Applied Chemistry online test focuses on “Biomass and Biofuel – 3”.
1. The standard emf of the hydrogen-oxygen fuel is ____________
a) 1V
b) 1.23V
c) 1.52V
d) 2V
Answer: b
Clarification: The standard emf of the hydrogen-oxygen fuel is 1.23 volts. A number of such fuel cells are stacked together in series to make a battery.
2. The oxygen fuel cells are used for the space crafts mostly because of their __________
a) Light weight
b) Heavier weight
c) Efficiency
d) Noise levels
Answer: a
Clarification: The oxygen fuel cells are used for the space crafts mostly because of their light weight. The by product is water that is valuable fresh water source for astronauts.
3. Noise and thermal pollution is __________ for fuel cells.
a) High
b) Low
c) Moderate
d) Zero
Answer: b
Clarification: Noise and thermal pollution is low for fuel cells. It is one of the advantages of the fuel cells. The maintenance cost of the fuel cells is also low.
4. The percentage of the energy conversion of the fuel cells is about ____________
a) 20-30
b) 45-52
c) 75-82
d) 82-95
Answer: c
Clarification: The percentage of the energy conversion of the fuel cells is about 75 to 82. The product obtained in the most fuel cells is water and it is used as the drinking water by astronauts.
5. Fuel cells offer an excellent method for the use of the _________
a) Chemicals
b) Fossil fuels
c) Bio fuels
d) Any fuels
Answer: b
Clarification: Fuel cells offer an excellent method for the use of the fossil fuels. It is one of the important advantages of the fuel cells.
6. The life time of the fuel cells is __________
a) 10 years
b) 20 years
c) 30 years
d) Not known
Answer: d
Clarification: The life time of the fuel cells is not known accurately. It is one of the limitations of the fuel cells. Their initial cost is high.
7. The distribution of hydrogen in the fuel cells is proper.
a) True
b) False
Answer: b
Clarification: The distribution of the hydrogen in the fuel cells is not proper. It is the main limitation of the fuel cells.
8. In methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell ___________ is used as the fuel.
a) CH3OH
b) CH3COOH
c) O2
d) O3
Answer: a
Clarification: In methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell, CH3COH is used as the fuel and oxygen is used as the oxidant to generate electrical energy.
9. Porous nickel electrode coated with ________ is used as catalyst in methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell.
a) Copper
b) Silver
c) Gold
d) Antimony
Answer: b
Clarification: Porous nickel electrode coated with silver is used as catalyst in methyl alcohol-oxygen alkaline fuel cell. Nickel impregnated with the Pt/Pd are used as an anode.
10. Methanol fuel cells are reasonably _________
a) Stable at all conditions
b) Unstable at all conditions
c) Stable at some conditions
d) Unstable at some conditions
