250+ TOP MCQs on Analyses of Multicomponent Solutions and Mixtures and Answers

Chemical Engineering Interview Questions and Answers on “Analyses of Multicomponent Solutions and Mixtures”

1. What is the molecular weight of a mixture that contains 25% CO2, 40% O2 and 35% N2?
a) 11.2 g
b) 22.4 g
c) 33.6 g
d) 44.8 g
Answer: c
Clarification: Molecular weight = (25*44 + 40*32 + 35*28)/100 = 33.6 g.

2. What is the weight of 10 moles of a mixture with composition 15% O2, 25% SO2, 30% COCl2, 25% SO3 and 5% N2?
a) 124
b) 345
c) 507
d) 719
Answer: d
Clarification: Molecular weight of mixture = (15*32 + 25*64 + 30*99 + 25*80 + 5*28)/100 = 71.9, => Weight of mixture = 71.9*10 = 719.

3. If a compound contains 48% of Carbon, 48% of oxygen and 8% of hydrogen by weight, then what is the possible molecular formula of the compound?
a) C2H4O
b) CH4O3
c) C4H4O3
d) C4H8O3
Answer: d
Clarification: Ratio of number of atoms, Carbon: Hydrogen: Oxygen = 48/12: 8/1: 48/16 = 4:8:3.

4. A compound contain 12% of carbon, 16% of oxygen, 28% of nitrogen, 4% of hydrogen and 40% calcium by weight, then what can be the possible formula of the compound?
a) C2H3N2Ca(OH)
b) CH4N4Ca2(OH)
c) CH3N2Ca2(OH)
d) None of the mentioned
Answer: c
Clarification: Ration of number of atoms, carbon: hydrogen: oxygen: nitrogen: calcium = 12/12: 4/1: 16/16: 28/14: 40/20 = 1:4:1:2:2.

5. What is the value of x in C2H8(OH)x if the percentage by weight of hydrogen is 12%?
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
Answer: d
Clarification: Let the total weight of the compound be 100 g, => weight of hydrogen in the compound is 12 g, => x = 12 – 8 = 4.

  250+ TOP MCQs on Condensation and Answers

6. If hydrogen is 14% by weight in CH3(OH)x(NH3)y, then what is the possible value of x*y?
a) 6
b) 12
c) 18
d) 24
Answer: a
Clarification: Let the weight of compound be 100 g, => weight of hydrogen = 14 g, => 3y + x + 3 = 14 => 3y + x = 11, => and 12 + 14 + 16x + 14y = 100, => 8x + 7y = 37, solving both equations we get x = 2 and y = 3, => x*y = 6.

7. A liquid mixture of O2, CH4 and CO has the composition 32% O2, 16% CH4 and 52% CO, then what is the mole fraction of CH4?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.25
d) 0.5
Answer: b
Clarification: Let the total weight of the mixture be 100 g, => weight of each component are 32 g, 16 g and 52 g respectively, => moles of O2 = 32/16 = 2, moles of CH4 = 16/16 = 1, moles of CO = 52/26 = 2 g, => mole fraction of CH4 = 1/5 = 0.2.

8. A gaseous mixture is composed of 20% CO2, 40% O2 and 40% N2. What is the mass fraction of N2?
a) 0.307
b) 0.416
c) 0.529
d) 0.784
Answer: a
Clarification: Let the total moles of the mixture be 100, => mass of CO2 = 20*44 = 880 g, mass of ¬O2 = 40*16 = 640 g, mass of N2 = 40*14 = 560 g, => mass fraction of N2 = 560/(880 + 640 + 560) = 0.307.

9. A liquid mixture composed of 20% CH4, 30% C2H4, 35% C2H2, and 15% C2H2O. What is the average molecular weight of the mixture?
a) 20
b) 25
c) 6.75
d) 9.25
Answer: b
Clarification: Since it is a liquid mixture so the percentages are by weight, => average molecular weight of mixture = (20 + 30 + 35 + 15)/4 =25.

  250+ TOP MCQs on Internal Energy and Energy Conversion Concept and Answers

10. A gaseous mixture composed of 20% CH4, 30% C2H4, 35% C2H2, and 15% C2H2O. What is the average molecular weight of the mixture?
a) 20
b) 25
c) 6.75
d) 9.25
Answer: c
Clarification: Since it is a gaseous mixture so the percentages are by mole, => average molecular weight of mixture = {(20/100)*16 + (30/100)*28 + (35/100)*26 + (15/100)*42}/4 = 6.75.

11. The mole percent of H2 and N2 in a mixture is 50% each, what is the mass percentage of H2?
a) 12.5
b) 25
c) 50
d) 87.5
Answer: a
Clarification: Let the moles be 50 each, => Mass of H2 = 100, Mass of N2 = 700, => Mass percentage of H2 = 100/(100 + 700)*100 = 12.5%.

12. The mole percent of CO2 and H2O in a mixture is 40% and 60% respectively, what is the mass percent of CO2?
a) 24.1
b) 47.2
c) 61.9
d) 78.5
Answer: c
Clarification: Let the moles be 40 and 60, => mass of CO2 = 40*44 = 1760, mass of H2O = 1080, => mass percent of CO2 = 61.9%.

13. A mixture contains 20% CO2, 30% SO2 and 50% H2O, what is the mass percent of CO2?
a) 23
b) 45
c) 66
d) 87
Answer: a
Clarification: Let the moles be 20, 30 and 50, => mass percent of CO2 = (20*44)/[20*44 + 30*64 + 50*18] = 23%.

14. A mixture contains 20% NaCl, 30% CH4 and 50% H2O, what is the mass percent of NaCl?
a) 21
b) 34
c) 45
d) 68
Answer: b
Clarification: Mass percent of NaCl = 20*35.5/[20*35.5 + 30*16 + 50*18] = 34%.

15. A mixture contains 10% CO, 40% CO2 and 50% H2O, what is the mass percent of CO2?
a) 9.5
b) 15.4
c) 39.5
d) 74.1

Answer: a
Clarification: Mass percent of CO2 = 10*28/[10*28 + 40*44 + 50*18] = 9.5%.

To practice all areas of Chemical Engineering for Interviews,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top