system of AJM, what is/are the gas/es used for carrying the abrasives?
a) CO2
b) Air
c) Nitrogen
d) All of the mentioned

Answer: d
Clarification: In AJM, gases like CO2, air or nitrogen are used to carry the abrasives.

7. What is the pressure of gas that is to be supplied, for carrying the abrasives?
a) 0.1 to 1.0 kg/cm2
b) 2.0 to 8.0 kg /cm2
c) 10.0 to 18.0 kg/cm2
d) 25.0 to 35.5 kg/cm2
Answer: b
Clarification: The pressure of the carrying gas should range between 2 to 8 kg/cm2.

8. Which of the following gas, should never be used as the carrier of abrasives?
a) Nitrogen
b) CO2
c) Oxygen
d) Air
Answer: c
Clarification: Oxygen should not be used as carrier because it causes a violent chemical reaction with abrasives or work piece.

9. What is the frequency of mixing chamber, consisting of gas and abrasives?
a) 10 Hz
b) 30 Hz
c) 50 Hz
d) 70 Hz
Answer: c
Clarification: Mixing chamber consisting of carrier gas and the abrasive grains, vibrates at a frequency of 50 Hz.

10. In Abrasive jet machining, what may be the size of the abrasive grains used?
a) 10 – 40 µm
b) 50 – 100 µm
c) 100 – 150 µm
d) 200 – 300 µm
Answer: a
Clarification: Abrasive grains of size, between 10 – 40 µm can be used for machining.

11. What are the processes where Abrasive jet machining can be used?
a) Cleaning
b) Cutting
c) Deburring
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Abrasive jet machining can be used for deburring, cutting, cleaning and for many other heavy duty applications.

  250+ TOP MCQs on ECM-Process Control and Answers

12. State whether the following statement is true or false.
“In Abrasive jet machining, commercial grades powders can be used for machining.”
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: For AJM, commercial grade powders are not used because their sizes are not classified widely.

13. In machining system of AJM, which of the following controls the relative motion between work piece and nozzle?
a) Cam drives
b) Pantographs
c) Trace mechanisms
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Relative motion in Abrasive jet machining can be controlled by the above mentioned means.

14. Masks, which are used to confine the jet stream location on work piece are made of, which type of materials?
a) Copper
b) Glass
c) Rubber
d) All of the mentioned
Answer: d
Clarification: Masks can be made of any of the above-mentioned materials.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top