250+ TOP MCQs on Amplifiers and Answers

Electronic Devices and Circuits Multiple Choice Questions on “Amplifiers”.

1. An amplifier operating from ±3V provide a 2.2V peak sine wave across a 100 ohm load when provided with a 0.2V peak sine wave as an input from which 1.0mA current is drawn. The average current in each supply is measured to be 20mA. What is the amplifier efficiency?
A. 20.2%
B. 25.2%
C. 30.2%
D. 35.2%

Answer: A

2. In order to prevent distortion in the output signal after amplification, the input signal must be
A. Higher than the positive saturation level of the amplifier
B. Lower than the negative saturation level of the amplifier
C. Must lie with the negative and the positive saturation level of the amplifier
D. Both higher than the positive saturation level of the amplifier and lower than the negative saturation level of the amplifier

Answer: C
Clarification: Higher than the positive saturation and lower than the negative saturation level of the amplifier are the desired characteristics in order to prevent distortion.

3. The voltage gain of the amplifier is 8 and the current gain is 7. The power gain of the amplifier is
A. 56 db
B. 17.481 db
C. 34.963 db
D. 1 db

Answer: B
Clarification: The power gain is given by 10 log (7 X 8) db.

4. Statement 1: Voltage gain of -5 means that the output voltage has been attenuateC.
Statement 2: Voltage gain of -5db means that the output voltage has been attenuateC.
A. Statement 1 and Statement 2 are true
B. Statement 1 and Statement 2 are false
C. Only Statement 1 is true
D. Only Statement 2 is true

  250+ TOP MCQs on Digital Transmission and Answers

Answer: D
Clarification: A negative voltage gain means that a phase difference of 1800 has been introduced in the output waveform when compared to the input waveform. A voltage gain of -5db means that the signal has been attenuateC.

5. Which of the following isn’t true?
A. Both transformer and amplifier can provide voltage gain
B. Both transformer and amplifier can provide current gain
C. Both transformer and amplifier can provide power gain
D. None of the mentioned

Answer: C
Clarification: For an ideal transformer the power input is always equal to the power output. In real conditions there is slight loss of power when transferring the power from an input source to an output source. Amplifiers only provide power gain.

6. Symmetrically saturated amplifiers operating in clipping mode can be used to convert a sine wave to a
A. Square wave
B. Pseudo Square wave
C. Sawtooth wave
D. Triangular wave

Answer: B
Clarification: Clipping circuits with low peak values of the output signals are used to generate pseudo square waves if the input signal is very large as compared to the output signal.

7. What is meant by stability of the an amplified signal?
A. The amplified signal must have a finite amplitude
B. The amplified signal should not have self oscillation
C. The input and the output signal must be proportional
D. The ratio of the input and the output signal must be finite

Answer: B
Clarification: The ability of the amplifier to prevent self oscillation is a measure of its stability.

8. If Av, Ai and Ap represents the voltage gain, current gain and power gain ratio of an amplifier which of the below is not the correct expression for the corresponding values in decibel?
A. Current gain: 20 log Ai db
B. Voltage gain: 20 log Av db
C. Power gain: 20 log Ap db
D. Power gain: 10 log Ap

  250+ TOP MCQs on Noise and Answers

Answer: C
Clarification: Power gain is given by 10 log Ap db.

9. An amplifier has a voltage gain of 100 V/V and a current gain of 1000A/A. the value of the power gain decibel is
A. 30 db
B. 40 db
C. 50 db
D. 60 db

Answer: C
Clarification: Power gain in db is given by 10 log (100 X 1000) db.

10. The units of voltage gain is
A. It has no units, it is a ratio
B. Decibels (dB.
C. All of the mentioned
D. None of the mentioned

Answer: A
Clarification: Voltage gain (Vo) = output voltage/input voltage (Vi). It is also expresses as 20 log (Vo/Vi) db.

Scroll to Top