250+ TOP MCQs on PHP Basics – 3 and Answers

PHP Questions and Answers for Freshers on “Basics – 3”.

1. What will be the output of the following PHP code?

  1.     
  2.     $a = 5;
  3.     $b = 5;
  4.     echo ($a === $b);
  5.     ?>

a) 5 === 5
b) Error
c) 1
d) False
Answer: c
Clarification: === operator returns 1 if $a and $b are equivalent and $a and $b have the same type.

2. Which of the below symbols is a newline character?
a) r
b) n
c) /n
d) /r
Answer: b
Clarification: PHP treats n as a newline character.

3. What will be the output of the following PHP code?

  1.     
  2.     $num = 10;
  3.     echo 'What is her age? n She is $num years old';
  4.     ?>

a) What is her age? n She is $num years old
b)

What is her age?
She is $num years old

c) What is her age? She is 10 years old
d)

What is her age?
She is 10 years old

Answer: a
Clarification: When a string is enclosed within single quotes both variables and escape sequences will not be interpreted when the string is parsed.

 
 

4. Which of the conditional statements is/are supported by PHP?

i) if statements
ii) if-else statements
iii) if-elseif statements
iv) switch statements

a) Only i)
b) i), ii) and iv)
c) ii), iii) and iv)
d) i), ii), iii) and iv)
Answer: d
Clarification: All are conditional statements supported by PHP as all are used to evaluate different conditions during a program and take decisions based on whether these conditions evaluate to true of false.

5. What will be the output of the following PHP code?

  1.     
  2.     $team = "arsenal";
  3.     switch ($team) {
  4.     case "manu":
  5.         echo "I love man u";
  6.     case "arsenal":
  7.         echo "I love arsenal";
  8.     case "manc":
  9.         echo "I love manc"; }
  10.     ?>

a) I love arsenal
b) Error
c) I love arsenalI love manc
d) I love arsenalI love mancI love manu

Answer: c
Clarification: If a break statement isn’t present, all subsequent case blocks will execute until a break statement is located.

6. Which of the looping statements is/are supported by PHP?

i) for loop
ii) while loop
iii) do-while loop
iv) foreach loop

a) i) and ii)
b) i), ii) and iii)
c) i), ii), iii) and iv)
d) Only iv)
Answer: c
Clarification: All are supported looping statements in PHP as they can repeat the same block of code a given number of times, or until a certain condition is met.

7. What will be the output of the following PHP code?

  1.     
  2.     $user = array("Ashley", "Bale", "Shrek", "Blank");
  3.     for ($x=0; $x < count($user); $x++)	{
  4.         if ($user[$x] == "Shrek") continue;
  5.             printf ($user[$x]); 
  6.     }
  7.     ?>

a) AshleyBale
b) AshleyBaleBlank
c) ShrekBlank
d) Shrek
Answer: b
Clarification: The continue statement causes execution of the current loop iteration to end and commence at the beginning of the next iteration.

8. If $a = 12 what will be returned when ($a == 12) ? 5 : 1 is executed?
a) 12
b) 1
c) Error
d) 5
Answer: d
Clarification: ?: is known as ternary operator. If condition is true then the part just after the ? is executed else the part after : .

9. What will be the value of $a and $b after the function call in the following PHP code?

  1.     
  2.     function doSomething( &$arg ) {
  3.         $return = $arg;
  4.         $arg += 1;
  5.         return $return;	
  6.     }
  7.     $a = 3;
  8.     $b = doSomething( $a );
  9.     ?>

a) a is 3 and b is 4
b) a is 4 and b is 3
c) Both are 3
d) Both are 4

Answer: b
Clarification: $a is 4 and $b is 3. The former because $arg is passed by reference, the latter because the return value of the function is a copy of the initial value of the argument.

10. Who is the father of PHP?
a) Rasmus Lerdorf
b) Willam Makepiece
c) Drek Kolkevi
d) List Barely
Answer: a
Clarification: PHP was originally created by Rasmus Lerdorf in 1994.

PHP for Freshers,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top