Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions on “Aircraft Systems and Aviation – Fuel Storage-2”.
1. Jet fuel is dispensed from a nozzle having a rectangular opening larger than __________ mm diagonally.
a) 89
b) 100
c) 60
d) 25
Answer: c
Clarification: Jet fuel is dispensed from a nozzle having a rectangular opening larger 60 mm diagonally. This is done so that it does not fit into avgas ports. The nozzle called a J spout or duckbill.
2. What is the flash point of Jet-A?
a) 18 °C
b) 10 °C
c) 58 °C
d) 38 °C
Answer: d
Clarification: Jet-A has a flash point of 38 °C. The fuel has been used in the United States since the 1950s but is usually not available outside the United States.
3. Which of the following is military jet fuel?
a) Jet B
b) Jet A
c) JP-1
d) Jet A-1
Answer: c
Clarification: JP-1 is military jet fuel. Military organizations all around the world use a different classification system of JP numbers. Some of these military fuels are almost identical to their civilian counterparts.
4. Jet A-1 is similar to ______
a) JP-1
b) JP-5
c) JP-8
d) JP-4
Answer: c
Clarification: Jet A-1 is similar to JP-8. The JP-8 is a kerosene based fuel that is projected to remain in use at least until 2025. Similarly, Jet B is similar to JP-4.
5. The JP-7 was developed for the SR-71 Blackbird.
a) False
b) True
Answer: b
Clarification: True, the JP-7 fuel was developed for the SR-71 Blackbird. The fuel features a high flash point to better cope with the heat and stress of high speed supersonic flight.
6. Jet fuel contains sulfur up to __________
a) 1,000 ppm
b) 10,000 ppm
c) 200 ppm
d) 20,000 ppm
Answer: a
Clarification: Jet fuel contains sulfur up to 1,000 ppm. This makes the fuel more lubricative and thus it does not currently require a lubricity additive as all pipeline diesel fuels require.
7. Which of the following was the first airline to operate a commercial flight on a 50:50 blend of synthetic Gas to Liquid jet fuel and conventional jet fuel?
a) Air New Zealand
b) Delta Air Lines
c) Air India
d) Qatar Airways
Answer: d
Clarification: Qatar Airways was the first airline to operate a commercial flight on a 50:50 blend of synthetic Gas to Liquid jet fuel and conventional jet fuel. It was a six hour flight from London to Doha.
8. Jet B fuel is roughly _________ kerosene by volume.
a) 30%
b) 90%
c) 50%
d) 45%
Answer: a
Clarification: The Jet B fuel is roughly 30% kerosene by volume. The remaining 70% is gasoline. The fuel offers an extremely low freezing point of −60 °C and also exhibits a low flash point.
9. Around 30% of the worldwide consumption of jet fuel is in the United States.
a) False
b) True
Answer: b
Clarification: True, around 30% of the worldwide consumption of jet fuel is in the United States. The worldwide consumption of jet fuel more than tripled in 30 years.
10. What is the NATO code for JP-5?
a) F-50
b) F-44
c) J-44
d) J-50
Answer: b
Clarification: F-44 is the NATO code for JP-5. The JP-5 is also known as NCI-C54784. It is a yellow colored, kerosene based jet fuel developed for use in aircrafts stationed aboard aircraft carriers.
11. Which of the following is not an internal tank?
a) Bladder tank
b) Integral tank
c) Conformal fuel tank
d) Tip tank
Answer: c
Clarification: Conformal fuel tanks are not an internal tank. However, bladder tank, integral tank and tip tank are all internal tanks. The conformal fuel tanks extend either the range or endurance of the aircraft.
12. Which of the following is not an internal tank?
a) Bladder tank
b) Integral tank
c) Conformal fuel tank
d) Tip tank
Answer: d
Clarification: Conformal fuel tanks are not an internal tank. However, bladder tank, integral tank and tip tank are all internal tanks. The conformal fuel tanks extend either the range or endurance of the aircraft.
13. In an aircraft, the wing tanks are used preferentially.
a) False
b) True
Answer: b
Clarification: True, in an aircraft, the wing tanks are used preferentially. This is because putting the heavy fuel directly inside the source of lift, reduces the stress on the wings during takeoff and flight.
14. External tanks are common on modern __________ aircraft.
a) Relief
b) Business
c) Commercial
d) Military
Answer: d
Clarification: External tanks are common on modern military aircraft. They are auxiliary externally mounted fuel tanks and are usually expendable and often jettison able.
15. Integral fuel tanks are also called as ___________
a) Wet wings
b) Essential fuel tanks
c) Dynamic wings
d) Stationary wings
Answer: a
Clarification: Integral fuel tanks are also called wet wings. Wet wing refers to an aircraft wing structure that is sealed and is used as a fuel tank.
areas of Aircraft Maintenance,
