250+ TOP MCQs on American Concrete Method of Mix Design and Answers

Concrete Technology online test on “American Concrete Method of Mix Design”.

1. Depending on the degree of workability and placing condition determine the ___________
a) Slump value
b) The maximum size of aggregate
c) The amount of mixing water
d) The minimum water-cement ratio
Answer: a
Clarification: The slump value is depended on the degree of workability and placing condition.

2. Depending on the economical availability and dimensions of the structure determine the _____________
a) Slump value
b) The maximum size of aggregate
c) The amount of mixing water
d) The minimum water-cement ratio
Answer: b
Clarification: The value for the maximum size of aggregate depends on the economical availability and dimensions of the structure determine.

3. For the given slump and maximum size of coarse aggregate determine the ______________
a) Slump value
b) The maximum size of aggregate
c) The amount of mixing water
d) The minimum water-cement ratio
Answer: c
Clarification: For the given slump and maximum size of coarse aggregate determine the amount of mixing water.

4. Determine the _______ either from strength considerations or from durability considerations.
a) Slump value
b) The maximum size of aggregate
c) The amount of mixing water
d) The minimum water-cement ratio
Answer: d
Clarification: Determine the minimum water-cement ratio either from strength considerations or from durability considerations.

5. Determine the amount of cement per unit volume of concrete from ______________
a) Slump value
b) The maximum size of aggregate
c) The amount of mixing water
d) The maximum size of aggregate and the amount of mixing water
Answer: d
Clarification: Determine the amount of cement per unit volume of concrete from the maximum size of aggregate and the amount of mixing water.

6. This cement content should ________ the cement content required based on durability criteria.
a) Be more than
b) Be equal to
c) Be less than
d) Not be less than
Answer: d
Clarification: This cement content should not be less than the cement content required based on durability criteria.

7. The lower the w/c ratio ___________ the strength of concrete.
a) Higher
b) Lower
c) Poor
d) Moderate
Answer: a
Clarification: According to ACI mix design, the lower the w/c ratio, higher the strength of concrete.

8. The aim of the designer should always be to get concrete mixtures of optimum strength at _________ cement content and ________ workability.
a) Maximum, Nonacceptable
b) Minimum, Nonacceptable
c) Maximum, acceptable
d) Minimum, acceptable
Answer: d
Clarification: The aim of the designer should always be to get concrete mixtures of optimum strength at minimum cement content and acceptable workability.

9. Maximum size of aggregates should not be larger than ___________
a) 1/5 the minimum dimension of structural members
b) 1/4 the minimum dimension of structural members
c) 1/3 the minimum dimension of structural members
d) 1/6 the minimum dimension of structural members
Answer: a
Clarification: Maximum size of aggregates should not be larger than 1/5 the minimum dimension of structural members.

10. Maximum size of aggregates should not be larger than _______________
a) 1/3 the thickness of a slab
b) 1/2 the thickness of a slab
c) 1/1 the thickness of a slab
d) 1/4 the thickness of a slab
Answer: a
Clarification: Maximum size of aggregates should not be larger than 1/3 the thickness of a slab.

To practice all areas of Concrete Technology for online tests,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *