250+ TOP MCQs on Aircraft Systems and Aviation – Antonov An-225 Mriya and Answers

Aircraft Maintenance Questions & Answers for Exams on “Aircraft Systems and Aviation – Antonov An-225 Mriya”.

1. What is the NATO reporting name for Antonov An-225 Mriya?
a) Cossack
b) Dream lifter
c) Dreamliner
d) Beluga
Answer: a
Clarification: The NATO reporting name for Antonov An-225 Mriya is Cossack. NATO reporting names are code names assigned to military equipment from a certain set of nations.

2. Which of the following is the registration for the single example built of the Antonov An-225?
a) UA-82060
b) UK-82060
c) UR-82060
d) UU-82060
Answer: c
Clarification: UR-82060 is the registration for the single example built of the Antonov An-225. Only one such aircraft has been produced till date.

3. Which of the following engine type is used to power the Antonov An-225 Mriya?
a) Turboprop
b) Turbojet
c) Turbofan
d) Turboshaft
Answer: c
Clarification: Turbofan engines are used to power the Antonov An-225 Mriya. The aircraft uses six engines and is the heaviest aircraft ever built.

4. When was the first Antonov An-225 completed?
a) 1998
b) 1988
c) 2005
d) 2000
Answer: b
Clarification: The first Antonov An-225 aircraft was completed in the year 1988 and was produced keeping in mind freight transport. This was the only An-225 aircraft ever produced and was based on the Antonov An-124.

5. The An-225 is used for commercial operations by __________
a) Qatar Airways
b) FedEx
c) UPS
d) Antonov Airlines
Answer: d
Clarification: The Antonov An-225 aircraft is used for commercial operations by Antonov Airlines. The airline is based out of Gostomel Airport in Ukraine. The aircraft is mostly used for chartered freight services.

  250+ TOP MCQs on Instrument Shop – Attitude Indicator and Answers

6. Cargo on the upper fuselage of the An-225 can be 100m long.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: False, cargo on the upper fuselage of the An-225 can be 70m, approximately 230 feet long. The aircraft can carry ultra-heavy and oversize freight.

7. The An-225 comes with a swept-back horizontal stabilizer.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True. The An-225 comes with a swept-back horizontal stabilizer. The aircraft also features a twin tail, which was essential to enable the plane to carry large and heavy external loads.

8. The An-225 first flew on __________
a) 21 December 2008
b) 21 December 1998
c) 21 December 1988
d) 21 December 2018
Answer: c
Clarification: The An-225 first flew on 21 December 1988. It was a 74-minute flight from Kiev. The aircraft also flew during the public days at the Farnborough air show in 1990.

9. The An-225 landing gear system consists of __________
a) 50 wheels
b) 32 wheels
c) 42 wheels
d) 28 wheels
Answer: b
Clarification: The An-225 landing gear system consists of 32 wheels. The system has a number of steerable wheels which enable the aircraft to turn within a 60-metre-wide runway.

10. UR-82060 is registered in Ukraine.
a) True
b) False
Answer: a
Clarification: True, the UR-82060 aircraft is registered in Ukraine. The aircraft is owned by Antonov Airlines, a division of the Antonov aviation company.

11. The An-225’s pressurized cargo hold is ________ in terms of volume.
a) 1,300 m3
b) 1,900 m3
c) 1,000 m3
d) 2,000 m3

Answer: a
Clarification: The An-225’s pressurized cargo hold is 1,300 m3 in terms of volume. The aircraft is heavier in comparison to the double-decker Airbus A380.

12. What is the maximum takeoff weight of the Antonov An-225 Mriya?
a) 640 tons
b) 740 tons
c) 700 tons
d) 400 tons
Answer: a
Clarification: The Antonov An-225 Mriya has a maximum take-off weight of 640 tons. The take-off weight may also be specified as 710 short tons or 630 long tons.

13. What is the maximum speed of the An-225?
a) 1,000 km/h
b) 800 km/h
c) 700 km/h
d) 850 km/h
Answer: d
Clarification: 850 km/h is the maximum speed of the Antonov An-225 aircraft. The aircraft offers a cruise speed of 800 km/h and requires 6 crew members to operate.

14. The An-225 has a service ceiling of __________
a) 10,000 m
b) 15,000 m
c) 11,000 m
d) 9,000 m
Answer: c
Clarification: The Antonov An-225 aircraft has a service ceiling of 11,000 m, which is approximately 36,000 feet. The aircraft can fly 15,400 km with maximum fuel.

15. What is the wingspan of the An-225?
a) 88.4m
b) 80.4m
c) 90.0m
d) 86.9m
Answer: a
Clarification: The Antonov An-225 aircraft has a wingspan of 88.4m. Further, the aircraft measures 84m in length and 18.1 in height. It has an aspect ratio of 8.6.

To practice all exam questions on Aircraft Maintenance,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top